Do zahraničí nejen za gelato: Kam na placenou stáž nebo za studiem

Čas čtení: 4 min.

Začínají nám letní měsíce a s nimi i často spojené cestování. Cestovat ale nemusíš jenom “tak”.Můžeš objevovat další země a zároveň studovat nebo je strávit jako stážista v nějaké instituci. V dnešním článku ti představím pár možností, jak a kam můžeš vyjet jako student VŠ nebo i jako dospělý. 

Jsi student VŠ?

Jako student VŠ máš možností vyjet asi nejvíce + můžeš počítat s finanční podporou. 

Nejznámější program, díky kterému můžeš vyjet, je Erasmus+. Erasmus+ je nejen koncipován jako studium v zahraničí, ale můžeš vyjet i na pracovní stáž nebo absolvovat letní školu. Nově také vznikla European Digital UniverCity (EDUC), která nabízí výměnu virtuální.

Studium v zahraničí

S Erasmem můžeš absolvovat 1 nebo 2 semestry v zahraničí.Získáš finanční podporu (na pokrytí nákladů vzniklých z rozdílných úrovní finanční náročnosti v ČR a v dané zemi, kam vyjedeš). Předměty budou buď odpovídat předmětům, které máš zapsané na české univerzitě, nebo si je můžeš dodělat, jak přijedeš. 

Pro semestr strávený v zahraničí bude potřeba trochu papírování, ale není to nic hrozného. U nás na univerzitě (MUNI) se dala většina záležitostí vyřídit online krom jednoho podpisu účastnické smlouvy, který musel probíhat fyzicky. 

Nejlepší radu, kterou pro tebe při přípravě na Erasmus mám, je „neboj se zeptat“. Komunikace je opravdu nejdůležitější a aby tvůj Erasmus proběhl podle tvých představ, je nutné abys věděla o všem, co tě čeká. Takže zeptat se např. někoho, kdo už na univerzitě byl, kontaktovat zahraniční univerzitu se svými dotazy, pořádně projet webové stránky – tohle vše ti pomůže vybrat si správně. 

Studium v zahraničí ti dá hodně, z vlastní zkušenosti vím, že to není jen o párty a cestování. Můj Erasmus vyžadoval i docela dost práce do školy – snaž se si tedy vybírat takovou univerzitu a takový jazyk, který bude vyhovovat tomu, co od Erasmu chceš. Na většině univerzit jsou také speciální “Erasmácké” předměty, které máš spolu s ostatními studenty na výměně, takže budou i o něco jednodušší (většinou).

Pokud se necítíš na to, strávit v zahraničí celý semestr, můžeš využít letních škol. Letní školy probíhají o prázdninách a jsou většinou zaměřené na nějaké téma (marketing, udržitelnost apod.). Pobyty jsou týdenní ale i několikatýdenní. 

Pracovní stáž

S Erasmem můžeš absolvovat i pracovní stáž. Pokud víš, že bys raději někde nabírala pracovní zkušenosti, bude tato varianta přímo pro tebe. Buď můžeš vyjet zase před Erasmus, nebo můžeš využít organizace AISEC a programu Freemovers. Stáže nabízené přes Erasmus + nejdeš tady, stáže nabízené AISECEM zase tady.  

V rámci pracovnících stáží můžeš díky programu Erasmus+ absolvovat i tzv. Absolventskou stáž. Tuto stáž je možno nově absolvovat do 12 měsíců po ukončení studia (včetně délky stáže). 

Přijímající organizace může být jakákoliv veřejná nebo soukromá organizace aktivní na pracovním trhu nebo v oblasti vzdělávání, odborné přípravy či mládeže (veřejný či soukromý podnik, veřejný subjekt na místní, regionální nebo národní úrovni, profesní asociace, obchodní unie, výzkumné instituty, nadace, NNO, neziskové organizace, instituty a vzdělávací centra atd.)

Pracovní stáž si může i student vybrat sám, je pouze nutné splnit některá kritéria (ekonomické zaměření stáže, pokud studuji ekonomku). 

Chceš vyrazit dál než pouze po Evropě? 

Chceš se vydat někam dál než po Evropě? I na to existují programy jako například: Erasmus+ ICM, nebo ISEP, se kterým můžeš vyrazit třeba do USA. Všechny informace o tom, jak to má tvoje univerzita a fakulta najdeš určitě na jejích webovkách nebo stránkách zahraničního oddělení. 

Dvojí titul 

Třeba máš stejně jako já i ty na svojí univerzitě možnost mít dvojí titul. To znamená, že odjedeš na jeden nebo dva semestry na vybranou univerzitu a tam absolvuješ nějaké předměty a SZZ (státní závěrečné zkoušky). Na základě tohoto pobytu pak získáš titul i ze zahraniční univerzity. Za mě osobně je to skvělá příležitost a pokud plánuješ život v zahraničí, mohl by být dvojí titul super i z praktického hlediska.

Stáž instituci Evropské unie

Pokud studuješ práva, ekonomku nebo nějaká další humanitní/ekologická/překladatelská studia, mohly by tě zajímat stáže, které nabízí Evropská unie. Stáže můžeš absolvovat snad ve všech institucích a s různým zaměřením. Tvá stáž se může zaměřovat na politiku, udržitelnost nebo třeba technologie. Taky to neznamená, že stáž budeš absolvovat v Bruselu, ale třeba v Lucemburku nebo Rize. Seznam stáží najdeš zde.

Stáž v Evropské unii je organizována s finanční podporou. Od července 2022 čeká Českou republiku předsednictví v Radě EU, tudíž by stáž právě v této době mohla pro tebe být skvělou příležitostí, jak tohle předsednictví prožít v pozici stážisty. 

Kam se vydat, když už nejsi VŠ student

Už nejsi VŠ student, ale i tak bys chtěla někam vyjet? Seznam zajímavých pracovních příležitostí najdeš například na tomto odkaze

Co se týče studia jazyků, existuje také spousta jazykových škol, na které můžeš vyrazit třeba na měsíc (a to ať už jsi nebo nejsi student VŠ). Já jsem například využila v minulosti služeb Intactu.

„V rámci svého studia jsem do zahraničí nikdy nevyjela. V létě jsem ale při studiu VŠ vyrazila na jazykový kurz v Anglii. Bylo to sice jen na měsíc, ale musím říct, že mi to pomohlo zdokonalit se výrazně v angličtině, a hlavně se rozmluvit. Byla jsem v jazykové škole Beet v anglickém městě Bournemouth a byla jsem moc spokojená. Krásná, menší škola v anglickém stylu, velmi přátelský přístup lektorů, tuto zkušenost můžu všema deseti doporučit.“ Eva, zakladatelka Investování pro holky. 

Bournemouth, Anglie (2011) – archiv Evy Řehákové

Další často využívanou příležitostí, jak vyrazit do zahraničí a vyzkoušet si život v cizí zemi je aupair. Vyrazit můžeš doslova do celého světa a vyzkoušíš si, jak žijí rodiny i jinde po světe. Díky aupair se asi nejvíce přiblížíš životu v dané zemi a získáš velký kulturní rozhled. Fajn stránka pro hledání rodin je například aupairworld

Co ti život v zahraničí dá? 

  • Zlepšíš se v jazyce
  • Naučíš se slangový jazyk, a nejen mluvu z učebnice
  • Budeš samostatnější
  • Zjistíš o sobě spoustu věcí, co jsi třeba předtím nevěděla
  • Uděláš si přátele po světě
  • Budeš mít fajn bod do CVčka
  • Porozumíš lépe jiným kulturám

Pokud bys měla jakékoliv otázky, klidně napiš (já už mám Erasmus za sebou, tak ti můžu dát nějaké tipy)! 🙂

Odkud jsem čerpala: 

https://czs.muni.cz/cs/

Napsat komentář