10 tipů, jak si odkládat peníze každý měsíc

Čas čtení: 3 min.

Finanční stabilita, budoucí zajištění a disciplína – to vše je spojeno s pravidelným odkládáním peněz. Jsi na konci měsíce na nule a nevíš, jak si odkládat peníze každý měsíc? Nejsi první ani poslední! V tomto článku ti dám pár tipů na to, jak mít na konci měsíce vždycky nějaké ty peníze navíc.

Když jsem v prvním ročníku na vysoké škole začala pracovat nejen o letních prázdninách (jak tomu bylo během střední školy), hned jsem začala přemýšlet kolik a kam část prostředků odložím. Začít se dá opravdu s málem, bez ohledu na výši částky je konzistentnost gró odkládání peněz. Nikdy není pozdě na to začít. Tak je to ostatně se vším, co děláme.

Vybuduj návyk jak si odkládat peníze pravidelně

Kdy naposledy ses naučila nebo chtěla naučit nový zvyk? Když se řekne slovo návyk, tak mě automaticky napadne čištění zubů – ráno i večer saháme po kartáčku téměř bez přemýšlení. Je to tak automatické, že bychom proces vytlačení pasty na kartáček zvládli i poslepu. Studie říkají, že vybudování nového návyku trvá 21 dní, záleží však i na druhu činnosti.

Odkládání peněz není nic jiného než návyk, jehož vybudování pro tebe může být jednoduché – třeba díky nastavení trvalého příkazu, to v internetovém bankovnictví (aplikaci) zvládneš za několik málo minut.

Já osobně mám nastavených několik trvalých příkazů a peníze mi tak odchází pravidelně z účtu (měsíčně či čtvrtletně) na mnou vybrané investice či platformy. Nejlepší způsob, jak být konzistentní v odkládání peněz je automatizovat tento proces, tak jako čištění zubů.

Trvalý příkaz si časově nastav tak, aby ti peníze odcházely pár dní po výplatě, zamezíš tak situaci, kdy bys z pravidelného odkládání mohla „cuknout“.

Jak nepolevit – tipy a triky

  1. Vytvoř si rozpočet – zkus odhadnout výši svých výdajů, to ti pomůže určit bezpečnou částku, kterou můžeš odložit
  2. Odkládej včas – například na začátku měsíce nebo po výplatě
  3. Automatizuj celý proces – částky by měly odcházet automaticky, abys na to nemusela myslet
  4. Nastav si cíl pro tvé úspory a investice – protože když uvidíš cíl, budeš mít motivaci vydržet
  5. Sdílej svoje zkušenosti s rodinou nebo přáteli aneb „sharing is caring“
  6. Buď trpělivá a odměňuj se

Dalším trikem v odkládání může být omezení impulzivních nákupů.

Impulzivní nákupy a disciplína

Na první pohled se může zdát, že impulzivní nákupy a pravidelné odkládání peněz nemá nic společného, ale opak je pravdou. Za každý neuskutečněný impulzivní nákup se můžeš pochválit, ale ještě efektivnější bude, když ušetřenou částku někam odložíš. Já například bojuji se stojany u pokladen a výhodnějšími nabídkami při online nákupech.

Tím, že se vyhneš impulzivnímu nákupu trénuješ také svoji disciplínu, která je pro pravidelnost a konzistentnost důležitá. Jak omezit impulzivní nákupy?

Aplikace, které by se ti mohly hodit

Pro lepší přehled v osobních financích ti mohou sloužit aplikace, které ti pomohou sledovat tvoje příjmy a výdaje. Rozdíl mezi příjmy a výdaji ti dá informaci kolik peněz můžeš bezpečně odkládat. Mezi aplikace pro tento přehled patří například aplikace Wallet, která dokáže tvoje výdaje zařadit do příslušné kategorie (například bydlení, jídlo) nebo Spendee.

Zdá se, že odložit část finančních prostředků není až taková překážka. Proto, aby ale odložení peněz pomohlo k tvojí finanční nezávislosti, je potřeba se neustále vzdělávat. Finanční a investiční znalosti ti pomohou lépe porozumět tvým možnostem a učinit následná rozhodnutí.

Pro sledování příjmů a výdajů si stáhni tabulku na webu Investování pro holky. Pomůže ti lépe sledovat jednotlivé položky a dá ti lepší představu kolik si můžeš v rámci odkládání peněz dovolit.

Co pomáhá tobě v odkládání peněz? Poděl se v komentářích.

Autorka článku: Karolína Balatková

2 komentáře u „10 tipů, jak si odkládat peníze každý měsíc“

  1. Dobrý den, máte tam chybu v této větě: V tomto článku ti dám pár tipů na to, jak mít na konci peníze vždycky nějaké ty peníze navíc. Asi tam mělo být na konci „měsíce“. Hezký den

    Odpovědět

Napsat komentář