4 tipy, jak si říct o vyšší plat

Čas čtení: 5 min.

Máš pocit, že bys chtěla investovat, ale nemáš na to dost peněz? Existují dvě řešení – začít více šetřit nebo více vydělávat. Zatímco množství peněz, které můžeš ušetřit, je omezené, tvoje výdělky mohou růst v závislosti na tvých schopnostech téměř bez omezení. Není to přitom jen o tom být dobrá v tom, co děláš, ale také umět se prodat. V tomto článku ti dáme tipy na to, jak si říct o vyšší plat, tak, aby šéf zkrátka nemohl říct ne! 

1. CO JE DOBRÉ VYJEDNÁVÁNÍ O ZVÝŠENÍ PLATU?

V první řadě měj na paměti, že vyjednávání je vždy kompromis (v nejlepším případě win win situace) a manažer musí tvoje zvýšení platu obhájit před svým nadřízeným. Pokud začíná vyjednávání slovem NE, neznamená to, že zvýšení nikdy nedosáhneš. I přes NE na začátku můžeme dosáhnout později situace, kdy každá strana dostane, co chce. 

Pokud přemýšlíš o tom, co chceš ty, musíš přemýšlet i o tom, co můžeš sama udělat pro svého zaměstnavatele. Abys tedy zvýšení platu obhájila, je potřeba sledovat i zájmy firmy, v jaké pozici je šéf a jaká je zrovna situace ve firmě. Teď už pojďme na to, jak se na jednání se šéfem připravit! 

2. JAK SE NA VYJEDNÁVÁNÍ PŘIPRAVIT

Sebereflexe

Začneme sebereflexí, kde se zaměříme pouze na tebe, jakou pozici ve firmě zaujímáš a jak jsi pro firmu důležitá. Vezmi si papír a odpověz na těchto 5 otázek, které ti pomohou získat argumenty, proč bys měla získat vyšší plat: 

  • Čím jsi v té firmě kde pracuješ známá? S čím za tebou chodí kolegové o pomoc? 
  • Co děláš ve své práci nejlépe? Za co tě kolegové a šéfové chválí?
  • Jaké věci bys naopak mohla vylepšit? (tedy kde máš nějaké rezervy)
  • Jaké tvé činnosti firmě opravdu pomohly? (zapiš si TOP 3 úspěchy z posledního roku)
  • Přebrala jsi nějaké extra úkoly/zodpovědnost? (Jak od posledního zvýšení platu narostla zodpovědnost, co dalšího navíc děláš, jak ses ve firmě posunula)

Můžeš se poradit s kolegou, který ti může pomoci zodpovědět tyto otázky ze své pozice. Tím získáš ucelený obrázek na svoji pozici ve firmě.  

Kariéra

Hlavní otázkou, kterou si u této části zodpovědět, je, v jaké pozici se v budoucnu ve firmě vidíš. Zodpověz si následující otázky: 

  1. Jsi ochotná pro zvýšení platu přejít na jinou pracovní pozici? Pokud ano, jaká pozice by to měla být? 
  2. Nebo chceš zůstat ve stejné pracovní pozici? Pokud ano, jakou další zodpovědnost na sebe chceš přebrat, která ospravedlní tvůj vyšší plat? 

Plat

Teď se podíváme na tu nejdůležitější složku a to je plat. Zodpověz si opět na níže položené otázky.

  1. Nejdříve je důležité se podívat jaký je tvůj aktuální plat a jaké máš firemní benefity. Započti si do toho i např. stravenky, akcie, auto, roční bonusy. Ujasni si taky, které z firemních benefitů pro tebe dávají smysl?
  2. Jaký je průměrný plat na tvé pozici ve tvém oboru a v místě bydliště? Můžeš se podívat třeba na jobs.cz a nebo Linkedin (na LI můžeš kontaktovat head huntera, který ti třeba navrhne podmínky na inzerované pozici a dá ti to tak lepší přehled o trhu práce ve tvém oboru).
  3. Jaké je tvůj minimální, průměrný a maximální (ideální) plat po zvýšení? Je důležité vědět, k čemu chceš směřovat. 

Maximální zvýšení je tvůj ideální vysněný plat, se kterým bys měla jít za šéfem jako první. Tvůj ideální vysněný plat není pravděpodobně ten, kterého nakonec dosáhneš, ale dá ti to prostor na vyjednávání. 

TIP: Doporučuje se žádat o 10% zvýšení pokud nezměníš pracovní pozici a o 10-20% zvýšení při přechodu na vyšší pozici. 

Minimální zvýšení platu nastav tak vysoké, že tě to stále potěší a jsi ještě schopná ho akceptovat. Tento cíl bys neměla se šéfem sdílet, je jen pro tebe. 

Průměrný cílový plat je něco mezi, je to cíl, ke kterému budeme během vyjednávání opravdu směřovat. Dává prostor šéfovi jít z tvého maximálního ideálního platu o něco níže, a tobě dává možnost získat zajímavé zvýšení. Ani tento průměrný plat nesdílej se šéfem. 

Na závěr ti doporučím, abys brala v úvahu, co sis zapsala do svého sebehodnocení + buď realistická a nepodceňuj, čeho jsi dosáhla. Holky se obecně spíše podceňují a řeknou si o menší zvýšení platu, než by si zasloužily.

Díky předchozím krokům budeš mít jasnou představu o tom, čeho chceš dosáhnout. Svoji představu také klidně předtím s někým zkonzultuj.

Argumentace

Nyní se vrhneme na argumentaci, kterou si také klidně sepiš na papír. Argumentace je opravdu důležitá a většina lidí ji před vyjednáváním se šéfem nedělá.

Jsou to důvody, proč si zasloužíš zvýšení platu – ty žádost podpoří. Vycházej ze svých silných stránek a úspěchů.

WinWin situace znamená výhru pro každou zúčastněnou stranu. Pokud zjistíš, že argumenty nestačí, přidej argumenty další (důležité pro firmu) – jaké jsou cíle firmy? (brand awarness, zvýšení zisků, vývoj nového produktu nebo služby-…) a jak můžu firmě pomoci těchto cílů dosáhnout? (více prodejů, lépe propracované procesy, větší spokojenost zákazníků…).

Pokud třeba nastane situace, kdy nebude možné zvýšení platu z důvodu finanční situace, můžeš se snažit aktivně firmě pomoci – ocení to šéf a ve firmě se staneš nepostradatelná. 

Kdy je vhodné si říct o vyšší plat?

  • poslední zvýšení by mělo být minimálně před rokem
  • situace ve firmě by měla být klidná 
  • vyber si dobu, kdy se ti daří (máš za sebou pracovní úspěch)
  • zvol období, kdy není tvůj šéf v časovém stresu (konec čtvrtletí například)
  • roční schůzka s hodnocením výkonu – tam může žádost o zvýšení platu proběhnout

3. JAK NEJLÉPE INICIOVAT SCHŮZKU SE ŠÉFEM?

Schůzku můžeš iniciovat buď emailem nebo osobně. Zkus vždy navrhnout alespoň dvě data. Pamatuj, že když jdeš za šéfem osobně, může se stát, že tě ihned pozve do kanceláře, abyste to vyřešili rovnou. Pokud by taková situace nastala, musíš na to být připravená! Pokud jdeš tedy šéfa požádat o schůzku osobně, tak měj vše na jednání připraveno dopředu.

4. JAK ZŮSTAT PŘI VYJEDNÁVÁNÍ SEBEVĚDOMÁ

  • pamatuj, že jednání není konfrontace
  • nestyď se komunikovat, co chceš a proč, reaguj na argumenty
  • drž vzpřímenou pozici těla a udržuj oční kontakt
  • buď dobrý posluchač
  • obleč se trochu lépe než normálně – dodá ti to sebevědomí
  • ticho v místnosti je v pořádku – promysli si své odpovědi

Bonusový tip: zkus si zahrát na jednání o platu nanečisto

Věřím, že ti článek pomohl na tvé cestě ke zvýšení platu a zajištění lepší budoucnosti pro tebe i třeba tvoji rodinu. Rozhodně se neboj alespoň zvýšení platu zkusit, pokud se budeš držet těchto kroků a budeš jednat férově, můžeš jenom získat! 

Další tipy na to, jak pracovat na zvýšení platu v aktuální práci, pomoci budování osobní značky nebo podnikáním najdeš v masterclass videích v Zero to Hero akademii! Přidej se k nám a vylepši svou finanční budoucnost spolu s námi. 

Napsat komentář