Jak se finančně připravit na mateřskou?

Čas čtení: 3 min.

Jak se finančně připravit na mateřskou dovolenou? To bylo téma lednové MASTERCLASS LIVE, kam k diskuzi přijaly pozvání daňová poradkyně Kristina, autorka projektu @finance_v_mateřství a Viola, autorka blogu s finančními tipy pro maminky a projektu @mazanamatka.

Jaký finanční mindset si nastavily pro mateřskou dovolenou a jak se jim daří udržet jejich finanční stabilitu? Zjisti v článku, jaké výzvy jim mateřství přichystalo!

Finanční příprava na mateřskou dovolenou

Příprava byla podle obou žen velmi důležitá. Viola zvolila strategii, kdy si jednoduše spočítala, kolik prostředků by měla před nástupem na mateřskou dovolenou našetřit, aby mohla žít (jak sama uvedla), její „comfort life“. Připravila se na nejhorší, ale nakonec se jí podařilo vyžít z příspěvku od státu, i díky tomu, že během mateřské nepřestala pracovat.

Kolik peněz potřebuješ na mateřskou ty? Využij tento vzoreček pro výpočet komfortní mateřské od Violy! Do vzorečku si proměnné musí doplnit každý sám – každý má jiné výdaje a nelze částku na „komfortní“ život zobecnit.

Příkladem: částku na komfortní život si stanovíš na 20 000 – 10 000 (příspěvek od státu)*36 měsíců = – 340 000. Tolik peněz by sis pro komfortní život během mateřské dovolené měla našetřit.

Kristina v přípravě také neotálela a díky tabulkám příjmů a výdajů si namodelovala, kolik si orientačně musí našetřit a kolik ji bude stát první rok života dítěte. Náklady na první rok dítěte ji vyšly na 60 tisíc Kč. Kristina přitom kupovala věci pro miminko i z druhé ruky a využívala látkové pleny, což pomohlo k tomu, aby neutratila více.

Znáš své vlastní příjmy a výdaje? Spočítej si, kolik měsíčně utrácíš v přehledné tabulce příjmů a výdajů s grafem od Investování pro holky!

Partner a finance v mateřství

Jak holky řeší finance s partnerem? V případě Violy vévodí společné jmění, ale každý má peníze na svém bankovním účtu. Je to pro ně komfortnější. Viola platí menší výdaje a větší partner (fungují na vzájemné domluvě vzhledem k nakupovaným položkám). Je to podle ní ale individuální rozhodnutí, každému bude vyhovovat něco jiného – žádná cesta není špatná. Myslete před mateřstvím na budování dostatečné finanční rezervy, které je důležitá i pro pocit osobní svobody.

Jak se změnily jejich finance na mateřské (za co utrácejí více, za co méně)

Viola si eviduje náklady v aplikaci Spendee (díky této aplikaci například zjistila, že náklady na první dítě byly 250 000 Kč) a také to, že náklady na druhé dítě předčily její očekávání. Kristina si rovněž eviduje příjmy a výdaje – stejně jako Viola uvedla, že mezi nejvyšší položky patří dětské kroužky či dětské skupinky.

Tip: Fondy prevence od zdravotních pojišťoven – pojišťovny většinou každý rok vypisují programy, kde za splnění daných podmínek můžete získat příspěvek na různé věci/činnosti pro dítě. Každá pojišťovna má jiné programy a podmínky. Viola sepsala tipy na to, jaké výhody jde čerpat, v článku na svém blogu.

Mateřská dovolená a finance – jak dostat co nejvíc od státu jako OSVČ či zaměstnanec?

Mezi dávky, které dostanou ženy po porodu, patří rodičovský příspěvek a mateřská. Rodičovský příspěvek je svou povahou jednodušší dávka. Stejný nárok má OSVČ a zaměstnaný, jedinou podmínkou je trvalé bydliště na území ČR. Výše tohoto příspěvku je 350 000 Kč.

Nárok na mateřskou je podmíněn účastí na nemocenském pojištění. U zaměstnané ženy je tato účast automatická, zatímco u OSVČ se k tomuto pojištění musí „extra“ přihlásit. Aby vznikl nárok na mateřskou v tomto případě, musí si OSVČ hradit nemocenské pojištění nejméně 270 dní v posledních dvou letech před nástupem na mateřskou dovolenou. Je důležité na toto myslet, aby tato dávka nepropadla.

Mateřská pro OSVČ a zaměstnance se velmi liší, zaměstnanci mohou získat i mnohonásobně vyšší mateřskou než OSVČ, i když jejich příjmy jsou podobné. Kristina sdílí na svém instagramovém profilu @finance_v_materstvi tipy pro budoucí maminky OSVČ na to, jak dosáhnout na co nejvyšší mateřskou.

Investování na mateřské dovolené

A jak holky pokračovaly v investování na mateřské? Viola se rozhodla ve svých investičních aktivitách pokračovat. Kristina také – obě si nechaly nastavený trvalý příkaz, zachovaly si tak pravidelnost.

Je potřeba zmínit, že aby byla žena schopná pokračovat v investování na mateřské, měla by se na to ideálně dopředu připravit. Zjistit, jaké jsou její příjmy a výdaje a vybudovat si dostatečnou finanční rezervu, aby se cítila v pohodě (a to i když ji bude otec dítěte podporovat).

Nevíš, jak se připravit na mateřskou? Chybí ti finanční rezerva a tvé finance nejsou v takové kondici, jak by sis představovala? V Zero to Hero akademii máme přípravný kurz o tom, jak dát své finance dohromady předtím, než začneš investovat. Klikni na tlačítko níže a zjisti více o ZTH akademii!

Autorka článku: Karolína Balatková

Napsat komentář