Jak začít investovat? 10 kroků na cestě k investování

Čas čtení: 3 min.

Chtěla bys lépe zhodnotit své peníze a nenechávat je jen tak napospas inflaci? Chceš začít s investováním, ale nevíš jak na to a kde vlastně začít? Připravila jsem proto pro tebe 10 kroků, které tě provedou na cestě ke splnění tvých cílů právě díky investování. Pokud začínáš a měla bys jakékoliv otázky, neváhej se s nimi obrátit na ostatní holky ve skupině na Facebooku, kde je náš už přes 6 000!

1. Splať své dluhy

Pokud je nesplatíš včas, přijdeš dost pravděpodobně o peníze a ani investování tě z této situace nedostane. Proto nejdříve své volné prostředky, které bys jinak využila pro investování, směřuj na splácení dluhu. V tomto kroku mám na mysli splácení tzv. špatných dluhů – je jasné, že hypotéka je něco zcela jiného, než dluh za dovolenou nebo nákup vánočních dárků. 

Pokud je nesplatíš včas, přijdeš dost pravděpodobně o peníze a ani investování tě z této situace nedostane. Proto nejdříve své volné prostředky, které bys jinak využila pro investování, směřuj na splácení dluhu. V tomto kroku mám na mysli splácení tzv. špatných dluhů – je jasné, že hypotéka je něco zcela jiného, než dluh za dovolenou nebo nákup vánočních dárků. 

2. Vytvoř si rezervu

Potom, co splatíš své dluhy, přesuň svoji pozornost k rezervě. Rezerva by měla pokrývat alespoň 6 měsíců tvých (nebo rodinných) životních výdajů a pravděpodobně ji budeš mít uloženou na spořicím účtu, abys ji měla hned po ruce. Rezerva ti dovolí být mnohem klidnější v případě, že se ocitneš v těžších životních situacích a dovolí ti nevybírat dříve tvé už zainvestované prostředky. 

3. Zjisti své PROČ

Před jakoukoliv aktivitou, se kterou se rozhodneš začít, by sis měla určit svoje “PROČ”. Chceš investovat na důchod? Chceš investovat na hypotéku nebo se vydat na nějakou delší cestu po světe? Těchto “PROČ” můžeš mít samozřejmě více. Investovat na důchod budeme asi všechny, v dalších věcech se ale budeme pravděpodobně dost lišit.

Díky tomu, že si určíš svoje PROČ, budeš mít mnohem větší pravděpodobnost, že s investováním vytrváš a budeš se držet předem nastavených pravidel o dost déle. Pokud můžeš, zkus si tuto motivaci a cíl pravidelně připomínat (např. tapetou na mobilu). 

4. Definuj svůj investiční horizont

Na základě tvého investiční horizontu se totiž bude definovat i to, do čeho budeš investovat a jaké riziko si vybereš. Je to jedna z nejzásadnějších otázek s ohledem na investování a rozhodně bys ji neměla podcenit. Jak asi víš, v IPH vždy klademe důraz na dlouhodobé investování, u kterého také výrazně klesá riziko a je nejefektivnějším způsobem jak pracovat s časováním trhu – dlouhodobé investování skoro vždy překoná všechny ostatní investiční strategie. 

5. Odpověz si na otázku: kolik můžu investovat?

Až budeš mít definovaný horizont a riziko, odpověz si na to, kolik peněz vlastně můžeš investovat ze svého měsíčního příjmu. Nezapomeň, že se dá v pohodě začít i s 1000 Kč měsíčně – na kalkulačce si můžeš vypočítat, že za 30 let s 1000 Kč měsíčně budeš mít na konci až přes milion korun!

6. Vzdělávej se

Než začneš s investováním, je důležité, aby ses v něm nejprve správně zorientovala a neprodávala všechny své investice při prvním propadu. Na našem blogu najdeš několik článků s tipy, kde se vzdělávat. 

7. Vyber si platformu pro investování

Produktů, do kterých investovat a platforem, přes které tyto produkty můžeš kupovat, je několik. Základními jsou samozřejmě ETF, akcie, dluhopisy, zlato, nemovitosti a kryptoměny. Většinu z těchto produktů najdeš už popsaných v článcích na blogu v sekci „Investování“. Pokud začínáš, doporučila bych ti české platformy Fondee a Portu, kde ti na základě tvého horizontu, znalostí apod. vytvoří portfolio na míru, na které si potom budeš pouze zasílat peníze.

Později si můžeš vybrat nějakého brokera (Degiro, Lynx, XTB…) díky kterému si budeš moci ETF, akcie apod. nakupovat sama a spravovat si své portfolio na základě tvých preferencí.   

8. Začni investovat

Není na co čekat, a to v investování platí dvojnásob. Čím delší máš investiční horizont, tím lépe. Pokud bys chtěla přesný návod na nákup tvého prvního ETF přes oblíbeného brokera Degiro, najdeš ho (stejně jako další užitečné informace pro začátečnice) v ebooku. Předtím než budeš investovat si dostatečně ověř, jaké budeš platit poplatky, abys tak zbytečně nepřicházela o peníze. Degiro má například seznam produktů a burz (přes které ty dané produkty musíš nakoupit), které můžeš nakupovat zcela bez poplatku.   

9. Diverzifikuj

Potom, co budeš mít první investici za sebou se můžeš postupně přesunout na diverzifikování svého portfolia – tzn. investování do více produktů, klidně i u více brokerů. Informace ke všem základním investičním produktům a portfoliím najdeš v naší Zero to Hero akademii.

10. Vytrvej

Investování je hlavně o čekání. Snaž se tedy nekontrolovat své portfolio každý den a nechej tak peníze jednoduše pracovat. Potom, co budeš pravidelně každý měsíc investovat a budeš se věnovat svým osobním financím, zkus se začít soustředit i na to, jak bys mohla objem svých měsíčně investovaných peněz zvýšit (zvýšení platu, snížení výdajů, vedlejší příjem, podnikání apod.). Nezapomeň se ale také odměnit! To, že investuješ a věnuješ se svým osobním financím je skvělé a můžeš být na sebe pyšná <3 

Pokud se ti článek líbil, budu ráda, když mi do komentářů napíšeš, o čem bys chtěla, aby byl ten další! Jaké informace ti na blogu ještě chybí? O čem by ses ráda dozvěděla více? Předem díky za podněty! 

Napsat komentář