3 tipy, jak připravit své finance na investování

Čas čtení: 3 min.

V dnešní době je investování často považováno za klíčový prvek osobního finančního plánování a životního stylu. Nicméně, ne všichni jsou na investování připraveni hned ze začátku. A to je v pořádku, nemusíš zoufat! Existuje několik činností, které můžeš podniknout předtím, než se pustíš do investování.

V tomto článku ti představím tipy a strategie, které můžeš podniknout při přípravě svých financí na investování.

Základem všeho je mít pořádek ve financích, díky tomu možná přijdeš i na to, že ti přeci jen nějaké prostředky na drobné investování zbývají. Zkus si v čase zapisovat tvoje příjmy a výdaje za pomocí naší tabulky příjmů a výdajů.

Tato tabulka ti také pomáhá k identifikaci „zbytečných“ výdajů. Zkontroluj si výdaje za:

  • Předplatné a členství – jde například o Netflix nebo permanentky do posilovny, které pravidelně nevyužíváš
  • Jídlo venku – pravidelná návštěva restaurace může zatěžovat rozpočet; zkus si vařit doma a dávat jídlo do krabiček, můžeš tak spoustu peněz ušetřit; stejně tak je to například s kávou
  • Impulzivní nákupy – může se jednat například o oblečení, dekorace do domácnosti nebo jídlo, které je označené velkou slevou nebo je v blízkosti pokladen
  • Poplatky – v rámci kontroly výdajů si posviť také na bankovní poplatky nebo poplatky za služby, které nepoužíváš; můžeš zvolit i levnější alternativy
  • Doprava – zkus auto vyměnit za veřejnou dopravu

Hledej možnosti pro nový příjem

Pokud máš prostor si přivydělat ke svojí současné práci, tak je to pro tebe skvělá příležitost. Nemusí se jednat o další hlavní pracovní poměr, přivydělat si můžeš i příležitostným prodejem oblečení (třeba přes Vinted), věcí, které již nevyužiješ nebo i doučováním. Další možností je třeba brigádně rozvoz jídla (například u firem jako Foodora, Wolt nebo Rohlík).

Dnešní doba umožňuje vykonávat řadu profesí on-line – pokud máš zkušenost například se správou sociálních sítí či s tvorbou textu, můžeš se vydat i tímto směrem.

Tip: Tvoje zdravotní pojišťovna ti možná proplatí nějaké tvoje výdaje například na sportovní aktivity nebo dentální hygienu. Zároveň si také možná osoba, která má nárok na vybranou dávku, která by ti mohla být vyplacena.

Vytvářej si nouzový fond

Tvorba takzvaného nouzového fondu by měla být součástí našich finančních plánů bez ohledu na to, kdy začneš investovat. Jedná se totiž o rezervu, která slouží pro neočekávané výdaje, jež mohou nastat například při ztrátě zaměstnání nebo nutné rekonstrukce domu.

Obecně se doporučuje mít tuto finanční rezervu ve výši tři až šest měsíčních nákladů na život. Důležité je si ukládat pravidelně a prostředky využívat opravdu pro stanovené účely v nouzi.

Tip: Pokud máš spořící účet u České spořitelny, můžeš si zapnout funkci „Platím a spořím“, kdy se ti zaplacená částka vždy zaokrouhlí na nejbližší desítky a tyto prostředky se ti automaticky pošlou na spořící účet. Více o této funkci se dozvíš zde.

Investuj do vzdělání

„Investice do vědění nesou nejvyšší úrok.“ – Benjamin Franklin

Vzdělání je nedílnou součástí přípravy na investování. Díky informacím se vyhneš například prodejům ve špatný čas nebo ti pomohou k lepšímu pochopení kroků tvého poradce.

Vzdělání nemusí být vůbec vysoká položka tvých výdajů, řada vzdělávacích platforem poskytuje různé webináře zdarma nebo za velmi dostupnou cenu. Žádný učený z nebe nespadl a před investováním bys mohla věnovat i nějaký čas vzdělávání v této oblasti.

Z oblasti investování existuje několik zdrojů, odkud můžeš čerpat informace pro tvůj další posun v přípravě na investování. Můžeš si poslechnout vybrané epizody podcastů Ve vatě, Rozbité prasátko nebo Finančák. Mimo podcasty ti můžu doporučit videa od Kovyho – Investice I, Investice II. Pokud chceš pravidelní přísun informací z finančních trhů, můžeš odebírat Portu newsletter.

Nezapomínej na vzdělání i v dalších oborech, které s investováním nepřímo souvisí. Pokud se totiž budeš posouvat i v jiných oblastech, získáš vyšší kvalifikaci a tím potenciálně i vyšší příjem.

Mimo vzdělávání v oblasti investování ti doporučím webináře nebo vzdělávací akademie od Holek z marketingu a Holek z byznysu. Pokud ještě nemáš profesní sociální síť Linkedin, tak si ji můžeš založit zdarma a propojit se zajímavými lidmi z oblasti investování nebo jiného byznysu a číst jejich příspěvky.

Nevíš, jak se připravit na investování? Chybí ti finanční rezerva a tvé finance nejsou v takové kondici, jak by sis představovala? V Zero to Hero akademii máme přípravný kurz o tom, jak dát své finance dohromady předtím, než se pustíš do investování. Přidej se do ZTH akademie a udělej si konečně pořádek ve financích!

VÍCE O ZTH AKADEMII

Přidej se do ZTH akademie a udělej si konečně pořádek ve financích!

Autorka článku: Karolína Balatková

Napsat komentář