Pravda o investování pro holky: Proč je jiné než pro kluky?

Čas čtení: 4 min.

Když jsem před třemi lety začala tvořit projekt Investování pro holky, netušila jsem, jestli bude někoho zajímat. Všechno, co jsem měla, byl můj pocit, že bych potřebovala platformu, kde budou informace o investování vysvětleny trochu jinak než na mužských investičních webech. A jak to vidím po 3 letech vedení tohoto projektu? To zjistíš v článku!

Začátky projektu Investování pro holky

Ne každému se myšlenka webu o investování pro holky zamlouvá. Hned na začátku se proto objevilo několik negativních ohlasů, jako například:

  • Projekt nemá smysl
  • Diskriminuji muže
  • Urážím ženy
  • Snažím se jen vydělat

No, bylo jich pár…

Pravdou je, že mě tyto názory málem odradily. Cítila jsem, že podobný projekt je v Česku potřeba a pozitivních ohlasů bylo mnohem více, ale kdo se někdy pustil do veřejného prostoru, tak ví, že ty negativní na nás mají vždycky mnohem větší vliv než ty pozitivní 😀 A já nevěděla, jestli jsem na to připravená…

Nakonec jsem si ale řekla, že mnohem důležitější, než pár komentářů, je to, kolika ženám mohu pomoci na jejich cestě k investování a finanční nezávislosti a šla jsem do toho.

Muži se zajímají o investování více

Přimělo mě k tomu i to, že když investiční platformy či různí finanční influenceři sdílejí, kolik % mužů a žen je využívá nebo sleduje, tak drtivou většinu jejich publika tvoří muži. Ano, muži se o téma investování zajímají více, je pro ně přirozenější a klidně o něm pokecají u piva. Což se o nás holkách moc říct nedá. Před třemi lety jsem sama neměla v okolí žádnou ženu, která by investovala 😀

To ale neznamená, že ženy by finance řešit neměly – právě naopak! Ženy si stále průměrně vydělávají méně než muži a s tím se pojí i nižší důchod, který ve stáří dostanou. Proto je pro ně zásadní postarat se o své finance včas, aby mohly svůj důchod prožít důstojně.

Snahy o to přivést více žen k investování jsou dnes stále silnější. Existují dokonce i průzkumy na toto téma z českého prostředí. Například společnost Fondee v interním průzkumu zjistila, že i když 65 % žen považuje investování za vhodný způsob zajištění na důchod, tak pouze 27 % z nich své úspory skutečně investuje!

Hlavními důvody jsou neochota riskovat či obava z neznalosti tržního prostředí…

Holky potřebují informace jinak než kluci

Snaha poskytnout informace stravitelnějším způsobem, praktičtěji a na reálných příkladech ze života se ukázala jako strategie, která ženy k investování dovést opravdu může. Vidím to na statistikách svého webu, na který přišlo za celou dobu jeho fungování 60 % žen a 40 % mužů.

Myslím, že pro blog zaměřený na finance je to slušný poměr žen 🙂

Za úspěch považuji i další čísla projektu Investování pro holky, jako:

➤ Zhruba 10 tisíc odběratelů newsletteru (převážně žen)
➤ Téměř 6 500 žen ve skupině na Facebooku jen pro holky
➤ Přes 2 100 prodaných e-booků o tom, jak začít investovat
300 žen, které prošly kurzem Zero to Hero
➤ Tisíce sledujících na sociálních sítích…

Zprávy, které mi píšete

Co mě ale těší úplně nejvíce jsou zprávy, které mi píšete. Dostávám často zprávy o tom, že jste dříve o investování ani nepřemýšlely, nebo jste si myslely, že to není nic pro vás. A až projekt, který adresoval přímo ženy, vám otevřel oči a ukázal, že s investováním může začít opravdu každý. Tady je pár z nich:

Příběhy o tom, že okolí vás ve snaze o investování nepodporuje, či dokonce zrazuje, jsou bohužel časté. Spousta žen má kvůli tomu pocit, že finance nejsou nic pro ně. To samé vyplynulo i z průzkumu Fondee.

„Vnímáme, že téma financí je mezi ženami stále tabuizováno. Průzkum ukázal, že 31 % žen svou finanční situaci se svým okolím neřeší nebo předpokládá, že jim debata o financích nenáleží. Takřka polovina z nich však považuje komunikaci o této problematice za důležitou a přiznává, že by větší otevřenost ve společnosti uvítalo. Obava veřejně hovořit o tomto tématu je pravděpodobně jedním z faktorů, které drží sebevědomí žen ohledně financí a investic nízko,“ říká Eva Hlavsová z Fondee.

TIP: Pokud Fondee zatím neznáš, přečti si recenzi této investiční platformy zde!

Diskuze (nejen) ve skupinách na FB

S tím úzce souvisí také to, že styl, jak mluví o investování ženy a muži, je odlišný. Vidím to například ve skupinách na Facebooku. Nedávno zazněl ten samý dotaz ohledně udržitelného investování ve dvou skupinách. Jedna z nich byla skupina Investování pro holky, kde jsou pouze ženy a druhá byla skupina pro všechny, kde obvykle komentují spíše muži.

Komentáře pod příspěvkem ukázaly rozdílné reakce v čistě ženském a v převážně mužském kolektivu. Na levém obrázku je ženská skupina, které je téma udržitelného investování obecně bližší, a kde reakce jsou méně ostré než v mužské skupině napravo 🙂

Proto jsem vytvořila skupinu na Facebooku výhradně pro ženy, kde poskytuji ženám prostor zeptat se na cokoliv. Pokud se k nám chceš připojit, skupinu najdeš tady.

Finance jsou důležitou součástí našeho života, a proto bychom se jim měli věnovat stejně, jako se staráme o naše tělesné a duševní zdraví. Tak se toho neboj a začni se v investování vzdělávat co nejdříve!

Pozn: Veškeré informace na webu jsou určeny pouze ke studijním účelům. Autorka není finanční poradkyní, neposkytuje poradenství a informace neslouží jako konkrétní investiční doporučení. Investování je rizikové a minulé výnosy nezaručují budoucí zisky.

3 komentáře u „Pravda o investování pro holky: Proč je jiné než pro kluky?“

  1. Pozoruhodný web, ještě skouknu FB..:-) Nicméně si myslím, že nečiníte správné zavěry, nebo je činíte úcelově…Ženy nediskutují s muži tak často kvůli ostřejšim komentářům, ale zkrátka proto, že mají tolik komplikovaných vnitřních samoregulačnich mechanismů napadajících jejich sebevědomí, že radši jen čtou. (Vsadím se, že 80% příspěvků ženského webu bude od deseti žen, stále stejných..) Proto nemají ženy moc šanci uspět v investicích – informace a zkušenosti, které muž nasbírá za 10 let by tímto značně izolovaným způsobem sbíraly celý život. Primitivní (chcete-li nekomplikovaný) náhled mužů na investiční svět je neskutečně efektivní, je okleštěný o ideologii, směřuje čistě k bezohlednému vytvoření zisku. Jelikož ženy coby citlivější a sociálně inteligentnější jednotky toto neumí, mají omezené šance zvyšovat svou efektivitu v investování, a celá vaše kniha by se tak mohla smrsknout na větu s pravidelnými nákupy SaP za volné prostředky bez ohledu na vývoj trhu…Ale chápu, že prodat 2,5 k knížek je zajimavější, koneckonců živit se s investičními radami je finančně efektivnější než samotné investování..:-) Hodně štěstí!

    Odpovědět
    • Dobrý den Petře,

      děkuji za komentář a za jiný pohled na věc, ač se s ním nemohu ztotožnit 🙂 Osobně jsem přesvědčená o tom, a existují na to i studie, že právě ženy dokážou dosáhnout dokonce lepšího zhodnocení při investování než muži. Hlavně proto, že nesledují tolik grafy a nejsou při investování tolik aktivní, což vede k tomu, že dělají ve výsledku méně chyb. Ale toto nemá být soutěž 😀 Jde mi hlavně o to přivést ženy k investování, protože dokážou být dobré investorky. A pokud se mnou v tomto nesouhlasíte, úplně v pořádku. Pro mě je hlavní, že jsem už spoustu žen přivedla k investování a že jim můj obsah pomáhá.

      Ať se daří i vám
      Eva

      Odpovědět

Napsat komentář