Gender pay gap: Jak investovat do ETF, které podporují ženy?

Čas čtení: 2 min.

I když ženy dnes mají stejná práva jako muži, v oblasti financí stále existují rozdíly. Takzvaný „gender pay gap“ znamená, že ženy vydělávají méně, než muži – a to i na stejně kvalifikovaných pozicích. Dnes se podíváme na to, jak investovat do ETF, které se snaží pozitivně ovlivnit gender pay gap!

Podle údajů Eurostatu ženy v České republice vydělávají o 16,4% méně než muži. Bohužel, to je také důvod, proč mají ženy méně peněz na důchod a jsou více ohroženy chudobou v důchodovém věku.

Zajímalo mě, jestli existuje způsob, jak investovat do společností, které aktivně podporují ženy a snaží se dlouhodobě vyrovnat gender pay gap. A našla jsem ETF, které přesně tohle dělá! 🙂

Dnes bych ti proto chtěla představit ETF, díky kterému můžeš investovat do společností, které nejen bojují proti nerovnému výdělku, ale dělají pro rovnost práv žen mnohem více!

Toto ETF má dlouhý název:

Do kterých společností ETF investuje?

ETF sleduje index Solactive Equileap Global Gender Equality. Tento index je široce diverzifikovaný a obsahuje 150 společností z celého světa. To samo o sobě není nic zvláštního.

Výjimečnost indexu spočívá v tom, že investuje pouze do společností, jež podporují rovnost práv pro ženy a snaží se tím například vyrovnat gender pay gap. Každá z těchto společností je testována a hodnocena podle Equileap Gender Equality Scorecard.

Equileap Gender Scorecard je inspirován UN ženskými principy pro rovnost gender a sleduje, jak se společnosti vypořádávají s následujícími tématy:

  • Kolik žen pracuje na různých úrovních vedení?
  • Kolik žen pracuje celkově ve společnosti?
  • Mají ženy a muži stejné možnosti rozvoje?
  • Je v této společnosti transparentnost ohledně rozdílu v platovém ohodnocení podle pohlaví?
  • Mají společnosti programy placené mateřské dovolené?
  • A mnoho dalších věcí (viz plný seznam zde)

Index dodržuje také principy ESG

Kromě toho, že se snaží mít pozitivní dopad na gender pay gap, tento index navíc také dodržuje základní principy ESG. To znamená, že společnosti z kontroverzních odvětví (např. výroba zbraní, tabákový průmysl, těžba ropy a plynu atd.) nejsou v indexu (a tím pádem ani v ETF) zahrnuty.

Z mého pohledu se jedná o zajímavé ETF, které kombinuje širokou světovou diverzifikaci s nízkými náklady (0,20% TER) a investuje do společností, jež aktivně podporují změnu k genderové rovnosti ve světě. Pokud je gender pay gap i tvé téma a chtěla bys ETF zařadit do svého portfolia, můžeš ho koupit například u brokera DEGIRO pod ISIN: LU1691909508.

Dej mi vědět v komentářích, jestli se ti tento krátký tip na ETF líbil a chtěla bys do budoucna více článků, jako je tento!

Autorka článku: Eva Kellermann

Pozn: Veškeré informace na webu jsou určeny pouze ke studijním účelům. Autorka není finanční poradkyní, neposkytuje poradenství a informace neslouží jako konkrétní investiční doporučení. Investování je rizikové a minulé výnosy nezaručují budoucí zisky.

2 komentáře u „Gender pay gap: Jak investovat do ETF, které podporují ženy?“

  1. Ahoj Evo, moc díky za tvůj článek. Jako ženu a mámu mne při výběru zajímá i oblast, na které se ETF pohybuje. Tvořím přírodní zahrady a tak velkým tématem je pro mne také udržitelnost a životní prostředí. Příště by mi udělalo radost toto téma:)

    Odpovědět
    • Ahoj Katko,

      mmoc děkuji, jsem ráda, že se článek líbil!

      Co se týče životního prostředí, tak díky za tip, zamyslím se, co by se na to téma dalo sepsat 🙂

      Jinak stručně za mě když chce někdo investovat udržitelněji, ale stále mít světově diverzifikované ETF, tak jsou fajn takzvané SRI ETF, například ETF iShares MSCI World SRI UCITS ETF EUR (Acc) (ISIN IE00BYX2JD69), které je zaměřené na rozvinuté země, ale vybírá jen společnosti s nejlepším ESG hodnocením (plus vylučuje určitě sektory jako zbraně, tabák atd.).

      Nebo pak něco úzce zaměřeného, jako je ETF, zaměřené na cirkulární ekonomiku VanEck Circular Economy UCITS ETF A (ISIN IE0001J5A2T9) nebo Invesco Global Clean Energy UCITS ETF Acc (ISIN IE00BLRB0242) které je ale dražší, TER je 0,65 %. U těch specializovaných ETF většinou jsou o něco vyšší poplatky než u světových ETF.

      U úzce zaměřených ETF je taky potřeba počítat s tím, že máme zahrnutou jen určitou oblast a diverzifikace není tak kvalitní, jako u široce zaměřených ETF, proto by vždycky z mého pohledu měly být součástí širšího portfolia, které bude mít obsažené i další oblasti 😉

      Měj se
      Eva

      Odpovědět

Napsat komentář