Rekonstrukce bytu nebo domu: rady a tipy

Čas čtení: 4 min.

V rámci projektu investování pro holky ti ukazujeme, jak se připravit na různé životní situace – často se jedná o větší výdaje z tvého rozpočtu. Jednou z takových situací je i rekonstrukce bytu či domu.

Sama jsem před nějakou dobou rekonstrukci bytu absolvovala a proto jsem se zeptala Markéty z @holkyvrekontrukci na otázky, na které bych sama ráda znala odpovědi na začátku, předtím, než jsme se do rekonstrukce pustili. 

Markéty jsem se ptala na otázky níže a věřím, že její odpovědi pomohou i tobě, pokud zrovna rekonstrukci plánuješ. Dozvíš se, kde hledat řemeslníky a do čeho se vyplatí zainvestovat více a do čeho méně. Pokud máš nějaké jiné otázky, ozvi se Markétě na emailovou adresu ahoj@holkyvrekonstrukci.cz .

ROZPOČET A JAK NA NĚJ

Jak by sis tvořila rozpočet před začátkem rekonstrukce, když ještě neumíš odhadnout, kolik co bude stát? Jak se do rozpočtu co nejlépe vejít?

Před začátkem rekonstrukce je dobré si udělat průzkum. Zjistit, kolik stojí rekonstrukce podobného projektu (podobně velkého v podobném standardu) – hledat se dá třeba online nebo mezi známými. Člověk si udělá velmi hrubou představu. Je důležité si uvědomit, jaká je vaše představa, co od toho očekáváte a kolik jste ochotni do toho vložit sami času a peněz. 

Za mě úplně minimum, se kterým počítat při nejzákladnější kompletní rekonstrukci, kde si něco budeme dělat sami, začíná na 10 000 Kč/m2. Sama se většinou odrážím od ceny 30 000 Kč/m2 – to je cena, za kterou je většinou možné kompletně zrekonstruovat byt. 

Aby se člověk vešel do rozpočtu, je dobré si udělat plán a definovat priority. A snažit se toho držet. Také je potřeba přidat rezervu na nečekané výdaje, já většinou počítám s 20%.

ukázka z Instagramu @holkyvrekonstrukci

JAK SI VYBÍRAT ŘEMESLNÍKY

Jak si vybíráš řemeslníky? Věříš internetovým recenzím?

Výběr řemeslníků je pro výslednou kvalitu díla velmi důležitý. Internetové recenze jsou fajn, ale určitě bych je nebrala 100%. Řemeslníka pro náš byt jsem měla na doporučení a byla to katastrofa, kvůli tomu vlastně i vznikl můj projekt. 

Doporučuji si udělat výběrové řízení. V rámci výběrového řízení je důležitý nebrat jako hlavní a jediný parametr cenu, ale zaměřit se třeba na to, jakým způsobem řemeslník komunikuje, jaké má termíny nebo jak vypadá jeho portfolio. Vyžádejte si kontakty na lidi, kterým něco realizoval, spojte se s nimi a zjistěte, jak se jim s řemeslníkem pracovalo.

A taky je dobré dát na „šestý smysl“. Když z něj nemáte dobrý pocit (ale třeba nevíte proč), rozmyslete si, zda s řemeslníkem navážete spolupráci.

Vyplatí se si vždy dílo opatřit smlouvou? 

Já si myslím, že ano, většinou jde o hodně peněz. Spousta lidí dává do rekonstrukce celé životní úspory nebo jejich velkou část. Doporučuji investovat do advokáta, který smlouvu zkontroluje – ve výsledku jsou to „drobné“ a může vám to ve finále peníze ušetřit.

Smlouva je dokument, který chrání obě strany v případě sporů nebo neshod a bez ní je obtížné vymáhat svá práva v případě problémů. Smlouva by také měla obsahovat detailní popis rozsahu prací a ideálně projekt, takže se pak má člověk o co opřít.

Je podle tebe výhodné využívat služby hodinového manžela?

Asi bych ho nevolila na kompletní rekonstrukci, ale na dílčí části to může být fajn volba. Nám například hodinový manžel opravoval nepovedenou rekonstrukci, protože jsme nedokázali rychle najít firmu, která by byla ochotna naskočit do rozdělané rekonstrukce. 

Hodinoví manželé často nabízejí širokou škálu služeb a jsou často k dispozici i do druhého dne. Takže pro menší úkoly mi to přijde fajn. Jen pozor na více odborné věci – elektro a podobně, tam bych volila zkušené odborníky (kterými mohou být i hodinoví manželé, jen si to ověřte).

Pozn. autorky – fajn stránka k zadání poptávky po takových drobných pracech doma je například – SuperSoused.cz

KDE SE DÁ UŠETŘIT A KDE NAOPAK ZAINVESTOVAT?

Do čeho se podle tebe opravdu vyplatí investovat a nešetřit na tom?

Do věcí, které se špatně mění – tedy například rozvody ve stěnách, obklady v koupelně nebo podlahy. Když člověk investuje do kvalitních odolných stavebních materiálů, zajistí delší trvanlivost nemovitosti. Také bych investovala do věcí, které nám mohou v budoucnu ušetřit peníze – tedy například kvalitní energeticky úsporné kuchyňské spotřebiče.

Na čem se naopak dá při rekonstrukci ušetřit? 

Na věcech, které jsou trendové a nebo dočasné. Například dětský pokoj se tím, jak dítě roste, hodně často mění. Nebo některé dekorace. Dá se také ušetřit tím, že si vybavíte byt nábytkem z druhé ruky – ten si můžete třeba sami natřít a vznikne vám designový kousek, který dodá interiéru duši. Určitě je dobré si dělat výběrová řízení a porovnávat nabídky jednotlivých dodavatelů. Tím také ušetříte nějaké náklady.

Jak se díváš na dovoz materiálu apod. z Polska?

No, reálně Polsko často nabízí stavební materiály za nižší ceny než v České republice, je to možnost, jak ušetřit. Je ale určitě důležité pečlivě si projít technické listy (a ideálně i reálné vzorky), zda daný výrobek odpovídá kvalitě, kterou očekáváme. Já osobně se snažím hledat lokální zdroje, ale u některých výrobků to není jednoduché. Ale obecně mi přijde lepší nechat si něco dovést z Polska než přes půl světa z Číny.

DOTACE A REKONSTRUKCE

Existují nějaké dotace, které se dají při rekontrukci využít? (např. Zelená úsporám)

Ano, existují možnosti různých dotací a podpory, které mohou snížit celkové náklady rekonstrukce. Obecně ty programy platí buď pro renovaci celého domu – rodinného nebo bytového. Pro samostatný byt momentálně nevím o žádné možnosti. Ale přiznám se, že na dotace nejsem odborník. Spoustu informací k tomu člověk najde na webu projektu Nová zelená úsporám: https://novazelenausporam.cz/ .

Doufám, že ti odpovědi v rekonstrukci pomůžou a pokud máš sama nějaké tipy, které bys ráda sdílela s ostatním, napiš je do komentáře!

Holky v rekonstrukci

Holky v rekonstrukci je název skvělého projektu, který přibližuje všechna témata týkající se rekonstrukce domova. Témata, která jsou pro většinu lidí dost vzdálená a často si tak koledují o vyšší výdaje jen z důvodu nezkušenosti nebo neznalosti. Na blogu najdeš klíčové rady, tipy a triky, které se ti budou určitě hodit. Protože svůj domov si můžeš vylepšovat donekonečna.

Markéta z holkyvrekonstrukci nabízí i své služby, jejich výpis a podrobnosti najdeš zde. Krom toho ji taky samozřejmě můžeš sledovat na Instagramu, kde se informace a tipy dozvíš zábavnou formou, která ti přiblíží realitu každé stavby. V posledních příspěvcích se třeba věnuje fenoménu “peníze na ruku” nebo dává rady pro interiér menších bytů

Přemýšlíš o tom, jak začít investovat své peníze pro své dlouhodobější cíle? Připravili jsme pro tebe webinář o investování, kde na všechno půjdeme od začátku. Tak se přidej a začni investovat ještě dnes!

Autorka článku: Michaela Tóthová

2 komentáře u „Rekonstrukce bytu nebo domu: rady a tipy“

  1. Ahoj 🙋🏼‍♀️ Míšo, pěkný článek.
    Já mmt plánuji a hledám 🔎 pozemek kde bych mohla postavit svého mobíka…. Vím, že to semka nepatří, ale napadlo mě, že i změna pozemku na stavební je fajn investice. I když plánuji jen mobíka, kterého hodlám rekonstruovat.
    Měj se krásně a ať se daří 😉 Jarka

    Odpovědět
    • Jarko, to je pravda, změna pozemku na stavební se určitě vyplatí, když se to v rámci územního plánu obce podaří, tak jeho hodnota rozhodně stoupne. Ať se s rekonstrukcí mobíka daří! 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář