Změna jména v bance a u brokera: Co zařídit po svatbě?

Čas čtení: 3 min.

Spousta žen si bere při sňatku příjmení manžela. Proto mi občas chodí dotazy na to, jak vlastně probíhá změna jména v bance nebo u brokera. Co musíte zařídit po svatbě samy a co proběhne automaticky? V tomto krátkém článku se s vámi podělím o svoji vlastní zkušenost z konce roku 2022!

Změna jména v bance

Musím říct, že jsem byla velmi pozitivně překvapená tím, kde všude se moje příjmení změnilo automaticky pár dní po svatbě. Příjmení se změnilo bez mého zásahu například v mojí datové schránce, v rejstříku osob u mého IČ a také ve zdravotní pojišťovně.

Změna jména v bance může rovněž proběhnout automaticky, pokud má banka přístup do registrů, které na jednom místě shromažďují základní údaje o občanech a firmách. Banka si v takovém případě vezme informaci z tohoto registru a ty nemusíš změnu příjmení nikde hlásit.

V mém případě automatická změna proběhla u Komerční banky a u FIO banky.

Některé banky musíš stále informovat sama

Zatímco některé banky změní tvoje příjmení automaticky, u jiných musíš změnu nahlásit sama (informace aktuální koncem roku 2022). Pokud změna neproběhne automaticky, napiš jednoduše dotaz na podporu svojí banky. Já takto postupovala u Equa bank.

Z podpory mi napsali mi e-mail, jak zažádat o změnu příjmení. Potřebovala jsem pouze:

  • Kopii nové občanky (nahranou přes internetové bankovnictví nebo mobilní aplikaci)

Pár dní po dodání potřebných dokumentů proběhla změna jména v bance Equa bank.

Změna jména u brokera

Pokud využíváte brokera u české banky, ve které proběhla změna automaticky, změna jména v bance patrně způsobí také změnu jména u brokera. U mě tomu tak bylo u FIO brokera, kde se příjmení změnilo bez mého zásahu.

Jelikož ale většina z nás má také brokery zahraniční, u těchto brokerů nejde počítat s automatickou změnou jména. Já řešila změnu příjmení u brokera DEGIRO a Trading 212. V obou případech jsem napsala na jejich podporu (je potřeba je kontaktovat v AJ) a brzy jsem měla odpověď.

Změna příjmení u Trading 212

Změna příjmení u Trading 212 byla celkem jednoduchá. Potřebovala jsem následující:

  • Fotografii přední a zadní strany mojí nové občanky
  • Fotografii oddacího listu

Broker mě požádal zaslání fotografií e-mailem. Jelikož jsem projevila obavu, zdali je takový způsob zaslání dokumentu bezpečný, další možností bylo nahrát dokument přímo do chatu v aplikaci.

Osobně jsem nakonec využila e-mail, protože si nejsem jistá, jestli chat v aplikaci je o moc bezpečnější.

Změna příjmení u Trading 212 proběhla velmi rychle. Ještě během toho dne, kdy jsem Trading 212 dodala požadované dokumenty, proběhla změna jména u brokera.

Změna příjmení u DEGIRO

Kromě brokera Trading 212 jsem potřebovala provést změnu jména také u DEGIRO. U brokera DEGIRO po mně chtěli ještě jeden dokument navíc. Potřebovala jsem následující:

  • Screensthot z bankovnictví účtu, který mám spojený s DEGIRO, kde je viditelné nové příjmení
  • Fotografii přední a zadní strany mojí nové občanky
  • Fotografii oddacího listu

Možnost nahrát novou občanku do systému, což bylo zmíněno v e-mailu na obrázku výše, jsem bohužel nenašla a byla jsem i zde požádána, abych poslala fotografii občanky do e-mailu, což jsem udělala.

POZOR, u DEGIRO je opravdu potřeba poslat fotografii občanky, nikoliv scan, protože ten neuznávají!

Ověření dokumentů u DEGIRO zabralo několik dní, takže se nelekni, když ti pár dní nebude nikdo odpovídat. V mém případě jsem na změnu jména čekala 8 dní od dodání dokumentů do DEGIRO.

Takto probíhala změna jména po sňatku v bankách a u brokerů. Dej mi vědět, jestli ti článek pomohl a jaké byly tvoje zkušenosti se změnou příjmení po svatbě!

Pozn: Veškeré informace na webu jsou určeny pouze ke studijním účelům. Autorka není finanční poradkyní, neposkytuje poradenství a informace neslouží jako konkrétní investiční doporučení. Investování je rizikové a minulé výnosy nezaručují budoucí zisky.

2 komentáře u „Změna jména v bance a u brokera: Co zařídit po svatbě?“

    • Možná objevíte možnost, jak to nahrát přímo do systému, někde to umožňují třeba prostřednictvím jejich aplikace, otázkou je, jestli je tohle bezpečnější varianta 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář