Jaký je rozdíl mezi kreditní a debetní kartou?

Čas čtení: 3 min.

Často se tady na blogu bavíme o budování portfolia, jak investovat apod. Důležité je ale vzdělávat se ve všech oblastech financí! Jen 43 % Čechů zná rozdíl mezi tím, jak funguje debetní a kreditní karta (zdroj), a proto bude dnešní článek věnován právě těmto dvou rozdílným způsobům placení.

Pokud sleduješ americké filmy nebo dokumenty, asi už si narazila na to, že v USA je hodně rozvinuté používání kreditních karet. Říkáš si, že přeci kreditku používáš taky? Možná ano, možná ne! To, co je u nás nazýváno “kreditkou”, je totiž ve skutečnosti karta debetní. 

Hlavní rozdíly

Kreditní a debetní karty obvykle vypadají téměř identicky s 16místnými čísly karet, daty expirace, podpisovým proužkem, CVV kódem a dalšími prvky. Oběma kartami můžeš pohodlně nakupovat v obchodech nebo online, s jedním zásadním rozdílem:

  • U debetní karty používáš svoje prostředky uložené na tvém běžném účtu
  • U kreditní karty si peníze půjčuješ od banky, tedy používáš peníze jako úvěr

To ti dává u kreditní karty příležitost vyčkat s placením do doby, dokud nebudeš mít dostatek prostředků. Buď za půjčené prostředky nakupuješ rovnou, nebo si můžeš vybrat z bankomatu. S kreditní kartou máš možnost platit v zahraničí, v obchodech, na internetu nebo poslat peníze převodem. 

Zatímco debetní kartu dostaneš zdarma k běžnému účtu, kreditní kartu můžeš získat i od banky, u které nemáš svůj běžný bankovní účet, nebo dokonce od nebankovních institucí. O kreditní kartu se musí zažádat a banka rozhodne o jejím vydání podle tvého příjmu. Navíc se při zřízení určuje bonita, podle které se nastaví, do jaké částky se můžeš s úvěrem dostat.

Hlavní rozdíly mezi kreditní a debetní kartou. Sleduj Investování pro holky na Instagramu pro více vzdělávacích tipů na správu osobních financí!

Jak funguje bezúročné období u kreditní karty?

U většiny kreditních karet existuje bezúročné období, a pokud splatíš dluh na kartě do uplynutí bezúročné doby (většinou okolo 40 až 55 dnů), nebudeš platit žádné úroky. 

Ale pozor, pokud dluh nesplatíš do požadované lhůty, budeš platit vysoké úrokové sazby, které svou výší překonávají sazby u běžných půjček. Tuto sazbu a další poplatky si u své banky před zažádáním o kartu řádně nastuduj. Vysoké poplatky u kreditky bývají např. při výběru z bankomatu a vybraná částka může být okamžitě úročena.

Výhody kreditní karty: lepší ochrana

Kreditní karty jsou lépe ošetřeny proti bankovním podvodům, kdy při napadení tvého účtu nejsou dotčeny tvoje prostředky, ale prostředky banky. I pokud se jedná o blokování karty, je vhodnější zablokovat tu kreditní, jelikož blokuješ prostředky banky a ne své peníze na běžném účtu. 

TIP: Některé banky nabízejí také extra ochranu zákazníků, například ČSOB u karty nabízí“pojištění ochrany nákupu na půl roku zdarma a o rok prodlouženou záruku na vybrané zboží” což může být fajn.

Proč si ještě pořídit kreditní kartu

  • Kreditní karta v zahraničí

Je možné, že v zahraničí bude kreditka v autopůjčovně nebo na hotelu vyžadována. Poskytovatel služby snadno nejprve strhne zálohu, a teprve z ní se pak odečte cena samotné služby. Je to běžná praxe v zemích jako USA, Kanada nebo třeba Austrálie, stává se to ale také v evropských zemích.

U některých kreditních karet můžeš získat také možnost přístupu do letištních salonků, což může být zajímavý bonus, pokud často létáš a míváš mezi lety třeba i několikahodinové přestupy.

  • Kreditní karta a odměny

U kreditních karet taky narazíš na spoustu odměn např. za nákupy, cashbacky apod. Momentální nabídku takový odměn a výhod najdeš zde

Naše shrnutí? Kreditní karta nabízí spoustu výhod, ale je určená pro ty, kdo vědí, že budou schopni svoje dluhy včas splácet. Pokud tedy často cestuješ, hodí se ti mít “zálohu” pro některé výdaje, které potom z dalších plánovaných příjmů splatíš, klidně si kreditní kartu vyzkoušej! 

Máš kreditní kartu? Proč ses rozhodla si ji pořídit a v čem vidíš její výhody? Napiš do komentáře!

Autorka článku: Míša Tóthová

5 komentářů u „Jaký je rozdíl mezi kreditní a debetní kartou?“

  1. Očekávání a zklamání

    Očekávala jsem, že se dozvím něco nového, jako třeba které kreditky mají dobré výhody, ale vlastně je tu jenom odkaz na Skrblíka?

    Odpovědět
    • Dobrý den Alice,

      článek je o rozdílech mezi kreditní a debetní kartou, jak napovídá i titulek, není o nejlepších nabídkách kreditek na trhu 🙂

      Přeji krásný den, Eva

      Odpovědět
  2. Dobrý den mám otázku chtěl jsem se jen zeptat zda je možné pokud máte na svém účtě zbytek hotovosti která nestačí na zaslání trvalého příkazu je možné že sama odešle peníze z debetní karty díky za informaci

    Odpovědět

Napsat komentář