Úvod do světa kryptoměn

Čas čtení: 6 min.

Často se nás holky v naší Facebookové skupině ptají na otázky související s kryptoměnami. Není se čemu divit, bitcoin a další kryptoměny jsou žhavé téma jak v médiích, tak třeba na Twitteru. Spousta holek chce tedy zařadit bitcoin do svého portfolia a „nebýt pozadu“. Pokud tě zajímá, jak bitcoin vlastně funguje, a zatím s kryptem nemáš téměř žádné zkušenosti, dnešní článek bude něco pro tebe! Abychom měli zajištěné, že vše co se v dnešním článku dozvíš je aktuální, za revizi vděčíme Soně Parke, kterou můžeš znát z organizace Holky z krypta!

DEFINICE BITCOINU

Co je to vlastně Bitcoin? Je to virtuální P2P (klient-klient) měna, která je založena na principu účetní knihy (angl. ledger). Ta je řízena decentralizovaně a chráněna pomocí kryptografie.

Pojďme se podívat na jednotlivé pojmy v definici jeden po druhém.

Virtuální měna je cokoliv, co nemá jakoukoliv „hmatatelnou podobu“. Dříve mezi sebou lidé platili pomocí barteru, potom to byly mince, které měly samy o sobě svou hodnotu. I papírové bankovky mají alespoň nějakou hodnotu (papír). Virtuální měna je naproti tomu založena pouze na výměně digitálních aktiv. To je ale v dnešní době placení kartou/mobilem apod. už zcela normální, a proto se u slova „virtuální“ nemusíme moc pozastavovat.

Co je to ta „účetní kniha“?

Představ si ji jako jeden dlouhý seznam/Excelovskou tabulku se jmény (spíše kódy) a informací o transakcích a zůstatcích. V tomto seznamu jsou zaznamenané všechny transakce od úplného začátku bitcoinu.

Co znamená, že je bitcoin decentralizovaný?

Tuto účetní knihu nespravuje jedna osoba/instituce/skupina institucí jako je tomu třeba u bankovního systému. Kopii účetní knihy má totiž po světě mnoho zařízení v síti. Ty kontrolují, jestli je účetní kniha legitimní a chrání tak před možnými útoky. Tuto kontrolu provádí tzv. uzly, které udržují systém a jsou součástí Bitcoin Network (bitcoinové sítě). Také kontrolují, jestli jsou kopie všude stejné. Ty ale můžeš bitcoin používat k posílání a přijímaní prostředků bez toho, aby ses této kopii (ledgeru) nějak věnovala.

Decentralizace bitcoinu je jedním z hlavních argumentů pro jeho využívání. V době, kdy euro zažívalo jednu krizi za druhou, bylo nutné najít alternativu. Nadnárodní a národní peníze se totiž začaly zdát snadno napadnutelné – proto vlastně vznikl bitcoin. Bitcoin tedy nemá žádnou centrální strukturu, která by na něj tzv. dohlížela nebo „tiskla“ nové peníze. Udržování systému zajišťují výše zmíněné uzly.

Celý bitcoin a další kryptoměny řeší důvěryhodnost tohoto systému za pomoci kryptografie. Kryptografie je založena na tzv. hash funkcích a v případě bitcoinu se jedná o SHA 256. Kryptografii si můžeš představit jako takové matematické šifry/hádanky (jedná se o velmi složitou matematiku).

Jelikož konečné množství BTC je 21 milionů a očekává se, že hodnota jednoho BTC bude příliš vysoká pro běžné platby, existují odvozené jednotky:

  • mBTC (milibitcoin; 1 mBTC = 0,001 BTC)
  • µBTC (mikrobitcoin; 1 µBTC = 0,001 mBTC)
  • satoshi (1 satoshi = 0,01 µBTC = 10−8 BTC) – jednotka pojmenována na počest autora/zakladatele Bitcoinu, Satoshiho Nakamota.

A kde se vlastně bitcoin používá?

Tak třeba Salvador vyhlásil nedávno bitcoin za oficiální měnu. To je velký milník a může této zemi přinést spoustu benefitů do budoucna. Pokud by tě toto téma zaujalo více, poslechni si podcast od Vinohradské 12. Jako představitelnější příklad se dá např zmínit, že s ním jde platit na Alze. 🙂

Jaké jsou další kryptoměny:

Kryptoměn je tisíce, pro představu jsem si ale vybrala pár nejznámějších.

Ethereum

Cardano

Litecoin

TRANSAKCE A TĚŽBA

Jak už jsme si řekli, transakce ověřují uzly v síti. Každých 10 minut se taková transakce uzavře do bloku (soubor asi 500 transakcí). Uzly (zařízení, která udržují systém v chodu) vlastně soutěží o to, kdo uzavře blok (existují uzly, které pouze ověřují transakce a netěží a potom ty uzly, co těží a získávají tak bitcoin). Blok se uzavře pomocí hashovací fce a daný uzel musí „uhádnout“ tzv. nonce, číslici z hashovací fce. Za toto uzamčení bloku potom těžař získá bitcoin. Je to tzv. Proof-of-work (důkaz prací), jelikož se na tento proces musí vynaložit spousta výkonu a garantuje se tím ochrana prováděné transakce. Těžař tedy spojí hash z předchozího bloku, transakce a nonce a provede hashovací funkci (SHA 256).

Dnes už těžba neprobíhá na normálním PC, jelikož jsou zařízení mnohem rychlejší a propracovanější – normální PC by tedy nemohl konkurovat. Těžaři se také spojují do tzv. poolů (týmů) a zisk z těžení si pak rozdělí.

Úvod do světa kryptoměn

Všimni si, že daný blok musí obsahovat i hash z předchozího bloku a blok se stává vlastně „rodičem“ předchozího bloku.  Tento řetěz bloků je důvod, proč se tato technologie nazývá blockCHAIN. Spojení, které vytvoří „řetěz“, je získáno díky hash z předchozího bloku v údajích bloku následujícího.

Tato koncepce umožňuje ukládat historii tak, že je nepřepsatelná, neboť modifikace bloku zprostřed řetězu by vyžadovala přepočítání všech následníků. Uzly mají navíc kopii ledgeru a musel by tak útočník hacknout miliony zařízení (51 % všech zařízení).

DIGITÁLNÍ PODPIS: PRIVATE KEY A PUBLIC KEY

Úvod do světa kryptoměn

Transakce potvrzuješ tzv. digitálním podpisem, který je unikátní. Digitální podpis je tvořen tvým privátním klíčem, který je také unikátní. Privátní klíč je určený pro vytvoření podpisu a veřejný (public) klíč slouží k ověření platby. Klíče si můžeš představit jako kombinaci čísel a písmen. Co je skvělé je, že k ověření soukromého klíče stačí právě veřejný (public) klíč a na základě „matematiky“ se ověří správnost soukromého klíče (tzn. že transakci opravdu zadala daná osoba) bez toho, aniž by byl soukromý klíč sdílený s ostatními. Soukromý klíč znáš totiž jenom ty, veřejný klíč vidí všichni.

Ještě jeden pojem si vysvětlíme – tzv. adresa umožňuje přijímání bitcoinu. Adresa je generována peněženkou (wallet) a lze ji přirovnat k IBANu tvého bankovního účtu.  Pro každou transakci je dobré si vygenerovat novou adresu z důvodu bezpečnosti. Dneska už to naštěstí hromada peněženek dělá automaticky na pozadí.

PENĚŽENKA

Asi si už taky někdy zaslechla o „peněžence“ v souvislosti s bitcoinem. Peněženka slouží ke správě soukromých klíčů příslušejících k bitcoinovým adresám uživatele. Zajišťuje vedení účtu (zobrazuje zůstatky), umožňuje transakce a vede jejich historii. K peněžence je také připojený tzv. seed – řada znaků generovaných kryptoměnovou peněženkou, která ti umožní přístup ke kryptoměně.

Peněženka může být ve formě:

  • aplikace: např. Bitcoin Core
  • online služba: např. Blockchain.info
  • hardware: např. Trezor (česká firma)

NĚKTERÉ VÝHODY BITCOINU

Rychlost mezinárodních plateb/remitenční platby

V některých částech světa je obtížné zadávat mezinárodní platby a trvá to dlouho. Proto je v těchto případech bitcoin ideální volba. Transakce jsou rychle zpracované, nemusíte si dělat starost ohledně směnného kurzu a úrokových sazeb + transakční náklady mohou být při správném nastavení také nízké.

Decentralizace

Za velkou výhodu je také považována decentralizace. Centrální spravování systému může zneužívat svého postavení a je zranitelnější než více na sebe navázaných jednotek – tzn. pokud někdo napadne jeden uzel, neohrozí to nijak fungování celého systému.

Bitcoin a inflace

Bitcoinu je omezené množství, které se určilo hned na začátku. Proto ho nelze, jako u „normálních peněz“ kvantitativně uvolňovat (stav, kdy centrální banka zvyšuje nabídku peněz). Bitcoin se proto také někdy označuje jako „digitální zlato“ a uchovatele hodnoty.

Anonymita a transparentnost

Pokud uživatelé nezveřejní své adresy peněženky veřejně, nikdo nemůže dosledovat transakce zpět k nim. Nikdo, kromě majitelů peněženek, nebude vědět, kolik bitcoinů vlastně mají. I když byla adresa peněženky zveřejněna, lze snadno vygenerovat novou adresu peněženky. To výrazně zvyšuje soukromí ve srovnání s tradičními měnovými systémy, kde mají třetí strany potenciálně přístup k osobním finančním údajům. Tahle výhoda ale odpadá, pokud nakupuješ na burzách.

Také se dá očekávat, že brzy začnou krypto burzy poskytovat údaje o svých uživatelích různým úřadům. Obzvlášť ty, co mají bankovní licenci, jako třeba Revolut.

PROČ JE BITCOIN KONTROVERZNÍ

Volatilita

Volatilita bitcoinu je vyšší než například u akcií. Krásným příkladem, jaký má na chování bitcoinu vliv např. twitter je nedávný tweet Elona Muska. Často se také s ohledem na tuto vlastnost bitcoinu skloňuje termín „spekulativní bublina“.

Spotřebovávání energie

Při těžení bitcoinu se spotřebovává hodně energie. To spousta lidí považuje za neekologické. Když se na to ale podíváme z druhé stránky, energie na fungování jiných systémů se spotřebovává také a třeba i ve větším množství. Udává se, že přes 60 % BTC sítě běží na obnovitelných zdrojích (přebytky energie, zpracování zemního plynu, který je odpadem při těžbě ropy a další…)

Používání bitcoinu k ilegálním činnostem

Jak už jsme si řekli, výhodou bitcoinu je anonymita a transparentnost. Tato výhoda také v některých lidech vzbuzuje podezření, že by mohl být bitcoin využíván k ilegálním činnostem. Ve skutečnosti (podle statistik) tomu ale tak není a mnohem častěji se k ilegálním činnostem používá cash.

Limitované možnosti placení

Bitcoin zatím k placení úplně používat nejde, ale možnosti a nové způsoby využití neustále přibývají. Existuje několik druhů platebních karet, na které lze nahrát krypto a běžně s nimi platit. Je to běžná VISA kde na pozadí probíhá směna. Funguje podobně jako třeba Revolut karta. Ale jasně, to je takový polovičatý, pořád to neznamená, že je BTC běžně akceptovaným platidlem

KOHO SLEDOVAT A KDE SE DOČÍST VÍCE

KDE MŮŽEŠ KRYPTOMĚNY NAKUPOVAT (burzy s integrovaným účtem)

  • Coinbase – za mě nejsnadnější burza pro začátečníky
  • Binance
  • Revolut
  • Coinmate – burza, která má sídlo na Slovensku a jdou na ni snadno převést české koruny, což se ti u Binance ani Coinbase nepovede

ODKUD JSEM ČERPALA JÁ

Zdrojů, odkud jsem čerpala bylo samozřejmě mnohem více, ale chtěla jsem ti představit hlavně 2 kurzy, kterých jsem se zúčastnila a pár hezky zpracovaných videí.

Doufám, že se ti dnešní článek líbil, i když jsme určitě nezvládli popsat úplně vše. Pokud bys měla jakékoliv otázky, neváhej napsat a pokud bys chtěla, abych podobně zpracovala i nějaké další téma, napiš nám taky!

Zdroje obrázků:

  1. https://www.researchgate.net/profile/Suhyeon-Lee-3/publication/343236233/figure/fig1/AS:917901632602113@1595856211342/Bitcoin-block-structure.ppm
  2. https://miro.medium.com/max/635/1*5IhNOLv4-W_eqfBUP6ib2g.png

Pozn: Veškeré informace na webu jsou určeny pouze ke studijním účelům. Autorka není finanční poradkyní, neposkytuje poradenství a informace neslouží jako konkrétní investiční doporučení. Investování je rizikové a minulé výnosy nezaručují budoucí zisky.

2 komentáře u „Úvod do světa kryptoměn“

  1. Ahoj Evi, další super zpracovaný článek. Mockrát za něj a všechny tvé předchozí děkuji. Zvažuji přidat do svého portfolia kryptoměny přes Coinmate a chci se zeptat, zda se vyplatí koupě hardwarové peněženky v případě, že bych investovala jen v řádu desítek tisíc (nejspíš jednorázově). Kryptoměny bych nebrala jako jedinou možnost investice, ale spíš jen jako další možnost diverzifikace.

    Odpovědět
    • Ahoj Pavli,

      moc děkuji za komentář. Článek zpracovala Míša a opravdu se jí povedl! 🙂

      Já si osobně myslím, že mít hardware peněženku je důležité. Samozřejmě záleží, kolik tam chceš mít peněz, ale pokud bys třeba do budoucna i chtěla dokupovat, tak tato peněženka je opravdu to nejbezpečnější místo, kde své krypto mít. Takže já bych do toho šla, sama mám Trezor, pak existuje ještě Ledger, myslím, že obě jsou fajn 🙂

      Měj se
      Eva

      Odpovědět

Napsat komentář