Tipy na vánoční dárky do pětistovky

Čas čtení: 4 min.

Vánoce jsou doslova za dveřmi a pro většinu z nás jsou často dost náročné i z hlediska rozpočtu. Proto jsem se pro tebe rozhodla sepsat několik typů na vánoční dárky, které se vejdou do 500 korun (až na výjimky)! Tipy najdeš rozdělené podle typu obdarovávané osoby, abys to měla ještě jednoduší!

Jak vybírat dárky

Nad dárky přemýšlím už hodně dopředu a přemítám u toho, o čem vybraná osoba z mého okolí často mluví, co zmiňovala, že by si přála apod. Často přemýšlím o dárcích v tom smyslu „sami by si to nekoupili a potřebují ten impuls třeba právě ode mě“.

Jedná se tak třeba o kurzy angličtiny pro někoho, o kom vím, že má v angličtině nižší sebevědomí a já mu tak můžu pomoct. Takové kurzy angličtiny jsou ale pro někoho, u koho si dokážu představit, že je ocení a bude je navštěvovat. Vždy je nutné si vybavit, co člověka baví, z čeho má radost apod.

Pokud je teda někdo sportovec a vím, že by chtěl dlouho vyzkoušet lezení, koupím mu přeplacenou permanentku. Pokud je někdo přepracovaný a potřebuje zase spíše odpočinek, vyberu jako vhodný dárek masáž nebo kosmetiku. Pokud vím, že někdo ocení dárek „DYI“, vyrobím mu něco. Je tedy nutné, abyste danou osobu znali a dovedli si představit ten pravý dárek pro ně.

Hezký post o tom, jak vybrat dárky najdeš u Blanky na profilu tady.

V následujícím článku ti dám několik tipů na vánoční dárky, které ani nestojí moc peněz!

Tipy na vánoční dárky: pro milovníky historie

  • Bohéma: Bohéma je česká značka, co vyrábí předměty (hlavně trička) s prvky z české historie (např. Václavem Havlem, Masarykem nebo třeba škodovkou). Najdeš tam i super sklenice s nápisem „jsem Čech/Češka“. Pokud máš ve svém okolí patriota s láskou k historii, určitě tam něco vybereš.

  • Paměť národa: moje oblíbená neziskovka, co na svých stránkách prodává několik knih a předmětů, které jsou vhodné pro všechny, které zajímá hlavně historie minulého století.

zdroj: https://cdn.mojebohema.cz/wp-content/uploads/2022/10/10.jpg

Pro gurmány

  • seznam restaurací: rádi s kamarádkou navštěvujete různé restaurace? vytvoř poukaz/knížečku restaurací, které chceš abyste společně navštívily a kam ji pozveš. Pokud se chceš vejít do budgetu, vyber si restaurace třeba 3.

  • kuchařský kurz v pohodlí domova: umíš uvařit nějaké netradiční jídlo (např. bun bo nambo)? daruj kurz „u vás doma“, kdy přineseš potřebné suroviny např. ke kamarádce domů a daruješ jí tak společný čas a naučíš jí i něco nového.

  • sapa tour: můj oblíbený tip, kdy ochutnáš to nejlepší z vietnamské kuchyně, nakoupíš netradiční suroviny, naopak ale zažiješ tradiční vietnamský oběd se skvělou průvodkyní a výkladem!

  • sada na fermentaci potravin: fermentace a kvašení potravin je teď hodně populární a tak můžeš darovat balíček na míru třeba na e-shopu Tescoma.

Tipy na vánoční dárky pro ty, co potřebují odpočinek a péči

  • poukaz na masáž: spousta salonů nabízí i kratší masáže, které i tak ale rozhodně potěší

  • guasha: nástroj na masáž obličeje a odstraňování otoků a bloků svalstva

  • slovenská kosmetika kvitok: v poslední době jsem si hodně oblíbila tuto slovenskou značku, u které najdeš spoustu produktů, jako jsou séra a kyseliny až po oleje a masky

Pro ty, co se chtějí rozvíjet

  • knihy: knížky jsou už taková klasika, nově ale vyšly například : nová knížka od Honzy Vojtka o vztazích, knížka od známo Karolíny Four o výživě, a kniha Roky od nově oceněné autorky Nobelovou cenou

  • poukaz na italki: itaki je platforma na učení se jazyků online za pomoci učitelů z celého světa, můžeš tak někomu blízkému zaplatit pár hodin konverzace s rodilým mluvčím

  • předplatné časopisu

  • Online jazyky: platforma pro učení jazyků, kde si můžeš vybrat z několika různých kurzů a dokonce i několika jazyků. Eva má teď dokonce slevu 30% s kódem: investovaniproholky30. Platí jen do 19.12.2022!

Tipy na vánoční dárky: zážitky

  • naplánovat společný program a koupit třeba lístky do kina: takto naplánovanou akci pak můžeš rovnou poslat jako pozvánku do kalendáře a budeš tak mít jistotu, že osoba, kterou obdarováváš bude mít čas se tvého programu zúčastnit: Může se jednat ale o jakýkoliv zážitek, který se třeba může skládat z více částí a vytvoříš tak „dokonalý den“ šitý přímo na míru.

  • Jízdenky na výlet: k jízdenkám můžeš přidat i inside tipy (k tomu ti pomůže třeba gastromapa Tomáše Hejlíka nebo aplikace Placehunter)

Pro děti

activity board: vyrobte dítěti tzv. acitvity board, která se dá stylizovat a upravit podle věku a zájmu dítěte

zdroj: https://i.pinimg.com/564x/35/90/9f/35909f106ca949463f0a8e3e4c27e5f1.jpg

Pro kohokoliv

  • Balíčky: pokud si nevíš rady, vytvoř balíček všeho, co by mohl obdarovaný ocenit – může to být třeba balíček na téma zdravá výživa, super výběrová káva (můžeš spojit s nějakou hezkou keramikou) nebo balíček pro sportovce z aktinu

zdroj: https://mamapecedoma.files.wordpress.com/2018/11/pb100648.jpg?w=1000&h=1334

Jaké tipy na vánoční dárky bys ostatním doporučila ty? Dej nám vědět do komentářů!

Pozn: Veškeré informace na webu jsou určeny pouze ke studijním účelům. Autorka není finanční poradkyní, neposkytuje poradenství a informace neslouží jako konkrétní investiční doporučení. Investování je rizikové a minulé výnosy nezaručují budoucí zisky.

4 komentáře u „Tipy na vánoční dárky do pětistovky“

  1. Nápady hezké, škoda jenom, že je v krátkém článku tolik chyb (tip vs. typ, Čech s malým č, 30% vs. 30 %, brýle proti červenému světlu, které je v další větě modré a pak znovu červené, autorka knihy, která sice obdržela Nobelovu cenu, ale jejíž jméno se někde vytratilo, Karolína Four s malým f, gurmán pro změnu s velkým atd. atd.). Působí to tak, že článek byl psán ve velkém spěchu a autorka (ani nikdo jiný po ní) si jej po sobě nepřečetla.

    Odpovědět

Napsat komentář