Co je to cirkulární ekonomika a jak do ní investovat

Čas čtení: 6 min.

Slyšela jsi už o cirkulární ekonomice? Zajímá tě ekologie a udržitelnost? Chceš si rozšířit své obzory? Tak přesně pro tebe jsem si připravila dnešní článek o cirkulární ekonomice! Dozvíš se v něm základní principy CE, jak investovat do zelených akcií a mnoho dalšího.

Při výběru předmětů na Erasmu jsem vlastně docela náhodou narazila na předmět “Ekonomika životního prostředí” a natolik mě zaujal, že jsem během letošního online semestru na VŠ využila virtuální výměny a rozhodla se na finské univerzitě v Tampere studovat “Avenues to Circular Economy”.

Jelikož se dnes často mluví o investování do zelených akcií, je důležité (stejně jako u každé jiné investice) problematice nejdříve porozumět. Proto bych ti v dnešním článku chtěla více vysvětlit pojem cirkulární ekonomika, který se zeleným investováním souvisí.

V tomto článku nepůjdeme do podrobností, ale informace, které tu dnes dostaneš, ti mohou pomoci zjistit, jestli se cirkulární ekonomice a zelenému investování chceš v budoucnu věnovat. Mně osobně přijdou tato témata zásadní pro zajištění lepší budoucnosti pro nás všechny.

Nezajímá tě zelené investování? I tak si myslím, že by se ti dnešní článek mohl líbit a třeba ti rozšíří obzory o další, tentokrát ekonomické téma. Jestli bys chtěla nějaký podobný článek na jiné téma z oblasti ekonomie, neváhej mi napsat tipy do komentářů!

Pokud tě zajímají témata jako ekologie, udržitelnost apod. rozhodně ti doporučuji sledovat @blanipilat na Instagramu. Na konci článku najdeš další odkazy, které zmiňuji, a které by se ti pro další sebevzdělávání mohly hodit. Pojďme se tedy společně podívat, co je to cirkulární ekonomika a jak funguje!

CO JE TO CIRKULÁRNÍ EKONOMIKA?

Cirkulární ekonomika se v poslední době stala velmi módním pojmem, a to jak v médiích, tak v businessu. Populace a urbanizace rostou a spolu s nimi i poptávka po zdrojích, materiálech a produktech. Planeta zápasí s globálním oteplováním a zažíváme extrémní nárůst odpadu, který se dále nijak nevyužívá. A právě nad tím se společnost začala konečně pozastavovat.

Po dlouhou dobu jsme byli svědky světa, kde si hlavní slovo brala převážně lineární ekonomika. Lineární ekonomika využívá surovin a z těch potom dále vyrábí. Energetická náročnost na výrobu je vysoká a po použití je produkt většinou zlikvidován. Tato forma výroby je samozřejmě jedna z nejvýnosnějších.

Co je to cirkulární ekonomika: Recyklace vs. cirkulární ekonomika

Krom lineární ekonomiky můžeme využívat i výhod, které nám nabízí recyklace. Jak se ale liší recyklace od cirkulární ekonomiky? Recyklace přichází většinou na řadu až v době, kdy je produkt v poslední fázi svého cyklu použitelnosti. Recyklace vytváří, stejně jako lineární ekonomika, odpad.

Na obrázku můžeš vidět, že i při recyklaci vzniká odpadu sice méně, ale stále více než je tomu u cirkulární ekonomiky. 

Zdroj: Circular_Economy__blog.png

Cirkulární ekonomika naopak usiluje o to, aby žádný odpad nevznikal. Snaží se o zachování přírodního kapitálu kontrolou konečných zásob a vyvažováním obnovitelných zásob. Optimalizuje výnosy cirkulujícím materiálem a usiluje o nejvyšší možnou využitelnost, aby byl produkt i po použití zákazníkem schopen přeměnit se na základní materiál vhodný pro další výrobu.

Jako příklad si můžeš představit novou kampaň IKEA, která bude do roku 2030 vyrábět už z lidmi použitých výrobků výrobky nové. Takže tvůj starý stůl se může rázem změnit na dvě nové židle někoho jiného.

Co je to cirkulární ekonomika: Cirkulární ekonomika jako výhoda?

Náš momentální životní styl je takto pohodlný díky ekonomickému růstu v posledních letech.

Otázky, které si ve spojení s cirkulární ekonomikou musíme klást, jsou: Znamená aplikace cirkulární ekonomiky zpomalení ekonomiky jako celku? Je zpomalení pro společnost negativní? Když budeme využívat cirkulární ekonomiku, znamená to automaticky recesi?

Tím, že v žádné zemi zatím cirkulární ekonomika zcela nepřevládá, nedá se s určitostí říct, jaký bude mít cirkulární ekonomika na náš život vliv. Někteří naopak tvrdí, že implementace principů cirkulární ekonomiky může být pro podnik ekonomicky prospěšné:

  • Nižší náklady díky materiálové efektivitě a optimalizaci výrobních procesů
  • Inovace přináší nové obchodní příležitosti

Evropská unie se v poslední době tématu cirkulární ekonomiky věnuje více a vydala dokonce akční plán, který je součástí tzv. European Green Deal. EU doufá, že přechod na oběhové hospodářství sníží tlak na přírodní zdroje a vytvoří udržitelný růst a pracovní místa.

Je také nezbytným předpokladem pro dosažení cíle EU v oblasti klimatické neutrality do roku 2050. Nový akční plán se zaměřuje na to, jak jsou výrobky navrženy, podporuje procesy oběhového hospodářství, udržitelnou spotřebu a jeho cílem je zajistit, aby bylo zabráněno plýtvání a aby použité zdroje byly uchovány co nejdéle.

Jak může cirkulární ekonomika fungovat v praxi

Aby mohl svět businessu a průmyslu jít směrem k naplňování principů CE, je nutné uplatnit některý z nových business modelů, který splňuje tyto principy. Aby byly obchodní modely CE opravdu využívány, musí splňovat potřeby pohodlí a musí být snadno zahrnuty do životního stylu zákazníků.

Chování spotřebitele hraje důležitou roli. Pokud se budou produkty/služby líbit kupujícím, budou firmy tyto výrobky vyrábět. A vypadá to, že se to zatím osvědčuje. Asi jsi už zaznamenala, že firmy často v poslední době přechází na „zelenější“ formy výroby, obalů apod. Zjistily, že to jejich zákazníci požadují.

Při nakupování si ale dej pozor na tzv. greenwashing. Greenwashing je vlastně dezinformace šířená firmou za účelem prezentovat ji jako enviromentálně zodpovědnou, ale přitom tomu tak ve skutečnosti není a jedná se jen o formu marketingu.

Jaké jsou tedy jednotlivé business modely CE a jak může fungovat?

Prodloužení životního cyklu produktů

Jedním ze základních principů CE je udržet produkt co nejdéle „ve službě“. To znamená, že už při výrobě by se měl na tento přístup brát ohled a potom později i při další fázi cyklu produktu – zákazník by měl raději produkt opravit než rovnou kupovat nový.

Opětovné použití materiálů a efektivní využívání zdrojů

Příkladem může být výroba nové kabelky, při které se spotřebují i odstřižky, které se využijí na výrobu malé peněženky na karty.

Raději služby než produkty

Ne vždy potřebujeme mít vše doma a hned po ruce. Pokud produkt nevyužíváme každý den, je to podle mě zbytečné. Zkus si tedy raději věci půjčovat – šaty na ples, auto (pokud moc často neřídíš) apod.

Sdílení pro dosažení vysoké míry využití / dlouhé životnosti produktu

Tento typ souvisí hodně s tím předchozím – ne vše musíme nutně vlastnit a často takovým sdílením dosáhneme jak ekonomického, tak ekologického užitku.

Využívání obnovitelných a recyklovatelných materiálů

Možná jsi už taky zaznamenala pěnovou výplň svých balíčků z některých eko e-shopů, která se dá rozpustit ve vodě a je biodegradabilní. Nebo jsi obdržela krabici, která už očividně jednou použila byla – oba tyto příklady skvěle splňují principy CE.

Recyklování

I když recyklace není cílem CE, je stále její důležitou součástí.

Během lineární ekonomiky se žádný materiál nevrácí zpátky do výroby, ale všechny se na konci své použitelnosti stávají odpadem. U cirkulární ekonomiky (jak je jasné podle názvu) materiál cirkuluje. 

Zdroj: ce-od-peti.png

PŘÍKLADY CIRKULÁRNÍ EKONOMIKY KOLEM NÁS

Super ukázkou firem, které využívají cirkulární ekonomiku, je carsharing, Vinted nebo půjčování kol (Rekola). Taky už v ČR najdeš spoustu lokálních značek oblečení, jako je např. Circlle, které při výrobě používají materiály z recyklovatelných plastů.

Jako hrdý Brňák nemůžu opomenout mapku Cirkulární Brno, kterou město Brno vytvořilo za účelem zjednodušení využívání cirkulárních podniků občany. Mapku najdeš zde.

Co jsem našla v cizině a v České republice mi to zatím chybí jsou půjčovny například grilů a dalších větších spotřebičů/přístrojů, které nevyužívám tak často, a proto bych si je nejen z ekologického, ale i z ekonomického hlediska raději půjčila.

Město s velkou mírou modelů vyplývajících z cirkulární ekonomiky je Amsterdam, který má dokonce velice ambiciózní plán, jak se stát do roku 2025 „cirkulárním městem“. Celkově je problematika měst pro CE velmi zásadní, jelikož se zde na malém prostoru produkuje spoustu odpadu.

Máš nějaké své oblíbené cirkulární podniky? Nezapomeň je pro ostatní zmínit do komentářů!

ZELENÉ AKCIE A ETF

A do čeho vlastně investovat, když chceš, aby část tvého portfolia tvořily tzv. zelené akcie nebo akcie cirkulárních společností, jež splňují parametry zmíněné v článku? Tady jsou příklady ETF a jejich stručné srovnání:

Tipy na konkrétní akcie firem, které dbají na udržitelnost, pak najdeš v tomto článku. Eva tam zmiňuje:

  • Waste Management (WM), ISIN: US94106L1098
  • NextEra Energy (NEE), ISIN: US65339F1012
  • Encavis (CAP), ISIN: DE0006095003

DALŠÍ ODKAZY:

Zaujal tě článek? Chceš se dále v této oblasti vzdělávat?

Sepsala jsem ti všechny odkazy, které se ti mohou hodit:

Doufám, že se ti článek líbil a do komentáře mi nezapomeň napsat svoje tipy! 😊

Pozn: Veškeré informace na webu jsou určeny pouze ke studijním účelům. Autorka není finanční poradkyní, neposkytuje poradenství a informace neslouží jako konkrétní investiční doporučení. Investování je rizikové a minulé výnosy nezaručují budoucí zisky.

8 komentářů u „Co je to cirkulární ekonomika a jak do ní investovat“

  1. Reaguji na cirkulární ekonomiku kolem nás.
    V Praze existuje Knihovna věcí, kde si můžeš třeba i zmíněný gril zapůjčit! 🙂 Nachází se na drese Hybernská 4. Jediným problémem je snad to, že málo lidí má zájem ji využívat.
    Ve stejném kampusu se nachází také Cirkulární dílna (aktuálně tam probíhá rekonstrukce, ale v červenci znovu otevřeme), kde se o cirkulární ekonomiku opravdu snažíme.

    – Podobná knihovna věcí by mohla tento rok vzniknout také v Liberci (LipoInk) a v Ústí nad Labem (kavárna Hraničář). Pokud o ni máte zájem, zkuste vznést poptávku. –

    Odpovědět

Napsat komentář