Zisk z investic přes 200 000 Kč v roce 2021? Odkrývám své portfolio

Čas čtení: 8 min.

Na jaký zisk z investic jsem dosáhla v roce 2021? Report Investování pro holky včetně konkrétních čísel je tady! Rozhodla jsem se letos poprvé otevřít kompletně svoje portfolio a sdílet s vámi nejen procentuální nárůsty, ale také přesné částky. A proč vlastně?

Věřím, že úplná transparentnost vám dá skutečnou představu o tom, jak se vlastně takové investorské portfolio může chovat.

Budu vám čas od času ukazovat, jak jsem na tom s růsty a poklesy. Abyste věděli, že každé portfolio je volatilní, že každý dělá chyby, ale i tak se vyplatí investovat, protože vám investice mohou přinést zajímavé zisky. Jdeme na to!

Shrnutí roku 2021: Jaké cíle jsem splnila?

Začněme stručným shrnutím cílů z konce minulého roku.

  • Kromě DEGIRO, LYNX a FIO jsem začala využívat také brokera Trading 212, který umožňuje automatické investování i nákup frakčních akcií a ETF.
  • Investovala jsem do několika akcií. Většina z firem, které jsem přidala do portfolia, dividendy neplatí, ale to momentálně není má priorita.
  • Vyzkoušela jsem si investice do REIT. Něco málo jsem o tom sepsala zde.
  • Poklesů vloni moc nebylo, nákupy ve výraznějších poklesech se nepodařily.

Navrch toho, co jsem chtěla v roce 2021 docílit, jsem vyzkoušela ještě investování do zlata přes ETC na burze. Také o tom se můžeš dočíst zde.

TIP: Pokud zvažuješ dalšího brokera pro lepší diverzfikaci a chtěla by sis vyzkoušet Trading 212, použij tento odkaz nebo vepiš při registraci můj kód 11Pp6UmgF8. Dostaneš náhodnou akcii v hodnotě až 100 EUR zdarma!

Co se v loňském roce až tak nepovedlo?

Ke konci roku jsem se nechala tak trochu unést vlnou euforie kolem kryptoměn a zainvestovala 100 000 Kč do bitcoinu (poprvé od roku 2017). No, a od té doby šlo krypto značně dolů 😄

Prostě holt někdy člověk nakupuje „v poklesu“, aby zjistil, že ten skutečný pokles teprve přijde. Vrásky mi to ale nedělá. Do krypta dávám peníze, které mohu oželet a investuji je k dlouhodobému držení. Trochu mi to snížilo zisk z investic za minulý rok, ale věřím, že dlouhodobě se držení zase vyplatí.

Zisk z investic na akciovém trhu v roce 2021

Tak a teď už k celkovým výsledkům mého portfolia v roce 2021. Nejprve se podíváme, jak rostlo mé portfolio na akciovém trhu. Tedy všechny investice, které jsem dělala prostřednictvím brokerů DEGIRO, FIO e-broker, LYNX a Trading 212 (investice u roboadvisorů Portu a Fondee sem nepočítám). 

Veškeré investice u těchto brokerů jsem si zapsala do programu Portfolio Performance, který používám ke sledování svého portfolia a jsem z něj nadšená! Sice zabere čas si do něj na začátku všechno zapsat, ale dává super přehledy o celkovém vývoji portfolia od začátku investování. A je zadarmo!

V následujícím přehledu tedy uvidíš, jak se vyvíjely mé ETF, akcie, ale i REIT nebo ETC na zlato.

Nepočítám sem investice u platforem Portu a Fondee. Nemám na nich příliš mnoho peněz, bylo by to zbytečně hodně práce se zapisováním a neudělaly by v celkovém vývoji moc velký rozdíl.

Pojďme se podívat na jednotlivé ukazatele na obrázku výše jeden po druhém.

Vnitřní výnosové procento prozrazuje roční růst mých investic. V roce 2021 rostly mé investice na akciovém trhu o cca 14,9 %.

Absolutní změna ukazuje celkovou změnu v mém portfoliu v korunách. Tedy na konci roku 2021 mám investováno o cca 524 750 Kč více, než jsem měla na konci roku 2020. Pozor, toto NEJSOU růsty mých investic (bohužel :D). Jsou zde započítány také peníze, které jsem zainvestovala v průběhu roku.

Delta za sledované období zobrazuje celkový výnos mých investic na akciovém trhu v Kč v roce 2021. Jsou zde započítány jak nezrealizované, tak také zrealizované zisky. Rozepsané to ještě uvidíš v následující tabulce.

Měsíční výnosy v teplotní mapě ukazují procentuální volatilitu mého portfolia. Tedy v jakých měsících jsem byla v plusu, v jakých v mínusu a o kolik. Oceňuji, že program Portfolio Performance toto umí. Je zajímavé srovnat si například volatilitu akciového portfolia s volatilitou krypta, kterou uvidíš dále.

Podrobnější zisk z investic na akciovém trhu v Kč

Tady je ještě podrobnější kalkulace mého portfolia na burze za rok 2021 v Kč.

Kapitálové výnosy značí růst mých investic, které jsem neprodala, tedy jejich hodnota se může každý den měnit.

Realizované kapitálové výnosy pak znamenají investice, které jsem prodala se ziskem. Zrealizovala jsem zisk, tedy tyto peníze mi byly vyplaceny na účet.

Výnosy jsou shrnutím dividend, které jsem obdržela na účet.

Odečtou se poplatky brokerovi a daně a jsme na konečné aktuální hodnotě mého portfolia na akciovém trhu.

Chtěla by sis poskládat své vlastní investiční portfolio a nechat peníze, aby pracovaly pro tebe? Pak se přihlas do kurzu Zero to Hero, kde se dozvíš, jak investovat na akciovém trhu, aby to dávalo dlouhodobě smysl! Další kolo otevírám v březnu. Přidej se na list čekatelů a pošlu ti pak i speciální slevu 😉

Zisky z investic do krypta v roce 2021

Další investicí, kterou sleduji v nástroji Portfolio Performance, je bitcoin.

Část bitcoinu držím už od roku 2017 a jak už jsem zmínila na začátku, v prosinci 2021 jsem do bitcoinu investovala podruhé. Od té doby do konce roku poklesnul, tedy trochu to snížilo jeho výnos. I tak jsou výnosy krypta zajímavé.

Bitcoin mi tedy přinesl téměř 50% růst oproti předchozímu roku.

Tady mi přijde extrémně zajímavé srovnat si měsíční výnosy v teplotní mapě s mým portfoliem na akciovém trhu. Zatímco u akciového trhu jsem měla maximální pokles na konci měsíce -2,7 %, u krypta to bylo -36,9 %!

Alespoň vidíš, že vyšší výnosy jsou vždy vykoupeny vyšší volatilitou, a tedy věší náročností pro naše nervy 😊

Jak kombinace akcií a krypta snížila volatilitu?

I proto je za mě ideální kombinovat více investičních produktů. U mě hrají hlavní roli akcie a ETF, ale držím také krypto, které mi může (nemusí) přinést ještě zajímavější zhodnocení.

Na následujícím obrázku můžeš vidět, jak by vypadaly zisky z mého portfolia, když nakombinuji předchozí dvě investice. Tedy akcie a krypto dohromady. I to je v Portfolio Performance možné udělat a vypadá to takto:

Rázem jsem na růstu 21,75 % ročně a maximální pokles na konci měsíce činí -13,1 %. Je to stále dost, ale má to daleko do toho obřího poklesu u samotného bitcoinu, který byl -36,9 %.

TIP: Pokud tě zaujal nástroj Portfolio Performance, který používám pro sledování svého portfolia, můžeš si ho zdarma stáhnout zde.

Jak rostly moje P2P půjčky v roce 2021?

Pojďme se ještě podívat na další investice, které již v nástroji Portfolio Performance nesleduji. Začněme P2P půjčkami na platformách Mintos, Bondora a Bondster.

Na Mintos mám aktuálně asi 8% výnos. Není to 13 %, které jsem mívala před koronakrizí. Přijde mi, že automatické investice již nejsou tak efektivní. Často zjistím, že mi na platformě leží dost peněz nezainvestovaných. P2P půjčky mě už nebaví tak, jako akciové investice a ani v ně nemám takovou důvěru. Proto v nich mám zainvestovanou jen nižší část portfolia.

Na Bondoře jsem měla v programu Go & Grow v roce 2021 výnos cca 6,3 %. Tedy o něco méně než 6,75 %, které Bondora slibuje. Na Bondoře mě baví, že nemusím sledovat, jestli jsou mé peníze zainvestované nebo ne a můžu je jen nechat růst.

Na českém Bondsteru mám jen velmi nízké investice. Můj úrok tam byl v loňském roce 6,59 % na korunovém účtu a na účtu v eurech 7,89 %.

Když to tedy shrnu, na všech P2P platformách mám výnosy velmi podobné, a to kolem 7 % ročně. Z důvodu diverzifikace mi stále dává smysl mít nějaké to procento v P2P, proto na investice aktuálně nemám v úmyslu sahat.

Kolik jsem vydělala na nájmu investiční nemovitosti?

Teď se dostáváme k poslední složce mého portfolia, a to je můj investiční byt. Investiční byt jsem kupovala v roce 2019 a nachází se v Novém Jičíně.

Do zisku ze svého investičního bytu počítám pouze zisk z nájmu po zaplacení splátek hypotéky. Tedy se jedná o zisk, který mi zůstal na účtu. V březnu ho budu ještě danit. Se zhodnocením 8,5 % za rok jsem u bytu spokojená.

Výnos by byl samozřejmě vyšší, pokud bych započítala také zhodnocení bytu. Mně to ale přijde jako příliš velké střílení od boku. Ve výsledku nikdy nevím, za kolik bych byt vlastně prodala. Proto počítám pouze čistě zisk z nájmu.

Kolik mi vydělaly investice v roce 2021? Shrnutí

Tady je ještě celkové shrnutí mého zisku z investic v roce 2021.

Závěrem bych ještě chtěla říct, že se rozhodně nepovažuji za nějakého „superinvestora“. Jako každý jiný člověk dělám chyby, neustále se učím a snažím zlepšovat. Vím, že kdybych jen zainvestovala do indexu S&P 500, byla bych na vyšší výnosnosti než teď. Ale nebyla by to pro mě taková zábava! 😄

Každý si musí najít svůj vlastní investiční styl a investovat tak, jak to vyhovuje jemu. Já se snažím o co největší diverzifikaci mezi různé regiony, odvětví a mezi různé investiční nástroje.

… I když je mi jasné, že svojí jednorázovou investicí do bitcoinu na konci roku 2021 jsem ho v portfoliu dost převážila 😆 Naštěstí ale o sobě za ty roky vím, že i větší výkyvy zvládám bez problémů. Takže mi to vlastně až tak nevadí.

Plány na rok 2022: Do čeho budu investovat?

Teď už jen velmi stručně. Jaké jsou moje plány na příští rok? Vloni jsem se věnovala hlavně investování na akciovém trhu, vyzkoušela jsem REIT, ETC a nakoupila nějaké ty akcie a krypto.

V pravidelném investování na akciovém trhu, především do ETF, budu samozřejmě pokračovat. Mám nastavený automatický investiční ETF plán na Trading 212 a budu se zase snažit také vychytat poklesy a nakoupit ve slevě, věřím, že v tomto roce k tomu bude více příležitostí. Ke konci ledna 2022 už jsem dokonce něco málo nakoupila, uvidíme, jaký bude další vývoj.

Kryptu teď dám na chvíli zase pokoj…

Protože ale plánuji strávit část roku v ČR, kde mám nějaké osobní plány, tak bych tuto dobu ráda využila také k nákupu druhé investiční nemovitosti. Dávám to do závorky, protože ceny nemovitostí i úrokové sazby jsou vysoko. Ale pokud se mi poštěstí najít nějakou výhodnou koupi, šla bych do toho.

Pokud něco vhodného najdu, můžeš se těšit na to, že celý proces nákupu nemovitosti zdokumentuji na blog. Abys přesně věděla, jak jsem postupovala od začátku až do konce. Tak sleduj blog také v roce 2022!

Líbilo se ti shrnutí zisků z akciového trhu a krypta v Portfolio Performance? Chtěla bys mít podobný přehled o vlastních výnosech? Připravila jsem pro vás návod na Portfolio Performance krok za krokem, který najdeš zde.

 

PS: Nezapomeň, že pokud chceš začít s investováním, můžeš se stále přidat na seznam čekatelů kurzu Zero to Hero a naskočit do dalšího kola s nějakou tou výhodou!

Pozn: Veškeré informace na webu jsou určeny pouze ke studijním účelům. Autorka není finanční poradkyní, neposkytuje poradenství a informace neslouží jako konkrétní investiční doporučení. Investování je rizikové a minulé výnosy nezaručují budoucí zisky.

40 komentářů u „Zisk z investic přes 200 000 Kč v roce 2021? Odkrývám své portfolio“

  1. Milá Evo, super, díky za tuhle odvahu a transparentnost – neumím si představit nic lepšího co by nás mělo motivovat na tom zapracovat na naši finanční budoucnosti ještě víc a naplno. Velmi motivující! Monika

    Odpovědět
  2. Super článek, krásně vysvětleno, ukázáno.. A ano, zajímal by mne článek o tom, jak tento nástroj používat.
    Ať se daří i v příštím roce:-)

    Odpovědět
    • Opravdu přínosný článek! Mohla bych se zeptat, zda bude i podrobnější článek o brokeru Trading 212? Zaujalo mne, že nemusím kupovat přímo jednu etf, ale mohu posílat jen 1000 kč a koupit tak poměrnou část a výhoda poplatků. Dále jsem četla dobré recenze na brokera XTB, ale tam jsem nepřišla na to, zda lze nákup také automatizovat. Děkuji a přeji hodně budoucích výnosů.

      Odpovědět
      • Moc děkuji Adél! Jsem ráda, že článek něco přinesl.

        Co se týče Trading 212 tak jsem o článku zatím nepřemýšlela, popřemýšlím o tom, díky za podnět 🙂

        Jinak XTB nepoužívám, takže nevím nakolik se tam dá automatizovat. Dávala bych si u XTB akorát pozor, abych náhodou nekoupila CFD certifikát místo opravdové akcie/ETF, protože už mi párkrát někdo psal, že právě koupili CFD, což pro dlouhodobé držení není vhodné. Mají to tam napsané co je co, akorát je třeba to vědět a dát si na to pozor 🙂

        Ať se daří!
        Eva

        Odpovědět
    • Ahoj Míšo, díky za komentář, jsem ráda, že se článek líbil!

      Na nákup Bitcoinu jsem používala Coinmate. Dá se tam poslat české koruny. Nevím ale, jestli některé platformy nemají nižší poplatky, jelikož vždycky investuji jednorázově a pak déle ne, tak jsem to zase tak moc neřešila.

      Jinak posílám si pak btc rovnou na Trezor, který mám doma jako hardware peněženku. To mi přijde nejbezpečnější 🙂

      Pokud bys náhodou neznala, tak pro krypto informace ráda doporučuji také skupinu na FB holky v kryptu: https://www.facebook.com/groups/holkyvkryptu/?ref=share

      Ať se daří!

      Odpovědět
      • děkuju za odpověď, jinak kdyby ses rozhodla pomoci s nástrojem na portfolio, bylo by to super, už hodinu u toho sedím a není to žádná sranda:D

        Odpovědět
        • Jooo, bohužel jak je to promyšlené, tak to není úplně jednoduché 😀 Něco připravím, akorát ještě nevím kdy to stihnu 🙂 Určitě dám vědět na blogu a na dalších kanálech.

          Odpovědět
      • No tak zrovna Holky v Kryptu fakt hodne nedoporucuju – bohuzel moc o tom nevi a doporucuji i uplne nesmysly jako NFT. Nemluvme o kryptu, mluvme o bitcoinu – ten jediny ma smysl. Mnohem lepsi zdroj informaci je: Josef Tetek, Dusan Matuska a Jakub Vejmola (bitcoinovej kanál – je k nemu i komunita na discordu, kde ochotne s cimkoli poradi). Nakupujte vzdy pouze nonKYC a to bud v “bitcoinmatu” nebo P2P veksl pokud uz nekoho z komunity znate.

        Odpovědět
        • Ahoj Ani,

          já našla u Holek v kryptu spoustu zajímavých informací, ale asi záleží na tom, co člověk hledá, každý má na to také trochu jiný pohled, což je úplně v pořádku.

          Díky za názor i za doporučení na další kanály, kde se o kryptu vzdělávat, určitě se budou hodit 🙂

          Ať se daří,
          Eva

          Odpovědět
  3. Díky moc za odkrytí. Ačkoliv svůj první krok teprve plánuji, obdivuji tvou odvahu k transparentnosti.
    Budu se těšit na případný článek o koupi investičního bytu.
    Hodně štěstí!

    Odpovědět
  4. Evi, moc díky za odvahu k takovéto otevřenosti. Je to skvělá motivace vidět, že pomalými krůčky se dá dostat k velmi zajímavému zhodnocení a ziskům. Lucka

    Odpovědět
  5. Ahoj Evi,

    děkuji moc za odvahu ukázat celé portfolio. Byla bys tak hodná a přece jen zmínila, jak si vedlo Portu a jaký máš rizikový profil aktuálně?
    A za další, co si myslíš o úrokových sazbách na hypotékách? Přemýšlela jsem taky nad investičním bytem, ale dost mě to odrazuje.

    Děkuji a přeji pěkný den!

    Odpovědět
    • Ahoj Jani,

      na Portu mám aktuálně 2 portfolia – jedno z nich rizikový profil 10 a jedno ta odpovědná budoucnost. První z nich mám déle a jsem na něm v plusu, druhé mám jen pár měsíců a jsem tam aktuálně v mínusu.

      Za minulý rok mi celkově Portu udělalo něco přes 11 %, je to přibližně, nevím proč, ale nedaří se mi tam zobrazit celý rok, ale vidím to až od února do prosince.

      Úrokové sazby, no… taky nevím moc co si o tom teď myslet a taky mě to teď docela odrazuje abych pravdu řekla. Je potřeba si to opravdu pořádně propočítat u té konkrétní nemovitosti jestli to dává smysl. Asi fakt bych to řešila vzhledem k těm celkovým propočtům jak to bude vycházet, tedy jestli se objeví nějaká opravdu atraktivní nemovitost nebo ne. Uvidíme 🙂

      Odpovědět
  6. děkuju za odpověď, jinak kdyby ses rozhodla pomoci s nástrojem na portfolio, bylo by to super, už hodinu u toho sedím a není to žádná sranda:D

    Odpovědět
  7. Dobrý den

    chtěl bych se Vás zeptat, jak to, že u Vás nejsou vidět v tabulce „Výpočet výkonu“ žádné kurzové zisky/ztráty? Portfolio Performance používám už několik let a zejména ke konci minulého roku se díky politice ČNB kurzové pohyby viditelně projevily na stavu mého portfolia. Hlavu si z toho nedělám, silná koruna mi umožňuje levnější nákup, ale zajímalo by mě, jak do Portfolio Performance zadáváte své nákupy třeba na Degiru, které fondy denominované v CZK nenabízí, aby se neprojevil kurz CZK/EUR (příp. i jiné kurzy). Domnívám se, že Váš způsob zadávání nákupů aktiv v Portfolio Performance, ať už je jakýkoliv, musí vést ke zkreslení skutečné výkonnosti ve vybrané měně…

    S pozdravem
    Jakub Fránek

    Odpovědět
    • Dobrý den Jakube,

      díky za připomínku. Já zadávám nákupy normálně v EUR, případně v USD podle toho, v jaké měně nakupuji na DEGIRO (případně u jiných brokerů). Tam se vždycky zadává i kurz, který byl platný v ten daný den. Měla jsem za to, že PP mi změny kurzu přepočítává následně automaticky, protože například v měně EUR mi to ukazuje o dost vyšší výnosy než v CZK. Takže jsem předpokládala, že to funguje.

      Ale používám nástroj krátce, takže je možné, že mi něco uniklo. Případně budu ráda za navedení 🙂

      Děkuji, Eva

      Odpovědět
      • Dobrý den Evo

        nakonec se mi to podařilo rozklíčovat a máte pravdu. Zase jsem se naučil něco nového o Portfolio Performance 🙂 Řádek Kurzové výnosy ve Výpočet výkonnosti se vztahuje jen ke kurzovým výnosům hotovosti, nevztahuje se k cenným papírům. To jsem dodnes nevěděl, ale pár experimentů to jednoznačně prokázalo. Kurzové zisky/ztráty cenných papírů jsou už zahrnuty v řádku Kapitálové výnosy. Z toho pohledu pokud nemáte hotovost v cizích měnách zadanou v PP, tak musíte mít zákonitě v řádku Kurzové výnosy nulu.

        S pozdravem
        Jakub

        Odpovědět
        • Děkuji za prověření Jakube,

          včera jsem se na to dívala a došla jsem ke stejnému závěru, tak jsem ráda, že se mi potvrdil 🙂 Super, tak zase oba víme něco nového, Portfolio Performence má tolik možností, že se v tom člověk snadno ztratí 😀

          Mějte se

          Odpovědět
  8. Dobrý den, Evo,

    narazil jsem náhodou na Vaše stránky a vše je moc hezky sepsané a propracované. Sám bych rád nyní začal investovat a to skrze brokera TRADING 212 (důvod – frakce). Konkrétně do akumulačního ETF SaP 500 metodou DCA po dobu cca 20 – 30 let.. Přemýšlím, zda si založit účet v eurech a skrz Revolut se vyhnout poplatkům za převod a nebo nechat účet v CZK (poplatek 0,15 % není až tak značný). Nebo máte nějaké jiné doporučení? Děkuji moc za Váš web a Vaši práci.

    S pozdravem Štěpán

    Odpovědět
    • Dobrý den Štěpáne,

      moc děkuji za komentář, jsem ráda, že se můj web líbí 🙂 Já osobně mám na T212 účet v CZK. Jak píšete, tak každé má nějaké plusy a mínusy, já měla CZK účet založený už předtím, než broker zavedl ten poplatek a měnit se mi to už nechce, takže jsem se s poplatkem prostě smířila, nepřijde mi to tak strašné. Ale pokud vám nevadí převádět si EUR před Revolut, tak to asi vyjde levněji a lépe 🙂

      Mějte se, Eva

      Odpovědět
    • Dobrý den Jardo,

      mně osobně zajímá spíše asi ten peněžní výnos, tedy jakého skutečného výnosu jsem dosáhla, tedy jaká byla skutečná výnosnost mých investovaných peněz včetně toho, jak se mi dařilo nebo nedařilo časování investic. Jde mi o to vidět to co nejvíce reálně spíše než to srovnávat s jinými investicemi. Ale jak píšou v článku, tak záleží asi na tom, co chcete sledovat, mně osobně dává smysl více tato metrika.

      Mějte se
      Eva

      Odpovědět
  9. Hezký den, mám tento váš článek uložený, a tak píšu možná později, ale napadlo mě napsat. I díky vám jsem udělala konečně první krok a investovala do ETF na Degiro. Uložila jsem tam část svých peněz. Další část chci uložit do akcií nebo nemovitosti (ale na tu stále nemám) a nějakou část do bitcoinu (nebo etheru), nebo oboje, ještě získávám informace 🙂
    Každopádně tedy přemítám stále nad jednou věcí a možná je to blbost. Ty výnosy z investic 200 Kč za rok – mohou ještě někdy klesnout zase dolů? Dá se to nějak ošetřit, aby když to člověk jednou „vydělal“ o to nepřišel? nebo to prostě jen celé včetně ztrát „vysedět“ a věřit, že do 10, 20 let to půjde prostě jen a jen nahoru. Já kdybych měla o 200 tisíc víc, třásla bych se , že přijde pokles a zas o to přijdu. Ale to už je asi ta psychika investora, co musí být pevná. 🙂

    Odpovědět
    • Zdravím Leni,

      díky za dotaz! 🙂 Bohužel pojistit se to nijak nedá, o tom právě investování je. Je tam potenciál pěkného zhodnocení, ale také riziko volatility, tedy že to krátkodobě půjde zase dolů. Zisk proto je nerealizovaný, tedy za jeden rok může být 200 tisíc zisk, za další zase klidně 200 tisíc ztráta. Proto je potřeba na akciových trzích investovat dlouhodobě, protože v dlouhodobém horizontu trhy rostou a zatím se vždycky po poklesu dostaly zase výše, než kde byly před poklesem. Chápu tu myšlenku, ale bohužel investování takto nefunguje. Pokud byste to zhodnocení 200 000 Kč vybrala, budete se připravovat o složené úročení, a právě to vám přinese to nejlepší zhodnocení v dlouhodobém horizontu. Je důležité toto správně pochopit, protože řada lidí pak při prvním poklesu zpanikaří a začne vybírat své peníze, a proto také spousta lidí na akciových trzích prodělává – nakupují, když to jde nahoru a prodávají, když to klesá, protože mají strach, že o všechno přijdou. Cestou k zajímavému dlouhodobému zhodnocení je naopak investovat pravidelně ať se na trzích děje cokoliv 🙂

      Přeji krásný den
      Eva

      Odpovědět

Napsat komentář