Praktický dárek pro ženu: Daruj finanční gramotnost

Čas čtení: 4 min.

Asi všechny jsme teď ve fázi nakupování vánočních dárků. Co ale darovat, když chceme darovat finanční gramotnost? Jak správně vybrat praktický dárek pro ženu? Mám pro tebe hned několik tipů!

Dárkový poukaz Portu

Toto je v poslední době můj oblíbený dárek, protože je to jeden z mála, který mé okolí opravdu rozhoupe k tomu, aby konečně začali investovat. Samozřejmě předtím je důležité obdarované seznámit s investováním a vysvětlit jim rizika investování.  

Dárek pro ženu: Kurz o investování Zero to Hero

V kurzu Zero to Hero od Investování pro holky se účastník naučí, jak pracovat s penězi, které si vydělá a jak si vytvořit investiční portfolio krok za krokem.

Kurz probíhá plně online, takže ho je možné dělat odkudkoliv a také kdykoliv. Skládá se z předem nahraných online videí, praktických akčních plánů a uzavřené skupiny na Facebooku jen pro účastníky kurzu. 

Voucher je zároveň poslední možnost, jak získat kurz za zaváděcí cenu. Další kolo kurzu startuje na jaře 2022!⁠

Státní dluhopisy jako dárek

Asi si pamatuješ na tolik slavný video spot ministryně Schillerové o darování státních dluhopisů. Protiinflační dluhopisy jsou v poslední době často zmiňované díky svému zajímavému výnosu.

Jak se dočteš na stránkách Ministerstva financí: „Upisovací období emisí Dluhopisu Republiky probíhá v období 20. 9. 2021 – 23. 12. 2021. Zájemci o státní dluhopisy mohou žádat prostřednictvím elektronického přístupu ke správě majetkového účtu o úpis Reinvestičního státního dluhopisu České republiky, 2022-2028, FIX % , a Proti-inflačního státního dluhopisu České republiky, 2022–2028, CPI %. Emise Dluhopisu Republiky je možné rovněž pořídit na vybraných pobočkách smluvních distributorů.“

Pokud vás tato možnost konzervativního investování zaujala, více informací získáte zde a zde.

Knížky o investování

Inteligentní investor – kniha pro náročnější čtenáře od Benjamina Grahama. Někteří ji dokonce nazývají „stock market bible“ (Bible akciového trhu).

Ekonomické bubliny – druhé rozšířené vydání„Tato kniha popisuje příběhy největších ekonomických krizí od tulipánové horečky v Nizozemí, přes Velkou hospodářskou krizi až po pandemii koronaviru. Na pozadí těchto příběhů vysvětluje, jak ekonomové chápou, proč ekonomické bubliny vznikají a co se děje, když prasknou.“

Myšlení rychlé a pomalé – seberozvojová kniha, která se bude stejně hodit investorovi jako učiteli. „Seznamuje nás se dvěma systémy, které řídí to, jak přemýšlíme a jak se rozhodujeme. Systém 1 je rychlý, intuitivní a emocionální. Systém 2 je pomalý, váhavý a logický. Poutavý průvodce myslí nás v této čtivé knize vtahuje do dialogu o tom, jak přemýšlíme, a přitom odhaluje, v kterých situacích můžeme a kdy naopak nesmíme věřit své intuici (Systém 1) a také kdy a jak čerpat z přínosu pomalého myšlení (Systém 2).“

Bohatý táta, chudý táta – klasika od Roberta Kiosakyho, která je skvělá jak pro začátečníky, tak pokročilé.

Praktický dárek pro ženu: E-book Jak začít investovat

E-book Jak začít investovat: Praktický návod pro holky učí úplné základy dlouhodobého investování. Čtenářky dovede za ruku až k jejich první investici. Je psaný poutavou formou a lidským jazykem, aby vše dávalo smysl i člověku, který slyší o investování poprvé!

Rozbité prasátko

Rozbité prasátko, jeden z předních českých blogů o osobních financích, nedávno představil svůj první produkt – šablonu, která obsahuje vše, co člověk potřebuje pro správu svých osobní financí, aby mohl na základě toho činit správná finanční rozhodnutí.

Pokud si tví blízcí rozumí s Excelem a hodil by se jim propracovaný nástroj, jak sledovat své osobní finance, tak s touto šablonou nešlápneš vedle.

Hry o finanční gramotnosti

V nedávném článku jsem se věnovala tomu, jak (na)učit děti finanční gramotnost. Jedním ze skvělých způsobů, jak dětem představit různé aspekty osobních financí, můžou být i deskovky.

Finanční svoboda„Staňte se finančním rádcem a pomozte rodině dosáhnout jejich cílů. Správně nastavte hypotéku na financování bydlení, zajistěte finance na vzdělání dětí a vybudujte majetek pro rentu (finanční svobodu). Naučte se majetek chránit, ať se na kapitálových trzích a v životě rodiny stane cokoliv.“

Monopoly

Iberian Gauge„Ve hře Iberian Gauge budete investovat do železničních společností a s těmi nadále expandovat. Nebo sledovat váš strmý pád k finančnímu dnu.“

Pax Renaissance„Ve hře Pax Renaissance budete mít každé kolo vždy dvě akce. Stejně jako v ostatních hrách ze série Pax, si zde budete pořizovat karty z nabídky, prodávat je a tím je odstraňovat ze hry či je budete moci vyložit před sebe jako aktivní. Mimo to budete moci také stimulovat ekonomiku organizací trhů i obchodními cestami za orientálním zbožím. Hra obsahuje mapu Evropy s obchodními trasami od Portugalska až po Krym. Právě objevování nových obchodních cest dokáže radikálně proměnit postavení i bohatství každé z deseti říší, jež jsou ve hře obsaženy.“

Power Struggle – In Cash We Trust„Power Struggle je promyšlená a výborně vybalancovaná ekonomická desková hra, ve které se budete pokoušet dosáhnout nejvyššího obratu nehledě na prostředky. Očekávejte spíše méně náhody a pořádnou dávku strategie.“

Předplatné časopisu

Nejenom knížky, ale i časopisy a noviny mohou být fajn médiem pro vzdělávání se ve finanční gramotnosti. Navíc, díky jejich aktuálnosti budete schopni zachytit nejnovější trendy a momentální situaci ve světě na poli financí. Můžete svým nejbližším třeba darovat předplatné:

 Hospodářských novin – v Hospodářkách najdeš taky sekci INVESTICE.

The Economist

Doufám, že se ti tipy líbily a kdybys měla jakýkoliv dotaz (třeba k voucherům od Investování pro holky), neváhej se na nás obrátit! Pokud máš nějaký vlastní skvělý tip na dárek spojený s finanční gramotností, budeme rády, když se rozhodneš ho s námi sdílet v komentářích!

Pozn: Veškeré informace na webu jsou určeny pouze ke studijním účelům. Autorka není finanční poradkyní, neposkytuje poradenství a informace neslouží jako konkrétní investiční doporučení. Investování je rizikové a minulé výnosy nezaručují budoucí zisky.

Napsat komentář