Investice na akciovém trhu: Proč nakupovat, když trhy klesají?

Čas čtení: 3 min.

Pokud už investuješ nebo se o investice na akciovém trhu třeba jenom zajímáš, asi ti neušlo, že na trzích v poslední době došlo k poklesům. Tvoje investice se patrně octly v záporných hodnotách oproti stavu, kdy jsi je nakupovala. V dnešním článku si objasníme, proč a jak této situace využít…

Abys i tyto nenadálé situace zvládala s přehledem a dokonce na nich třeba získala 🙂

Jak zvládat výkyvy na akciových trzích? 

Ve všech článcích zmiňujeme, že prosazujeme dlouhodobé investování tzn. nechat investice takzvaně ladem alespoň 10 let. I tak je možné, že tě situace na trzích překvapila a třeba jsi i neuváženě peníze z investic vybrala ve strachu, že o ně přijdeš. Pamatuj ale, že jediný, kdo při dlouhodobém investování prodělá, je ten, kdo vybere peníze z portfolia v době poklesu. 

Jako investorka bys měla mít na paměti, že výkyvy na trzích jsou a budou a ty se s nimi musíš naučit vypořádat. Proto taky většina investičních platforem (jako například Portu nebo Fondee) pro své budoucí klienty připravuje dotazníky, které určí jejich přístup k riziku. 

Víš, že poklesy zvládáš špatně? Jsi nervózní a bojíš se, že přijdeš o peníze? Pak to asi znamená, že máš příliš velkou část svých peněz investovanou na akciovém trhu. Měla bys tedy snížit celkovou částku, investovanou do akciového trhu. Bude to znamenat menší poklesy, ale musíš počítat s nižšími výnosy.

Finanční rezerva a diverzifikované portfolio

Se zvládáním poklesů na trzích ti může pomoci také finanční rezerva a diverzifikované portfolio. K diverzifikaci už najdeš článek na blogu, o rezervě se zmiňujeme například v tomto článku. 

Rezerva ti zajistí pocit jistoty nutný pro zvládání výkyvů na akciových trzích a náročnějších životních situací. Je to taková pojistka, abys peníze ze svého portfolia nevybrala zbytečně brzy a neplánovaně. 

Jaky vidíš na grafu níže (vývoj MSCI World indexu) trhy zažívají poklesy pravidelně, ale dlouhodobě rostou. Je tedy vidět, že se ze všech poklesů zatím vždy vrátily zpět a potom dále rostly.

Zdroj grafu: msci.com

Co pro tebe znamená, že trhy klesají? Příležitost! 

Pokud jsi dlouhodobá investorka, máš teď ideální příležitost přikoupit do svého portfolia produkty tzv. ve slevě. Zkus se na investice a trhy dívat jako na letní slevy v obchodech. Ty kalhoty, co jsou teď ve slevě, si tak můžeš koupit výhodněji, stejně jako akcie na akciových trzích, když jsou v poklesu. 

Zatímco nákup kalhot ve slevě je jednoduchý, spousta investorů se bojí nákupů na akciovém trhu v poklesech. Nevědí, jestli akcie nepůjdou ještě níže a jestli náhodou nepřijde lepší příležitost k nákupu. Vychytat dno na akciovém trhu je velmi náročné a pokud se ti to někdy podaří, je to spíše o štěstí. 

Pravidelná investice na akciovém trhu v poklesu vs. pravidelný nákup v růstu

Řešením může být začít nakupovat postupně za nižší částky. Když nakoupíš za 2 000 Kč a příští měsíc půjdou trhy dolů, budeš sice se svými penězi v poklesu, ale dá ti to také příležitost koupit další měsíc za tu samou částku 2 000 Kč více akcií/ETF. 

Pravidelné investování ti pomůže také pochopit, jak reaguješ na poklesy akciového trhu s nižšími částkami. Bude tak jednodušší zvládnout první poklesy, které dříve nebo později přijdou. 

Zdroj: msci.com

Na grafu vidíš, kolik ETF bys koupila při poklesu akciového trhu, pokud by cena 1 ETF byla 100 Kč (teoretický příklad) a investovala bys každý měsíc 1000 Kč. Graf ukazuje vývoj indexu MSCI World od ledna do srpna 2022. 

Zdroj: msci.com

Na grafu vidíš, kolik ETF bys koupila při růstu akciového trhu, pokud by cena 1 ETF byla 100 Kč (teoretický příklad) a investovala bys každý měsíc 1000 Kč. Graf ukazuje vývoj indexu MSCI World od ledna do srpna 2021. 

Je tedy zřejmé, že investice na akciovém trhu v poklesu se vyplatí. Pokud bys pravidelně investovala nižší částky do ETF v poklesu, měla bys nakonec více kusů ETF, než pokud bys investovala v růstu. 

Tím rozhodně nechci říct, abys v růstu neinvestovala. V investování je důležitější čas v trhu než časování trhu. Chtěla jsem ti ale ukázat, že poklesy tě jako dlouhodobou investorku nemusejí děsit, ale naopak ti mohou přinést ještě lepší dlouhodobé zisky! 

Chceš se naučit investovat krok za krokem a být připravená na další poklesy? Přidej se do Zero to Hero akademie, online členství a komunity a nauč se investovat krok za krokem! 

Napsat komentář