Inflace v ČR přes 17 %: Má ještě smysl investovat?

Čas čtení: 3 min.

Inflace v ČR přesáhla už 17 %. Jedná se o meziroční srovnání července 2021 a 2022. Možná ti vyvstala na mysli otázka: dává pořád smysl investovat, když investice přinášejí v průměru 7 % ročně? Nedávno jsem dostala podobnou otázku od jednoho čtenáře a myslím, že si zaslouží vysvětlení!

Otázka zněla: nesežere mi veškeré zisky z investování vysoká inflace?  

Už asi víš, že jsem fanoušek dlouhodobého investování. Historická data ukazují, že díky dlouhodobému investování můžeme nejen účinně porazit inflaci, ale také udělat více peněz z našich peněz.

Je ale možné dlouhodobě vydělávat při vysoké inflaci, když široce diverzifikované portfolio přináší v průměru kolem 7 % ročně?

Vysoká inflace není novinka

Vysoká inflace v ČR ani ve světě není žádnou novinkou. V minulosti jsme byli svědky inflace ve světě kolem 10 % (i když si to většina z nás asi nepamatuje 😊).

Na grafu můžeš vidět meziroční světovou inflaci za posledních 40 let (1982-2022).

*Zdroj: worldbank.org

Obzvláště v 80. letech a na začátku 90. let byla inflace ve světě vysoká. Po finanční krizi v roce 2008 pak nastala naopak éra velmi nízké inflace.

Pojďme se teď podívat na roční vývoj indexu MSCI World. Uvidíme, jak se v těchto 40 letech vyvíjelo diverzifikované světové portfolio ve srovnání s meziroční inflací.

*Zdroj: worldbank.org **Zdroj: msci.com

Oranžovou barvou vidíš na grafu míru inflace ve světě (stejně jako na předchozím obrázku). Růžová barva pak zobrazuje vývoj indexu MSCI World (net index).

Můžeme vidět, že ve většině případů MSCI World překonal inflaci, a to často i v případě, že inflace byla velmi vysoká. V některých letech však byla inflace vyšší než výkon indexu MSCI World.

Jaká byla statistika za posledních 40 let?

  • Ve 28 letech MSCI World překonal inflaci
  • Ve 12 letech byla inflace vyšší než vývoj MSCI World
  • 70% případů tedy MSCI World překonal inflaci

Také si můžeš všimnout, že s výjimkou let 2000–2003 byla inflace vyšší než vývoj indexu MSCI World vždy jen 1 rok. V následujícím roce už MSCI World inflaci zase porazil.

To znamená, že pokud bys přestala investovat v roce, kdy MSCI World neporazil inflaci, a nezačala znovu v následujícím roce investovat, unikl by ti růst, který v dalším roce následoval.

Nakonec si pojďme ještě srovnat průměrný vývoj indexu MSCI World s meziroční světovou inflací v posledních 40 letech.

*Zdroj: worldbank.org **Zdroj: msci.com

Průměrný vývoj indexu MSCI World (net index) byla 11,6 %, zatímco průměrná světová míra inflace byla 5,1 %. Když tedy odečteme míru inflace od vývoje MSCI World, vyjde nám reálný vývoj indexu MSCI World, který bychom získali.

Výsledkem je, že MSCI World Index překonal inflaci v tomto období v průměru o 6,5 % ročně!

To znamená, že investování na akciovém trhu není vždycky úplně zábava, protože můžeme vidět roky, kdy nepokryjeme ani inflaci. V posledních 40 letech by to ale byl skvělý nástroj, jak překonat inflaci a získat více peněz z tvých peněz, pokud bys u investování vydržela.

Samozřejmě minulý vývoj nám nemůže garantovat vývoj budoucí, ale pomůže nám to pochopit aktuální situaci s vysokou inflací a co může znamenat pro naše investice.

Co dělám, když je inflace v ČR vysoká?

Za prvé, nenechávám se znervózňovat články v novinách o vysoké inflaci. Pokračuji v investování na akciovém trhu, protože jsem si jasně definovala dlouhodobé cíle a vím, že můj investiční horizont k jejich dosažení je velmi dlouhý.

Poklesy na akciovém trhu využívám jako příležitosti k nákupu akcií za nižší cenu. To mi pomůže dosáhnout mých cílů dříve 😊 Jak to funguje a proč se vyplatí nakupovat v poklesech popsala Míša v tomto článku.

Doufám, že ti můj dnešní článek pomohl lépe pochopit aktuální inflaci. A hlavně že ti pomůže vydržet u tvé investiční strategie, abys opravdu dosáhla svých cílů!

Chceš definovat své vlastní životní cíle a najít vhodnou investiční strategii, která tě k nim dovede? Přidej se do Zero to Hero akademie! Naučíš se tam vše, co potřebuješ vědět, abys vybudovala život plný hojnosti, který si zasloužíš. Pomůžeme ti, aby tvá první investice pracovala co nejdříve pro tebe!

Pozn: Veškeré informace na webu jsou určeny pouze ke studijním účelům. Autorka není finanční poradkyní, neposkytuje poradenství a informace neslouží jako konkrétní investiční doporučení. Investování je rizikové a minulé výnosy nezaručují budoucí zisky.

2 komentáře u „Inflace v ČR přes 17 %: Má ještě smysl investovat?“

  1. Díky za článek a vysvětlení. Věděla jsem, že má smysl investovat v podstatě vždycky, ale tímhle článkem jsem se jen ujistila a hlavně pochopila, že dělám správnou věc ☺️

    Odpovědět
    • Není vůbec zač, jsem ráda, že jsem pomohla! 🙂 Je to opravdu někdy náročné si to představit. Když máme vysokou inflaci, tak mají lidé pocit, že taková zůstane na pořád… Ale ona jde nahoru a dolů a ve výsledku ji investování historicky poráží. Ať se daří!

      Odpovědět

Napsat komentář