Do čeho investovat na akciovém trhu? Moje strategie

Čas čtení: 8 min.

Chceš začít investovat na akciovém trhu, ale připadá ti to hrozně náročné, nebezpečné a nevíš, kde začít? V dnešním článku ti představím investice, které dávají z mého pohledu smysl pro dlouhodobé investování. Zároveň ti prozradím, které z nich už mám ve svém portfoliu já sama. Pojďme na to!

O čem bude tento článek?

Tady je rychlý přehled základních investic, které budeme v tomto článku řešit a jejich stručná charakteristika.

Produkty v tomto článku splňují následující parametry:

  • Nejsou přespříliš komplexní, tedy je poměrně snadné pochopit, jak fungují
  • Mají za sebou většinou skutečnou hodnotu (například za akciemi je skutečná společnost)
  • Existují už dlouhou dobu, mají tak za sebou slušnou historii

Tato pravidla mi umožňují investovat dlouhodobě s rozumným rizikem. Z mého pohledu je právě takový způsob investování vhodný pro běžného člověka, který chce vědět, do čeho investovat bez denního sledování grafů a investic do spekulativních produktů.

Investování do akcií

Akcie asi nemusím sáhodlouze představovat. Akciovou společnost si můžeš představit jako koláč, kde každý kousek reprezentuje akcii, kterou můžeš koupit na akciovém trhu. S nákupem akcií se stáváš vlastníkem společnosti.

Výhody investování do akcií

+ Vlastníš reálnou část společnosti, jedná se tedy o něco reálného.

+ Můžeš profitovat z jejího businessu bez toho, abys jej musela sama rozvíjet.

+ Pokud společnost vyplácí dividendy, můžeš získat pravidelný příjem na účet.

Výzvy při investování do akcií

– Je náročné předpovídat, které společnosti se bude dařit a které ne.

– Je potřeba společnost dobře znát, chápat její business model, udělat si analýzu, která ti řekne, jak je na tom ekonomicky.

– Pokud se v investování moc neorientuješ, zvaž, jaký podíl konkrétních akcií do portfolia zahrneš, abys nekoncentrovala příliš velké riziko na jedno místo.

Moje akciové portfolio

Já osobně investuji do několika jednotlivých společností. Samostatné akcie nečiní více než 10 % mého portfolia, protože nechci koncentrovat riziko jen do několika málo společností. Většinu mých investic na akciovém trhu proto tvoří akciové ETF, k čemuž se dostaneme už za chvíli.

Investování do akcií je pro mě osobně spíše zábava. Baví mě sledovat společnosti, jejich vývoj a investuji do nich jen tolik peněz, abych se cítila v pohodě. Ve svém portfoliu mám aktuálně tyto akcie:

  • NextEra Energy (americká energetická společnost, která se přesouvá k tvorbě energie s podporou udržitelnějších zdrojů)
  • Comcast Corp. (americký gigant ve světě telekomunikací)
  • Jack Henry & Associates (poskytuje platební řešení podnikům v USA)
  • Alphabet (mateřská společnost Googlu)
  • Boeing (jedna ze 2 největších leteckých společností světa)

Prosím neber to jako investiční doporučení, nejedná se o akcie, které budou vhodné pro každého. K investování do těchto akcií mě vedly vždy určité okolnosti (např. akcie byla levnější apod.).

Než investuješ do akcií konkrétní společnosti, vždy by sis měla udělat svou vlastní analýzu a tato investice by měla zapadat také do tvého vlastního investičního portfolia.

Na obrázku je příklad několika akcií, které jsem zakoupila u brokera DEGIRO.

PS: Investování zahrnuje rizika ztrát. Investuj s rozumem. 

Investování do indexových fondů a ETF

A od výběru konkrétních akcií se dostáváme k druhé možnosti, jak investovat na akciovém trhu, a to jsou indexové fondy a ETF. Za mě se jedná o nejzajímavější možnost když řešíš, do čeho investovat na akciovém trhu. Tato možnost navíc může být vhodná i pro začátečníky.

Indexové fondy a ETF sledují vývoj určitých indexů, například akciových indexů, na které se v tomto článku zaměřím. Můžeš si je představit jako jakýsi balík stovek, či dokonce tisíců společností, do kterého můžeš investovat.

Výhody investování do ETF

+ Díky investování do velkého množství firem nebudeš vsázet vše jen na jednu jedinou kartu. Takže pokud některá ze společností v indexu, tedy v tom tvém balíku akcií zkrachuje, máš řadu dalších, kterým se bude patrně dařit lépe.

+ Nemusíš dělat hloubkovou analýzu společností a trávit tím spoustu času.

+ Můžeš začít investovat už s nižšími částkami a klidně i s tisícovkou měsíčně získat kvalitně diverzifikované portfolio.

Výzvy při investování do ETF

– Nepřinášejí obří výdělky přes noc, musíš počítat s dlouhodobým růstem.

– Nabídka ETF je velká a musíš si mezi nimi umět vybrat ty pravé.

– Pro někoho mohou být ETF nudné, protože jen kopírují vývoj akciového trhu.

Moje ETF portfolio

Jak už jsem uvedla, většinu svých peněz, které investuji na akciovém trhu, posílám právě do ETF. Moje strategie se postupem času mírně mění, ale vybírám si takové ETF, které pokryjí celý svět v mém investičním portfoliu.

Protože právě světové portfolio, složené z různých regionů, ale také odvětví, je za mě něčím, k čemu chci dlouhodobě směřovat.

Momentálně mám ve svém portfoliu následující ETF:

Jak vidíš, tak pár regionů je tam dvakrát. Do některých z těchto ETF už tedy nadále neinvestuji a jen je nechávám růst, do zbytku pravidelně posílám peníze tak, abych pokryla celý svět.

Aktuálně také zvažuji přidání udržitelnějších ETF do svého portfolia.

Více o tom, jak investovat více udržitelně se dozvíš v Zero to Hero akademii. Přidej se do dalšího kola, těším se na vás!

Investování do REIT

Stejně jako můžeš na akciovém trhu nakupovat akcie různých společností, můžeš nakupovat také akcie takzvaných REIT. REIT jsou společnosti, které vydělávají peníze v realitním sektoru. Tyto společnosti vlastní, spravují, pronajímají nebo financují nemovitosti.

Právní forma REIT má určitá specifika. Například to, že společnosti jsou povinny vyplácet minimálně 90 % svého příjmu investorům v podobě dividend. Proto můžou být REIT zajímavou možností pro každého, kdo řeší, do čeho investovat, aby to přineslo pravidelný příjem na účet v podobě dividend.

Výhody investování do REIT

+ Mají často stovky nemovitostí v portfoliu. Při investování do REIT tak na určité úrovni diverzifikuješ své portfolio, tedy nemáš peníze v jediném domě či bytu.

+ Je možné je snadno koupit na akciovém trhu a je s nimi rozhodně méně starostí než s fyzickou nemovitostí.

+ Můžou ti přinést zajímavý příjem na účet z dividend.

Výzvy při investování do REIT

– Investuješ do nemovitosti, kterou nevidíš a nemůžeš si na ni sáhnout.

– Protože REIT patří mezi investice na akciovém trhu, jejich cena může více kolísat (mohou být volatilnější) než reálné nemovitosti.

– Může být náročné vybrat ten pravý REIT, protože je jich velké množství.

Moje REIT portfolio

Jelikož vlastním fyzickou investiční nemovitost v ČR, mám již poměrně velké % svých celkových investic v realitním sektoru. Mám proto jen malou část investic na akciovém trhu v REIT. Aktuálně investuji do tohoto REIT:

Jedná se o REIT, který investuje do různých nemovitostí, především do domovů pro seniory a zdravotnických center v USA.

V nedávné době snížil tento REIT vyplácené dividendy, takže opět, nejedná se z mé strany o investiční doporučení a stejně jako u akcií, také u REIT platí, že je vhodné udělat si vlastní analýzu společnosti, do které chceš investovat.

Ukázka mého REIT u brokera DEGIRO. 

Dříve jsem investovala ještě do jednoho REIT:

Tento REIT jsem koupila proto, že nabízel velmi zajímavé dividendové výnosy před koronakrizí. V průběhu krize ale přestal vyplácet dividendy, a i když po čase dividendy zase vrátil, byly podstatně nižší než předtím.

Tento REIT narostl za tu dobu poměrně výrazně na hodnotě, a protože už nesplňoval to, kvůli čemu jsem ho koupila (vysoké dividendy), REIT jsem prodala. Při prodeji jsem realizovala zisk + cca 75 %, což byl příjemný bonus. 

Moje REIT portfolio tedy není příliš bohaté, i tak mě ale investování do REIT láká. Líbí se mi možnost diverzifikovat mezi různé nemovitosti. Dlouhodobě budu investice do REIT držet pod 10 % portfolia na akciovém trhu.

Investování do REIT prostřednictvím ETF 

Aktuálně ještě zvažuji možnost investovat do REIT prostřednictvím ETF, což umožňuje diverzifikovat nejen mezi různé nemovitosti, ale i různé REIT společnosti. Na druhou stranu u REIT ETF jsou obvykle nižší dividendy, takže i toto má své nevýhody. Podrobněji to rozeberu v akademii.

Investování do dluhopisů

Dluhopis funguje jako půjčka s předem daným úrokem a stanovenou dobou splatnosti. Ty jako investorka půjčíš své peníze vydavateli dluhopisu a ten se stává tvým dlužníkem.

Dostaneš za to předem dohodnutý roční úrok (např. 2 % ročně) a na konci období, na které je dluhopis vydaný (např. 5 let) je vydavatel povinen ti všechny tvé peníze vrátit zpět.

Existují dva hlavní druhy dluhopisů – státní a korporátní dluhopisy.

Státní dluhopisy vydávají vlády, zatímco korporátní dluhopisy může vydat jakákoliv společnost, která chce financovat své aktivity.

Dluhopisy může vydat vláda nebo korporace. Státní dluhopisy jsou obecně považovány za bezpečnější než korporátní dluhopisy.

Výhody investování do dluhopisů

+ Přinášejí úrok, který předem znáš a vydavatel je povinen ti tento úrok platit.

+ Na konci období ti pak vrátí také tvou původní investovanou částku.

+ Dluhopisy stabilních států a firem bývají obvykle docela bezpečné.

Výzvy při investování do dluhopisů

– Dluhopisy mají obvykle nižší návratnost než akcie. A právě u dluhopisů stabilních vlád a firem je procentuální návratnost aktuálně opravdu nízká.

– Dluhopis je jen tak silný, jako jeho vydavatel. Ten má sice povinnost platit ti úrok a vrátit ti investovanou částku, pokud ale zkrachuje, nemáš jistotu, že své peníze dostaneš. Je třeba dobře vybírat, do jakých dluhopisů zainvestuješ.

– Trh s dluhopisy je obrovský a každý dluhopis může mít různé podmínky smlouvy, které dělají problematické se v nich vyznat.

Moje dluhopisové portfolio

Tady tě asi zklamu. Aktuálně nemám dluhopisy ve svém portfoliu. Do budoucna zvažuji přidání dluhopisů z důvodu ještě lepší diverzifikace.

Dluhopisy je obecně vhodné zařadit do portfolia v případě, že se blížíme důchodové fázi (nebo fázi, kdy chceme vybírat rentu). Dluhopisy jsou méně volatilní než akcie a umožní nám tak vybírat prostředky z portfolia i v případě, že akciové trhy jsou právě v poklesu.

Investování do zlata

Proč vlastně zmiňuji investování do zlata v článku, kde mluvím o investování na akciovém trhu?

Do zlata je možné investovat dvěma způsoby. Můžeš si koupit fyzické zlato (třeba ve formě slitku nebo cihličky) které budeš mít doma. Nebo můžeš investovat do zlata na akciovém trhu.

Do zlata je možné investovat prostřednictvím takzvaných ETC. Je to podobné jako ETF, které už jsme si vysvětlovali, jen ETC sleduje a kopíruje vývoj ceny komodit, jako například zlata.

Tedy investuješ do ETC, které má takovou cenu, jako zlato. Pokud zlato stoupne na ceně, ETC také stopne na ceně přibližně o to samé procento. A totéž nastane také při poklesu.

Investování do zlata prostřednictvím ETC může být zajímavou možností pro ty, kdo chtějí investovat do zlata, ale nechtějí řešit například jeho uskladnění.

Výhody investování do zlata

+ Prostředek k diverzifikaci portfolia když akcie klesají. Například v krizích se poměrně často stává, že zlato roste na hodnotě (pozor, není to pravidlem).

+ Jedná se o snadno pochopitelnou investici, každý tak nějak chápe, že zlato má určitou hodnotu a není tak abstraktní, jako pro mnohé lidi akcie nebo ETF.

+ Někteří investoři mají rádi doma zlatý poklad, který jim může pomoci v případě velké krize či války (neplatí při investici do zlata na akciovém trhu).

Výzvy při investování do zlata

Zlato nic nevytváří, nemá žádnou vnitřní hodnotu (na rozdíl od akcií firem, které něco produkují). Zlato má jen svou cenu, kterou mu dají investoři.

– Nepočítej s obrovskými zisky, a to ani v dlouhodobém horizontu. Historické výnosy zlata pokryly od roku 1802 do roku 2002 zhruba inflaci (Zdroj: Jeremy J Siegel: Stocks for the Long Run, McGrow – Hill 2014).

– U fyzického zlata musíš počítat s rozdílem mezi nákupní a prodejní cenou, takzvaným spreadem. Tedy pokud bys zlato koupila a hned ho chtěla prodat, dostaneš za něj výrazně méně peněz (neplatí pro zlato na akciovém trhu).

Moje portfolio a zlato

Do zlata aktuálně investuji prostřednictví ETC na akciovém trhu. Investuji do nej jen malou část svého portfolia, a to z důvodu lepší diverzifikace. Mám ve zlatě jen cca 5 % svého portfolia na akciovém trhu. Produkt, který mám ve svém portfoliu a kopíruje cenu zlata se nazývá:

Nemyslím si, že zlato je nutné pro každého. Pokud bych si měla vybrat jednu investici ze zmíněných, kterou vynechám, bylo by to právě zlato. I tak mi dává smysl mít malou část portfolia ve zlatě, aby případně mírně vyrovnalo poklesy na akciovém trhu v krizích.

Ukázka mého ETC u brokera DEGIRO. 

Tak, teď už znáš základní investiční produkty na akciovém trhu, které mi dávají smysl pro dlouhodobé investování a budování bohatství!

Máš některé z těchto investic? Nebo ti dává smysl něco jiného? Dej mi vědět do komentářů pod článkem!

Chceš si vybudovat své vlastní investiční portfolio a zjistit, jak investovat do těchto produktů krok za krokem? Přidej se do Zero to Hero akademie! ZTH akademie je online členství a komunita, která ti pomůže vzít své finance do vlastních rukou. Abys měla vždycky dost peněz, nebyla závislá na partnerovi a mohla žít život, jaký si představuješ!

Pozn: Veškeré informace na webu jsou určeny pouze ke studijním účelům. Autorka není finanční poradkyní, neposkytuje poradenství a informace neslouží jako konkrétní investiční doporučení. Investování je rizikové a minulé výnosy nezaručují budoucí zisky.

7 komentářů u „Do čeho investovat na akciovém trhu? Moje strategie“

  1. Ahoj Evi, díky za tvůj blog a články. Zaujala mě investice do zlata přes Degiro. Zkoušela jsem si najít to tvoje ETC, ale podle ISIN ani názvu mi to na Degiru nic nenašlo, nevíš, čím to může být? Předem díky.

    Odpovědět
    • Ahoj Dian,

      já do měn neinvestuji vůbec, není to absolutně můj směr. Myslím si, že snažit se odhadovat pohyb měny je velmi náročné, dlouhodobě snad i nemožné.

      Východní komodity, tam asi moc nevím, co tím myslíš? Každopádně z komodit investuji něco málo jen do zlata, to je vše.

      Eva

      Odpovědět

Napsat komentář