6 rychlých tipů, které ti pomohou ušetřit

Čas čtení: 4 min.

V dnešním článku jsme si pro tebe připravili 6 rychlých a praktických tipů, které ti pomohou ušetřit a odložit si tak bokem více peněz. Na internetu se často objevují teoretické články s tipy jakoudělej si rozpočet  a přestaň impulsivně nakupovat

My ti ale ukážeme několik opravdu praktických tipů, se kterými můžeš začít hned teď a změny pocítíš velmi brzy. Pokud by ses chtěla o tom, jak ušetřit, dozvědět více, probíráme toto téma do hloubky v Zero to Hero akademii, kde máme na téma šetření kompletní kurz.

1. TIP JAK UŠETŘIT: 50 Kč jde vždycky do prasátka

Tento tip se hodí se pokud stále ještě platíš alespoň některou svou útratu v hotovosti. Je to úplně jednoduché. Pokaždé, když při placení narazíš na padesátikorunu, tak ji odložíš stranou – nikdy neplatíš padesátikorunou, ta se vždy dává do prasátka. 

Po čase si můžeš tímto zábavným způsobem našetřit zajímavou částku, kterou můžeš využít na dovolenou nebo rovnou na investování. 

2. TIP JAK UŠETŘIT: Odkládej peníze za slevy a ušetřené výdaje

Tento tip ti opravdu pomůže využívat slevy ve tvůj prospěch. Funguje následovně: pokud například místo 1000 Kč zaplatíš díky slevě 800 Kč, odložíš si stranou ušetřených 200 Kč. To samé platí, pokud tě třeba někdo pozve na kafe. 

Ušetřené peníze si v nejlepším případě odkládej na spořicí účet. Po nějaké době budeš mít na spořicím účtu naspořenou zajímavou částku, kterou můžeš třeba investovat do ETF nebo takto bezbolestně našetřit na dovolenou.

3. TIP JAK UŠETŘIT: Využívej pravidlo 50/50

Toto pravidlo můžeš využívat vždy, když budeš kupovat nějaké luxusnější zboží jako třeba dražší mobil nebo třeba kabelku. Vždy, když si budeš chtít koupit něco luxusnějšího, tak na spořicí účet nebo rovnou na investice pošleš stejnou částku. Tímto způsobem si 2x rozmyslíš, jestli je cena přiměřená pro tvůj rozpočet.

Vypadá to následovně: pokud si budeš chtít koupit nový telefon za 20 000 Kč, můžeš si ho koupit jen pokud dokážeš dát stejnou částku stranou. Pokud je to pro tebe moc peněz, znamená to, že jde nejspíš o příliš velký luxus a je schůdnější koupit si levnější telefon.

4. TIP JAK UŠETŘIT: Posílej své měsíční výdaje na oddělený účet na útratu

Na začátku měsíce si vždy urči budget na nepravidelné výdaje.  Nepatří sem nájem nebo splátka úvěru, ty ti asi odcházejí přímo z účtu a bývají každý měsíc stejné, ale můžeš sem dát položky jako je nákup potravin, kadeřník apod. Tuto částku si pošli na oddělený účet, ke kterému vlastníš nějakou debetní kartu. 

Díky tomu budeš mít tyto finance oddělené od zbytku peněz a když se bude prostor na útratu zmenšovat, budeš vědět, že musíš omezit utrácení a začít se držet pouze nezbytných výdajů.

Pokud budeš chtít, přidej do rozpočtu na útratu 10 % navíc jako rezervu a když to bude nutné, budeš mít nějaké peníze v záloze. 

5. TIP JAK UŠETŘIT: Používej Revolut jako svůj účet na útratu

Revolut je jako karta hojně využívána hlavně na platby v zahraničí. Může být ale také vhodnou kartou pro tvůj speciální účet na útratu. Navíc je pořízení této karty zcela zdarma. 

Další výhody karty u Revolut:

  • velmi snadná aplikace co se snadno využívá
  • kvalitní přehled výdajů
  • bezpečné platby na internetu
  • zajištěná bezpečnost – v případě ztráty můžu kartu snadno zablokovat
  • výhodné směnné kurzy

6. TIP JAK UŠETŘIT: Méně je více

Poslední tip ti nepomůže pouze finančně, ale věřím, že bude mít i blahodárné účinky na tvoje mentální zdraví. Když si budeš chtít koupit něco nového, prvně se zbav něčeho starého. Zbavuj se i věcí, které jsi v posledních 12 měsících nepoužila. 

Drž se tedy pravidla – daruj – vyhoď – prodej. Pro prodej můžeš využít třeba Vinted nebo Knihobot. Tento tip je vhodný hlavně z pokud trpíš impulzivním nakupováním, kdy nakupuješ věci, co vlastně nepotřebuješ. 

V dnešním článku jsme s tebou sdíleli 6 rychlých tipů, které ti pomohou ušetřit, a se kterými můžeš začít hned teď. Vyber si jeden, který se ti líbí nejvíce a začni s ním. Nesnaž se hned na začátku implementovat všechny tipy – vyhneš se tak přehlcení a kdybys najednou implementovala všechny, dost pravděpodobně bys u nich nevydržela. 

Máš další tipy co sama úspěšně aplikuješ? Poděl se s námi o ně do komentářů!

Autorka článku: Michaela Tóthová

2 komentáře u „6 rychlých tipů, které ti pomohou ušetřit“

  1. Mě dost pomáhá, když se u nákupů sebe sama zeptám jestli danou věc opravdu potřebuji nebo jen chci. Ve velké většině zjistím, že mít doma např. 10 kabelku nepotřebuji.

    Odpovědět
    • Super tip Marie, děkuji moc za něj! Tohle je také důležité zvážit a když si to člověk dokáže racionálně uvědomit, tak je to super 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář