Udržitelná móda: Jak se oblékat kvalitně a díky tomu ušetřit?

Čas čtení: 6 min.

Jak ušetřit za oblečení tak, aby to opravdu dávalo smysl? Dá se nákup módních kousků považovat za investici? A co je to udržitelná móda? Na to se dnes podíváme s Veronikou Balson, majitelkou eshopu PURPLY, organizátorkou workshopů, která také radí s osobním stylingem.

Udržitelná móda: Co je to Cost per wear?

Možná znáš rčení “nejsem tak bohatá, abych si kupovala levné věci”. Co vlastně znamená? Pomůže nám ho objasnit pojem Cost per wear. Cost per wear je poměr ceny produktu a počtu nošení. V překladu pojem tedy znamená „cena za jedno nošení“.

Jednoduše řečeno, můžeš si velmi snadno vypočítat, jestli se ti nákup daného kousku oblečení opravdu vyplatil/vyplatí. 

  • Příklad 1: Pokud si třeba koupíš džíny ve slevě za 300 Kč a vezmeš si je ne sebe 2x, bude CPW 150 Kč – jedno nošení tě bude stát 150 Kč. 
  • Příklad 2: Pokud si ale koupíš vysněné džíny za 1500 Kč, může tě CPW vyjít na pouhých 15 Kč (pokud budou součástí tvého outfitu 100x) – 1500/100 = 15Kč. 

Vyšší cena tedy nutně neznamená, že je kousek dražší, pokud ho dostatečně využiješ a vynosíš, vyjde tě nakonec levněji než kousek, který by ti většinu času visel ve skříni. A i to je udržitelná móda.

Udržitelná móda: Co je to Capsule Wardrobe?

Dalším pojmem, který by ti mohl pomoci se snadnějším organizováním tvého šatníku bez toho, abys ho musela neustále obměňovat, je tzv. Capsule wardrobe. 

Capsule wardrobe je šatník tvořený z pár kvalitních kousků, které jsou snadno kombinovat a vrstvit. Můžeš tak mít několik různorodých outfitů na různé příležitosti s využít pouze několika kousků. Hezky zpracovaná videa na téma udržitelné módy a capsule wardrobe má například tato Youtuberka

Základní pojmy tedy známe, jak ale začít s nakupováním udžitelnější módy, která bude šetrnější také k našemu rozpočtu? Zeptali jsme se majitelky české značky PURPLY, Veroniky na pár otázek, které trápí asi většinu z nás:

Jak postupně začít s kupováním méně kousků dražšího oblečení? 

Je fajn si uvědomit, že náš blok často začíná v naší hlavě. Vyšší cena oblečení nás mnohdy vyděsí. Zvažujeme a hodnotíme, jestli na to máme, a jestli to za to stojí. Určitě doporučuju každý kousek pořádně prohlédnout a všímat si kvality materiálu, způsobu ušití, jeho funkčnosti apod. 

Stejně tak je ale důležitý i střih, který by měl sedět na naší postavu a kombinovatelnost se zbytkem našeho šatníkem. To vše určitě hraje při rozhodování důležitou roli. 

Jaké základní kousky kvalitního oblečení si pořídit do začátku?

Za mě osobně bych doporučila tyto 3 věci:

1) Kvalitní spodní prádlo, tílka a ponožky a to hlavně z důvodu, že tyhle věci máme každý den a to den co den přímo na kůži. Podprsenka formuje naši postavu, tílka a ponožky zaručují, že nám není zima a v případě kalhotek jde hlavně o ženské pohodlí.

2) Druhý kvalitní kousek, do kterého bych určitě doporučila investovat je kabát. Na trhu je jich v současnosti žalostně málo. Je to totiž opravdu náročná disciplína a pokud se šije z kvalitních materiálů jako jsou vlny, kašmír, hedvábí nikdy takový kabát nebude levný.

Kvalitní kabát je, ale z mého pohledu investice na celý život. Když člověk zvolí nadčasový střih, neutrální barvu a přírodní luxusní materiál má vyhráno. Kvalitu kabátu obvykle poznáte podle podšívky, když je hedvábná můžete si být jistí, že i horní vrstva bude z kvalitní vlny. Špatné nejsou ani podšívky i z cupa, což je recyklovaná bavlna nebo z viskózy. Ty nejlevnější kabáty mají obvykle polyester. Kvalitní vlněný kabát bude také velmi lehký. 

3) Třetí kousek do sbírky je dobře padnoucí sako. Stejně jako u kabátu i saka jsou vyšší dívčí co se krejčoviny týče. Sako ze správného materiálů a s kvaltní podšívkou vám dobře poslouží na jakoukoliv příležitost. To jestli je formální nebo není už dotváříte vy a to podle toho s čím a jak sako nakombinujete. Vzhledem k tomu, že se saka často šijí a upravují na míru, alternativou může být i kimono. Plní stejnou funkci, ale oproti němu má tu výhodu, že se zavinuje a tak se přizpůsobí postavě, která se v průběhu času mění.

Jak se staráš o svoje oblečení, aby vydrželo co nejdéle? 

Mám to štěstí, že vím z čeho a jak je moje oblečení vyrobené tzn. z jakých vláken. Znám tak jejich přednosti, funčknost i slabiny. Vím, že bavlna pouští barvu, že hedvábí a vlna nesnáší vysokou teplotu, že viskóza za mokra mění svoji strukturu nebo že svetry můžu sušit jedině na plocho apod. Dva roky zpátky jsem to ale taky nevěděla, takže jsem se to musela naučit.

Tady je pár tipů pro vás:

>> Nakupte si správná ramínka tzn. kabátová na kabáty a na saka, kalhotová, která se používají jak na společenské tak i běžné kalhoty a sukně, klasická ramínka vám dobře poslouží na trička a šaty. Věřte, že je to detail, ale ušetříte si tak hodně práce. Navíc na ramínkách vám to nedá, když oblečení není vyžehlené.😉 

>> Druhý tip se týká vaší pračky. Dejte si chvilku a seznamte se blíž se všemi programy a možnosti vaší pračky. Budete překvapeni co všechno umí a že je mezi otáčkami, teplotou i způsobem máchání opravdu velký rozdíl. Tak zajistíte, že vaše prádlo dostane při praní a sušení tu správnou péči. 

>> Perte oblečení jen když je to opravdu třeba. Čím méně se pere tím déle vydrží. Já mám třeba svůj extra koš na choulostivé prádlo, kam dávám podprsenky, krajky, vlněné věci, hedvábí ale i viskózu – tak jednoduše zajistím, že se mi nepřimíchají mezi zbytek prádla. 

Bereš kvalitní módu jako investici? Pokud ano, proč? 

Pro mě kvalitní móda, tedy móda, která je dobře řemeslně ušitá, z kvalitního přírodního materiálu a s dobrým střihem a detaily rozhodně investice je. A to jednak do šatníku, protože tam vydrží mnohem déle tzn. ušetří peníze za opakované nákupy. 

Tohle se dá si spočítat a to metrikou “Cost per wear” tedy “Cenou za jedno nošení” více o CPW najdete  tady – link

Druhak je to investice do sebe sama. Uvidíte, že jakmile si pořídíte první kvalitní a dražší kousek, budete z něho mít nesmírnou radost a budete kolem něho chodit jako kolem pokladu a naučíte se ho kombinovat se vším z vašeho šatníku. A to neberu v potaz to, že když je kousek z přírodního materiálů, je to opravdu obrovský rozdíl a to jak ve styku s vaší kůži, tak v lehkosti a hlavně ve funkčnosti, takže se přestanete tolik potit a nebude vám taková zima ani horko. Oblečení pak pracuje pro vás né proti vám. 

Do třetice je to investice a docenění řemesla. Kdysi to tak bylo, že kašmírový svetr se dědil z generace na generaci a hedvábné šaty a šátky po babičce bylo možné i ob generace. Co dnes z vašeho šatníku má takovou hodnotu? Co byste chtěly nechat svým dětem? 

Kde nejraději nakupuješ? 

Já nejčastěji u nás. 😜 Je fajn, že si můžu věci navrhnout a ušít na míru. Ale to vy máte tuhle možnost taky! Stačí se rozhodnout a nechat si poradit. 

Jinak nakupuju u českých menších značek a výrobců. Věřím, že je důležité podporovat se navzájem. Nikdy všichni nemůžeme dělat všechno a tak i na svém workshopu o látkách dávám holkám tipy na české dodavatele, výrobce a konkrétní české značky, kterým věřím a mám je vyzkoušené. 

Pro příklad bych ráda uvedla třeba Biošatník, kde nakupuji spodní prádlo, Merino.Live, kde kupuji skvělé vlněné ponožky nebo třeba studio PBG odkud mám koženou kabelu na celý život. 

Jeansy a kalhoty často nakupuji v sekáčích, vždycky tam narážím na kvalitní bavlněný denim a vlněné společenské kalhoty. Je toho ale určitě vím kam vyrazit, jen člověk musí vědět co konkrétně hledá, pak je to mnohem jednodušší. 

Moje jméno je Veronika Balson a jsem spolumajitelkou značky PURPLY, kde šijeme kimona. Už od dětství jsem byla fascinovaná strukturami a povrchy. Když jsem ale před dvěma lety poprvé objevila svět látek, vše začalo dávat dokonalý smysl. Můj zájem a zvědavost nakonec přerostly v praktický workshop a naší módní značku.

VERONIKA BALSON

Co ty a udržitelná móda? Je pro tebe těžké se někdy zdržet impulzivních nákupů, nebo jsi vyznavačka drahých nadčasových a předem dobře promyšlených kousků? Dej nám vědět do komentáře!

2 komentáře u „Udržitelná móda: Jak se oblékat kvalitně a díky tomu ušetřit?“

  1. Miluju nadčasovost a kvalitu. Od určitého věku sním o šatníku, který se bude skládat z pár, ale kvalitních kousků. Nyní toužím po vlněném kabátu. A více kousků již mám od děvčat z Purply a miluju je😊

    Odpovědět
    • Tak to je super Peti že to vidíš podobně! Plný šatník nekvalitních věcí akorát dodává ráno více starostí s tím, co si dneska obléct, a nakonec to ani nevypadá tak dobře 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář