Emoce při investování: 4 emoce, které nás ovládají a jak na ně vyzrát

Čas čtení: 4 min.

Investování může být pro začátečníky matoucí zkušeností. Existuje mnoho různých typů emocí, které můžeš při investování zažívat. Tady jsou 4 nejčastější emoce, které nás mohou ovládat a tipy na to, jak se s nimi vypořádat!

Investování je také o emocích

Pravděpodobně jsi už slyšela, že investování je dobrý způsob, jak vydělat peníze a ušetřit do budoucna. Jak ale být v investování dlouhodobě úspěšná? Jak zvítězit nad pocity chamtivosti, když jdou akcie nahoru a nad strachem, když jsou právě v poklesu?

V tomto článku ti představím nejčastější emoce, které s investováním přicházejí (a můžou tě na tvé investiční dráze potkat). A hlavně poznáš 5 tipů, jak vyzrát nad emocemi při investování!

4 typy emocí při investování

Emoce jsou velkou součástí investování. Většina lidí investuje pro svou budoucnost a budoucnost své rodiny. A právě proto mohou být emoce neuvěřitelně silné.

Je důležité si uvědomit, že pokud jde o investování, neměly by emoce nikdy převzít kontrolu nad tvými rozhodnutími. Pokud se tak stane, existuje velká šance, že nakonec přijdeš o peníze nebo ještě hůře: ztratíš své životní úspory.

Takto nějak obvykle vypadá cestě investora, který nemá své emoce pod kontrolou.

Jaké jsou tedy 4 nejčastější emoce při investování? Pojďme si posvítit na některé běžné emoce, které by mohly způsobit, že uděláš špatné investiční rozhodnutí.

1)   Strach

Strach je jednou z nejčastějších emocí, které v životě zažíváme. Když se bojíme o svůj život, máme často tendenci reagovat přehnaně a dělat špatná rozhodnutí, protože se bojíme.

Při investování sice nemáme strach o život, ale strach o peníze je také velmi významný. Když vidíme, že se naše investované prostředky ztenčují, přichází s tím spojená obava o naši budoucnost. Co se stane, když přijdeme o všechny své peníze? S tímto strachem velmi často přicházejí špatná investiční rozhodnutí.

2)   Chamtivost

Chamtivost je další emoce, která nás může snadno svést na špatnou cestu. Chamtivost je definována jako intenzivní touha po něčem, zejména po bohatství nebo moci. Když jsou lidé chamtiví, často zapomínají na to, co je v životě důležité, a soustředí se pouze na získání více peněz a materiálních věcí.

Zdánlivě je chamtivost dobrá věc. Vždyť touha získat více motivuje lidi k tvrdé práci a zlepšování života…

Mnoho lidí se však natolik soustředí na získání toho, co chtějí, že zapomínají, proč to vlastně chtěli. To může vést ke špatným rozhodnutím a v důsledku ti to může způsobit finanční problémy v budoucnu.

3)   Hněv

Hněv je přirozená reakce na věci, které v nás vyvolávají pocit frustrace, zklamání nebo křivdy. Často může být hněv užitečný, protože nás motivuje k akci a nápravě problémů. Někdy ale může vést také k nesprávným rozhodnutím – jak v životě, tak v investování.

Při investování můžeš pociťovat hněv, protože některá investice se nevyvíjí tak, jak sis představovala. Může se ti stát, že ti někdo poradil skvělou investici, a hned jak jsi koupila, investice začala klesat a ty jsi naštvaná. I tato emoce může vést k nesprávným investičním rozhodnutím.

4)   Popírání

Možná znáš pojem „popírání“, který se vztahuje ke stádiím smutku. Když někdo ztratí milovanou osobu nebo prožije jinou významnou ztrátu, často prochází obdobím popírání, kdy se snaží najít způsob, jak tuto osobu přivést zpět.

Něco podobného může nastat i při investování v případě, že přijdeme opravdu o vysoké investované částky. Člověk se snaží udělat cokoliv, aby ztracené peníze zase rychle vydělal zpět a „napravit“ tak, co se stalo. A tím se může dostat do ještě větších problémů.

Tipy, jak se vyhnout emocím při investování

Je snadné propadnout při investování emocím, což může vést ke špatným rozhodnutím a špatné výkonnosti investic. Zde je 5 tipů, jak při investování udržet své emoce na uzdě:

Měj jasný plán

  • Než začneš investovat, ujisti se, že máš plán. Jasná strategie ti pomůže vyhnout se emocionálním nástrahám a ujistit se, že děláš správná rozhodnutí odpovídající tvým potřebám.
  • Plán si můžeš vytvořit třeba v kurzu o investování Zero to Hero!

Nesnaž se načasovat trh

  • Pokud jde o investování, není načasování tak důležité jako znalost tvých cílů, časového rámce a tolerance k riziku.
  • Pokud tyto věci znáš, pak nevadí, že načasování není dokonalé; soustřeď se jen na dodržování svého plánu!

Nenech se odradit ztrátami a příliš neoslavuj výhry

  • Nenech se odradit ztrátami ani příliš neoslavuj výhry; tyto emoce mohou při investičním rozhodování zastřít tvůj úsudek.
  • Soustřeď se na to, co je nejdůležitější: dosažení co nejlepšího výnosů tvého portfolia v čase!

Nesnaž se rychle napravit, co už se stalo

  • Pokud už jsi přišla o peníze, nesnaž se rychle napravit, co se stalo. Pravděpodobně tím přijdeš ještě o více peněz.
  • Soustřeď se na sebevzdělávání a na to, abys stejnou chybu nezopakovala v budoucnu.

A hlavně: neinvestuj do ničeho, čemu nerozumíš

Pokud už víš, jak zvládat emoce při investování a chtěla bys konečně začít investovat, jedním ze zajímavých brokerů může být právě také XTB. Protože se mě na tohoto brokera hodně ptáte, rozhodla jsem se ho pro vás otestovat. Takže se v budoucnu můžeš těšit i na nějaké to srovnání brokerů, ve kterém nebude chybět!

Pozn: Veškeré informace na webu jsou určeny pouze ke studijním účelům. Autorka není finanční poradkyní, neposkytuje poradenství a informace neslouží jako konkrétní investiční doporučení. Investování je rizikové a minulé výnosy nezaručují budoucí zisky.

Napsat komentář