Nemáš dost peněz na investování? Můj příběh

Čas čtení: 7 min.

Dnes to bude trochu osobnější. Popíšu, jak se vyvíjely moje příjmy v průběhu let. Proč vlastně? Chci ti ukázat, že to, co si vyděláváš dnes (obzvláště po škole nebo na mateřské) je pravděpodobně vzdálené výdělkům, kterých můžeš dosáhnout v budoucnu. Takže i když to vypadá, že nikdy nebudeš schopná investovat dost k dosažení finančních cílů, nemusí to tak být.

Na mém příběhu uvidíš, že i obyčejná holka, která si myslí, že 30 000 Kč měsíčně je nedosažitelná částka, může při troše snahy mířit i výše.

Samozřejmě to neznamená, že u tebe ten vývoj bude stejný jako u mě. Může být pomalejší a menší, ale klidně také rychlejší a větší, vždy záleží na tvé specifické situaci. Z vlastní zkušenosti si ale myslím, že spousta žen na začátku své kariéry podceňuje.

Tímto příběhem bych chtěla motivovat každou z vás, která si myslí, že vyšší výdělky nejsou nic pro ni. A že nikdy nedokáží investovat dost na to, aby mohly v budoucnu dosáhnout finanční nezávislosti.

„Hvězdný“ start kariéry

Psal se rok 2013, když jsem opustila univerzitu, přestěhovala se do Prahy a hledala si první práci. Vystudovala jsem žurnalistiku, ale tak nějak jsem vždycky tušila, že to není práce pro mě. Táhlo mě to spíše k marketingu.

A tak jsem začala hledat první práci v tomto směru. Měla jsem zkušenosti ze školních novin, praxi v Deníku a pár publikací v nejrůznějších lifestylových časopisech. Nějaké ty další brigády v oboru i mimo něj. Ale zase až tak moc toho v CV zatím nebylo.

Když jsem tedy na třetím pohovoru dostala pracovní nabídku na pozici copywritera ve firmě, zaměřené na affiliate marketing, byla jsem nadšená! Nabídka byla 17 000 Kč hrubého.

Jsem původem z Moravy, kde byly vždycky výdělky nižší než v Praze, a toto mi přišlo v té době jako relativně fajn výplata. Rodiče mě tehdy varovali, že si v Praze práci stejně asi nenajdu. Takže pro mě to byl úspěch.

Jedna z výplat, které dorazily na účet v mé první práci (čistý výdělek).

Práce na finanční rezervě

I když z dnešního pohledu se to zdá jako nízká částka, obzvláště na Prahu, můj životní styl nebyl nijak nákladný. Žila jsem ve spolubydlení, už z dob studií jsem byla zvyklá nakupovat jídlo výhodně, a tak jsem si z platu odkládala bokem a budovala finanční rezervu (o investování jsem neměla ani páru).

Dodnes si pamatuji, jak mi tehdejší přítel říkal, že „si jednou možná vydělám i 30 000 Kč“. Já se tomu jen smála, protože v aktuální práci jsem si to nedokázala představit. A pravdou je, že pokud bych zůstala tam, kde jsem pracovala, patrně by se to ani nikdy nepovedlo.

Práce to totiž byla dost strašná. Šéf jen jen řval a atmosféra byla závislá na tom, jak se ten den vyspal. Profesně mi to taky nic moc nedalo, snad jen to, že jsem se naučila sedět každý den alespoň 8 hodin za počítačem a něco psát.

A taky to, že jsem si následujících pracovních pozic vážila o to více…

Tříletá práce v marketingové agentuře

Po roce jsem se začala poohlížet po něčem jiném. Rok praxe na pozici copywritera mi otevřel nové dveře a našla jsem si místo v marketingové agentuře. Tím moje výdělky vzrostly o cca 10 000 Kč za pár měsíců.

První růst příjmů nastal cca po 1 roce praxe a byl to skok o cca 10 000 Kč. Vzniknul změnou práce.

V agentuře se člověk musí neustále vzdělávat a zlepšovat. Pilovala jsem jak psaní, tak marketingové znalosti, hlavně v oblasti sociálních sítí. Párkrát jsem „povýšila“ na novou pozici, a s tím se postupně zvyšoval i příjem. Růst už samozřejmě nebyl tak dramatický jako při změně zaměstnání. Poznala jsem, že získat zvýšení v rámci 1 firmy je náročnější, než přejít jinam.

Co se týče šetření a investování, stále jsme odkládala něco bokem, investovala především do vzdělávání, na investování jako takové jsem zatím stále (bohužel) ani nepomyslela.

Cestování a první práce na dálku

Po třech letech v agentuře, kdy jsem sbírala hodnotné zkušenosti, byl čas na změnu. Rozhodla jsem se vycestovat do zahraničí. Původně na 6 měsíců s tím, že budu pracovat na dálku a pak se vrátím. Už po pár měsících mi ale bylo jasné, že do kanclu zpátky nechci. Cestování mě nadchlo a hlavně kompletně změnilo můj pohled na život.

Musím říct, že to, že jsem se odhodlala k cestování bylo asi tím nejzásadnějším rozhodnutím, jaké jsem doposud v životě udělala. Právě na cestách jsem se totiž začala setkávat s lidmi, kteří mě přivedli k prvním investicím. A také s podnikateli, kteří měli své vlastní projekty a inspirovali mě k tvorbě Investování pro holky (i když projekt vznikl až o pár let později).

Nejprve jsem na cestách začala pracovat pro další agenturu, tentokrát zaměřenou na content marketing, která fungovala plně na dálku. Měla jsem strach hledat si klienty sama, nevěděla jsem, co přesně jim nabídnout, a tak když se tato možnost práce na cestách objevila, skočila jsem po ní.

Na cestách jsem pracovala jako freelancer pro content marketingovou agenturu. Příjmy jako takové dost kolísaly (i pod částky na obrázku), ale když se s tím člověk naučil pracovat, bylo to v pohodě a dalo se z toho pěkně žít.

Moje první investice

Začala jsem se poprvé zajímat také o investice. Byla jsem zvyklá šetřit, ale pořád více mě lákalo s penězi na účtu něco dále dělat. Viděla jsem, jak všichni investovali do bitcoinu, a tak jsem se do toho také pustila.

Postupem času jsem se propracovala k dalším investicím, které mi seděly více a byly pro mě snáze uchopitelné. Především šlo o investice na akciovém trhu, které jsou pro mě těmi hlavními investicemi dodnes.

Zjistila jsem, že začít můžu investovat nejen jednorázově, ale i pravidelně s nižšími částkami. A hlavně že pravidelné investování mě může dovést do budoucna k velmi zajímavým částkám. Protože upřímně, spoléhat se na důchod od státu (obzvláště jako freelancer) není něco, co bych chtěla.

O tom, že začít investovat byl dobrý tah jsem se nedávno utvrdila také v důchodové aplikaci, kterou vydal stát a kde mi vyšlo, že dostanu na důchod přibližně 7 400 Kč měsíčně.

Zajímá tě tvůj vlastní odhad na důchod?
Můžeš to zjistit na tomto odkazu na aplikaci od ČSSZ.  

Vlastní klienti

Postupem času jsme se rozloučila i s další agenturou a začala pracovat pro vlastní klienty. K tomu jsem samozřejmě potřebovala investovat do vzdělávání v různých oborech a ujasnit si, co klientům můžu nabídnout.

Po trochu rozpačitých začátcích se to podařilo a já se v praxi naučila, že je pro mě super pracovat pro jednoho až dva hlavní klienty. I když to není ideální z pohledu diverzifikace, mít 5 různých malých klientů mi osobně nevyhovuje. Nemůžu se totiž pořádně soustředit ani na jednoho z nich.

Příchozí platba od jednoho z hlavních klientů. Když člověk pracuje jako freelancer, příjmy mohou být velmi zajímavé. Musí si ale zvyknout na to, že nemá „jistotu“ pravidelného příjmu a že mohou značně kolísat.

Projekt Investování pro holky

I když mě práce pro klienty celkem bavila, stále jsem měla pocit, že bych chtěla něco svého. A protože investování mě velmi chytlo a chtěla jsem i ostatním ženám ukázat, jak skvělé to může být, dala jsem dohromady projekt Investování pro holky.

Po nějaké době, kdy jsem pracovala současně na projektu a pro klienty jsem se rozhodla ještě jednou skočit do neznámých vod. Cca 1,5 roku od spuštění projektu jsem se rozloučila s posledními klienty a od té doby pracuji na tvorbě obsahu pro Investování pro holky.

Jako každé podnikání, i tohle má své lepší a horší okamžiky. Co mě ale nejvíce nakopává do další práce a tvorby jsou úžasné zprávy od žen, kterým mé články pomohly starat se o své finance lépe!

Moc děkuji holkám, které si našly čas a napsaly mi. A také že mi daly souhlas se sdílením jejich názorů, protože mají pocit, že mohou pomoci i ostatním. 

Proč jsem se rozhodla to všechno sepsat do článku?

Rozhodně to není proto, že bych tady chtěla někoho oslňovat svými výdělky. Moje tempo není zdaleka až tak závratné. Když ale vidím, kam jsem se postupnými kroky posunula za posledních 7 let, jsem si jistá, že spousta z vás může dojít i mnohem dále!

Často mi holky píšou, že dát bokem třeba 5 000 Kč na investice je pro ně naprosto nereálné a že to asi nikdy nepůjde. Pokud to tak máš také, věř mi, že ti opravdu rozumím! Byla jsem ve tvé kůži.

Vzpomeň si na to, že jsem začínala se 17 000 Kč hrubého měsíčně. Hodí se mi tady citovat Billa Gatese, který řekl:

„Většina lidí přeceňuje, co může udělat za 1 rok a podceňuje, co může udělat za 10 let.“ Bill Gates

Ber to krok za krokem

A to platí nejen pro výdělky, ale i pro samotné investice. Všichni si na začátku myslíme, že když zainvestujeme do bitcoinu, za rok z nás budou milionáři (a ono to tak někdy opravdu vypadá :-D).

Ale pravdou je, že jen hrstce lidí se rychlé zbohatnucí opravdu podařilo a velkou roli v tom hrálo štěstí. Řada dalších investorů na takových ambicích naopak pohořela. Za mě jsou to proto hlavně promyšlené dlouhodobé investice, jež tě mohou dovést ke tvým finančním cílům.

Pokud chceš také začít postupně investovat a vybudovat si smysluplné portfolio přesně pro tvé vlastní potřeby a cíle, přidej se do Zero to Hero akademie. ZTH akademie je online členství a komunita, která ti pomůže vzít své finance do vlastních rukou. Abys měla vždycky dost peněz, nebyla závislá na partnerovi a mohla žít život, jaký si představuješ!

Pozn: Veškeré informace na webu jsou určeny pouze ke studijním účelům. Autorka není finanční poradkyní, neposkytuje poradenství a informace neslouží jako konkrétní investiční doporučení. Investování je rizikové a minulé výnosy nezaručují budoucí zisky.

Napsat komentář