Jak nejlépe spořit na důchod? Kolik ušetří české ženy

Čas čtení: 4 min.

Jak nejlépe spořit na důchod? Více než 60 % Čechů nevěří, že budou mít dostatečný důchod. Téměř polovina si na něj raději spoří. Spoříme ale na důchod dostatečně, a hlavně dostatečně chytře? Stačí nám vložit peníze na spořicí účet? A jak jsou na tom ženy ve srovnání s muži?

Česká investiční platforma Fondee vytvořila ve spolupráci s Perfect Crowd průzkum, kde se zaměřila na české muže a ženy, jejich spořicí i investiční návyky. Průzkum proběhl na reprezentativním vzorku 605 lidí a spoluzakladatelka Fondee, Eva Hlavsová, mi poskytla data pro můj blog.

Kolik šetří na důchod čeští muži a ženy?

Velmi mě zajímalo, jak jsou na tom české ženy se spořením na důchod. Kolik žen si opravdu spoří na důchod a kolik z nich se spoléhá, že jim bude stačit důchod od státu?

Z výsledků výzkumu vyplynulo, že ženy si spoří na důchod v 50 % případů. Celá polovina se tedy bude muset spokojit se státním příspěvkem. Muži jsou na tom pak o něco lépe, na důchod jich spoří 64 %.

Poměrně nepříznivou zprávou, která může negativně ovlivnit životní úroveň žen v důchodu je, že také ženy, které spoří na důchod, obvykle spoří méně než jejich mužské protějšky. Konkrétní čísla můžeš vidět v následujících grafech.


Polovina mužů si ukládá přes 1 000 Kč měsíčně. Zdroj: Průzkum Fondee a Perfect Crowd


Ženy spoří přes 1 000 Kč jen ve 30 % případů. Nejvíce z nich přitom spoří méně, než 500 Kč měsíčně. Zdroj: Průzkum Fondee a Perfect Crowd

Proč spoří ženy na důchod méně?

Jak to, že některé ženy na důchod nespoří vůbec a jiné jen málo? Může za tím být řada různých důvodů. Jedním jsou horší výdělky.

Podle statistik Eurostatu z roku 2020 vydělávají ženy v průměru o 20,1 procent méně než muži (zdroj: TZ MPSV.cz). Rozdíl mezi platy pak je vidět i u kandidátů se srovnatelným vzděláním, kteří dělají srovnatelnou práci, u stejného zaměstnavatele, tu samou dobu. V takovém případě je rozdíl průměrně 11 %.

Kromě takzvaného „Pay Gap“ (rozdíl v platu mezi muži a ženami) ženám nepomáhá ani to, že jejich pracovní cyklus může být i několikrát narušen například mateřskou a rodičovskou dovolenou. V té době se ženy stávají často závislé na státu a o nějakém velkém šetření na důchod se příliš mluvit nedá. Případně se musejí spoléhat na svého partnera, což také není ideální.

Snížená životní úroveň v důchodu

Menší míra spoření pak může vést k výraznějším rozdílům mezi muži a ženami v důchodu. Ženy se musejí často smířit s dramatičtějším snížením životní úrovně a s tím, že si patrně nebudou moci dovolit takový životní styl, na jaký byly zvyklé.

V případě, že žijí stále s partnerem a dají důchody dohromady, může to pomoci. Co ale ty, které již s partnery nežijí? Statisticky se navíc ženy dožívají delšího věku, a tak ani na podporu partnera se nedá spoléhat.

Jak nejlépe spořit na důchod?

Tak a teď trochu optimističtěji. I přesto, že spořit na důchod může být náročné, 85 % tazatelů průzkumu uznalo, že když by se opravdu snažili, dokázali by ušetřit více. Pokud se zaměříme jen na ženy, 84 % potvrdilo, že by dokázaly ušetřit alespoň o něco více. A to je docela slušné číslo.

84 % žen si dokáže představit ušetřit více, když se budou opravdu snažit. Zdroj: Průzkum Fondee a Perfect Crowd

Vidím kolem sebe spoustu mladých žen, které se zajímají o své osobní finance a snaží se s nimi pracovat, takže věřím, že jsme na dobré cestě! 

Pokud tě zajímá, jak šetřit a ušetřit více peněz, můžeš se inspirovat v tomto článku.

Je potřeba začít investovat

Musíme si ale uvědomit ještě jednu věc, o které píšu tady na blogu neustále. Není důležité jen to, kolik se nám podaří ušetřit, ale i co s penězi uděláme. 

To potvrzují i zakladatelé Fondee.  „Rozhodnutí více spořit je sice chvályhodné, ale obávám se, nakolik efektivní je v situaci, kdy většina Čechů stále upřednostňuje velmi konzervativní způsoby investic s minimálními výnosy,“ uvádí zakladatel Jan Hlavsa.

Podle jejich průzkumu využívá většina lidí stále především stavební spoření. „V USA například do akcií investuje přes 55 % dospělé populace, zatímco u nás stále převládají spořicí účty nebo stavební spoření. Jsme přesvědčení, že zde existuje půda pro zlepšení,“ dodává. 

V USA je investování na akciovém trhu poměrně běžné, před 50 % lidí investuje do akcií. Zdroj: TZ Fondee

Jak nejlépe spořit na důchod, aby se to opravdu vyplatilo? Ke spoření je potřeba začít investovat. Právě tak se můžeme dobrat k částkám, které budou opravdu zajímavé a mohou nám pomoci zajistit lepší životní úroveň v budoucnu.

Fondee vsází na nízkonákladové investování

Platforma Fondee umožňuje klientům investovat jednoduše do nízkonákladových ETF, ať už akciových nebo dluhopisových. A protože mě samotné je tento způsob investování velmi blízký, rozhodla jsem se Fondee také vyzkoušet a otestovat. V průběhu pár měsíců se proto můžeš těšit na recenzi tady na blogu.

Nezapomeň, že o tom, jak investovat do ETF, jsem napsala také ve svém e-booku. Takže pokud tě to zajímá, můžeš se mrknout sem.

A ještě něco. Zajímalo by mě, kolik procent svého platu ušetříš měsíčně? Dej mi vědět do komentáře!

Pozn: Veškeré informace na webu jsou určeny pouze ke studijním účelům. Autorka není finanční poradkyní, neposkytuje poradenství a informace neslouží jako konkrétní investiční doporučení. Investování je rizikové a minulé výnosy nezaručují budoucí zisky.

6 komentářů u „Jak nejlépe spořit na důchod? Kolik ušetří české ženy“

  1. Fajn článek, rozdíl platů mezi ženami a muži bude asi tím nejzásadnějším důvodem k faktu, že ženy šetří méně. Ale nemusí to být pravidlem. 🙂 Dříve jsem s nižším výdělkem šetřila na důchod měsíčně cca 500 – 1 000 Kč, dnes si mohu dovolit více a ukládám celkem 4 000 Kč, většinu přes platformu Portu. 🙂

    Odpovědět
    • Ahoj Nikol, díky za koment 🙂

      Jasně, určitě to nemusí být pravidlem. Ono výzkum také probíhal na 600 lidech, byl to reprezentativní vzorek a určitě jsou ženy, které spoří více 🙂 Tak to je super, že se ti to podařilo o tolik navýšit, tak by to mělo podle mě vypadat, se zvyšujícím příjmem navyšovat také úspory. Díky za inspiraci!

      Měj se krásně
      Eva

      Odpovědět
  2. Ahoj, co prosím znamenají čísla ve sloupcích těch sloupcových grafů? Jedná se o počty respondentů z těch 605? Předem děkuju a omlouvám se, jestli jsem to někde přehlédla.
    KT

    Odpovědět
    • Ahoj Katko, ano, to jsou počty respondentů, kteří odpověděli 🙂

      Není to dohromady 605, takže je to matoucí, to souhlasím. Patrně na tyto otázky někteří z respondentů nechtěli odpovědět, nebo nevěděli, kolik měsíčně ušetří.

      Odpovědět

Napsat komentář