Seberozvojové knížky: 10 knih o seberozvoji, které musíš přečíst

Čas čtení: 6 min.

Seberozvoj. Často skloňované slovo, které pro každého znamená něco jiného. Já si pod slovem seberozvoj vždycky představím nějakou práci na sobě samé, zdokonalování se v určité oblasti nebo pilování soft či hard skills. Zdroje seberozvoje mohou být různé, já jsem se v tomto článku rozhodla představit vám seberozvojové knížky, které mám ve své knihovně a ráda se k nim vracím.

Seberozvojové knížky si osobně rozděluji do takových tří kategorií:

  • filozoficko-psychologické – ty, které donutí člověka zamyslet se nad svým bytím a smyslem života,
  • oborové/vzdělávací – ty, které se věnují nějaké specifické oblasti (například financím, marketingu – knížka Jak na sítě) a mohou být protkané příběhy a zamyšleními a
  • v neposlední řadě jsou to knihy autobiografické – životopisné příběhy, které většinou zachycují úspěchy, ale i pády v profesním či osobním životě (například Steve Jobs).

V dnešní dynamické době se samozřejmě rozvíjíme i za pomocí jiných cest, a to díky audiovizuálním platformám. Generace Z (lidé narození od poloviny 90. let do roku 2012) se chce například vzdělávat a rozvíjet už především za pomocí Youtube či Spotify. Určitě mezi nimi ale najdeme výjimky, které potvrzují pravidlo. Já osobně ráda zdroje kombinuji – občas vezmu do rukou knihu, jindy dám za vděk sluchátkům s podcastem a tzv. multitaskuju.

Moje tipy na seberozvojové knížky

Konec prokrastinace

Autorem této knihy je Petr Ludwig, kterého můžete znát také díky webinářům nebo přednáškám GrowJOB Institutu, podcastu Deep Talks nebo také díky jeho Instagramu (@petrludwig).

Na první pohled může knížka Konec prokrastinace působit trochu učebnicově, ale velmi čtivou a chytlavou formou popisuje, jak bojovat se strašákem jménem prokrastinace. Mimo edukace nabízí i několik nástrojů, jak si osvojit návyky, která vám pomohou k efektivnější práci.

Podcast Deep Talks taky moc doporučuji – mezi mé oblíbené epizody patří například rozhovor s podnikatelkou a influencerkou Erikou Eliášovou.

Knihy Přednášej jako na TEDu a Mluv jako TED

TED Talks mnoho z vás určitě zná. Zajímavá témata ještě zajímavějších řečníků – asi takhle bych shrnula TED Talks. Na střední škole jsem se cíleně věnovala prezentování, a tak jsem přirozeně tíhla ke vzdělávání se v tomto směru.

Prezentační a komunikační dovednosti jsou ale něco, v čem se vzděláváme v podstatě pořád, a ani si to neuvědomujeme – ve škole na semináři, v práci na meetingu nebo jen při small talku s kolegy či spolužáky nebo při networkingu. Já v rámci této problematiky sáhla po dvou knihách a to – Přednášejte jako na TEDu a Mluv jako TED.

Mluv jako TED a Přednášejte jako na TEDu patří mezi seberozvojové knížky, které by neměly chybět v knihovně žádného začínajícího, ale ani středně pokročilého spíkra.

Mezi mé oblíbené TED talky patří například ten od Diany Nyad s názvem „Never, ever give up.
 
Můj tip: Moje Alma mater – Masarykova univerzita pořádá ve spolupráci s TEDem lokální konferenci plnou zajímavých spíkrů. Více zde: https://tedxmasarykuniversity.cz/.
 
PS: Zbavit se strachu a trémy z mluvení na veřejnosti může představovat dlouhou cestu. Rada nad zlato je – mluvit. Vyhledávejte příležitosti, kde si můžete vyzkoušet mluvit před menší, ale i větší skupinkou lidí.

Nastavení mysli

U této knihy mě prvně zaujala její autorka – Carol S. Dwecková, Ph. D., která se věnuje psychologii, a to nejen psychologii osobnosti, ale také sociální a vývojové. Mimo její knihy se můžeme s jejími texty setkat například v New York Times nebo v neméně známém deníku Washington Post.

Z pozice autorky vás určitě napadne, že kniha bude plná definic a nekonečných odstavců, opak je ale pravdou. Kniha Nastavení mysli je velmi chytlavá a informace jsou šikovně zaobaleny do různých příběhů reálných osob. Mě bavila její reálnost.

Jak už název knihy napovídá, zaobírá se hlavně nastavením mysli. Konkrétně se věnuje rozdílu mezi fixním a růstovým nastavením mysli, dále ukazuje, že úspěch není jen směsicí talentů a našich schopností, ale že jde o přístup k nim. Další kapitoly neopomněly ani pohled na (ne)funkční vztahy a motivaci dětí.

Tajemství efektivního učení od Martina Krengela

Nikdy jsem nepatřila mezi studenty, kteří měli problém „vrazit“ do hlavy větší množství informací. Za roky strávené v lavicích a později v přednáškových aulách jsem si vytvořila svůj systém učení, který mi funguje.

Nicméně, vše se dá v nějakých ohledech zlepšit, a proto jsem se rozhodla pro zakoupení této knihy. Tuším, že to bylo před nástupem do maturitního ročníku. Kniha Tajemství efektivního učení je v podstatě takových návodem, jak čas nad učením strávit efektivněji a mít ještě k tomu dobré výsledky.

Já si z knížky například odnesla to, že v rámci učení nyní mnohem častěji využívám systém kartiček (např. při učení slovíček, nepravidelných sloves či pojmů), a že učit a neztrácet čas se dá v podstatě všude – třeba na autobusové zastávce.

Sami se zamyslete, kolik jste tam prostáli minut. Bylo to efektivní? Kromě toho tato seberozvojová knížka obsahuje řadu odkazů na zajímavé webové stránky, které pomohou k efektivnímu učení.

Tipy z této knihy využijete nejen ve škole, ale i jako samouk v čemkoliv.

Vůdce, který nepotřeboval žádný titul a Mnich, který prodal svoje ferrari

Mezi moje oblíbené autory v oblasti osobnostního rozvoje patří Robin S. Sharma. Jeho seberozvojové knížky byly totiž první, která jsem v této oblasti přečetla.

Vlastně se tak stalo úplnou náhodou, kdy jsem od kamarádky pár let zpátky dostala knihu s názvem „Vůdce, který nepotřeboval žádný titul“ jako dárek. Když mi ji dávala, tak mi říkala, že ji četla, když neměla úplně šťastné období a knížka ji pomohla si určité věci utřídit.

Dala jsem tomu šanci a žánru jsem úplně propadla. Tyto knihy mají společné filozofování nad životem v několika rovinách – není to žánr pro každého. Mě baví, že jsou důležité a velké myšlenky součástí příběhu, který chcete dočíst a nečekat do dalšího dne. Mnich, který prodal svoje ferrari je název knihy, kterou od autora také doporučuji.

Den, kdy jsem se naučil žít a Bůh chodí po světě vždycky

Den, kdy jsem se naučil žít a Bůh chodí po světě vždycky inkognito jsou názvy knih od autora Laurenta Gounelle. I zde se jedná o velké myšlenky, které jsou zasazeny do formy příběhu. Odkazují na smysl života, osud, na zažité stereotypy a na úvahy nad sebou samým. Víc nechci prozrazovat, jak si některé věci musíte zažít nebo ochutnat, tak tyto knihy si musíte přečíst. Doslova jsem tyto knížky hltala.

Na mém „booklistu“ mám od tohoto autora ještě knihu s názvem „Muž, který chtěl být šťastný“, která se stala jeho bestsellerem a byla přeložena do 25 jazyků. Četla jsi ji?

Jak získávat přátele a působit na lidi

Tato kniha odpovídá na řadu otázek začínajícím příslovcem „jak“. Už název napovídá, že je kniha zacílena především na mezilidské vztahy. Kniha Jak získávat přátele a působit na lidi je rozdělena do čtyř částí a na konci každé části jsou shrnuty hlavní zásady dané problematiky – takže i po přečtení knihy se dá vracet pouze ke shrnutím a není zcela nutné číst celé kapitoly.

Až budeš v knihkupectví, tak doporučuji zabrousit do dalších knížek od Dale Carnegie, je co vybírat.

Zajímá tě, jaké knihy o investování stojí za to? Přečti si náš starší článek zde!

Tři bonusové tipy na závěr

Vzdělání a seberozvoje není nikdy dost, a proto uvádím níže ještě další tipy.

Od českého autora Tomáše Kosačíka jsem přečetla knihu Promrhané dny, také určitě stojí za přečtení stejně jako kniha od Jasona Wachoba Žijte! – Jak se naučit budovat život, a ne životopis“. Poslední knihou, kterou v této sekci zmíním jsou Čtyři dohody od Don Miguel Ruiz, oblíbená je také její audioverze namluvená Jaroslavem Duškem.

Můj tip: jak na to, aby myšlenky neupadly v zapomnění?

Seberozvojové knížky je nutné nejen číst, ale také jejich obsah nakonec praktikovat! Při čtení seberozvojových knih vezmu do ruky zvýrazňovač a pro mě důležité části si podtrhnu nebo zvýrazním. Dříve jsem si stěžejní části i přepisovala do počítače nebo si je dávala viditelně na „oči“, abych si je častěji připomínala. Důležité odkazy nebo jména zmíněná v knížkách si ještě značím post-it notes papírkama, takže knížky vypadá trochu jako nějaká skripta. To je jeden z důvodů proč si takové knihy kupuji a nepůjčuji, a také jsem zatím nepodlehla čtečkám.

Nyní se vzdělávám v rámci Juniorní akademie Holek z Marketingu a na webináři od spoluzakladatelky Anety Martinek, v rámci tématu na organizaci času, zazněly zajímavé tipy na knížky. Mě zaujala knížka s názvem Digitální minimalismu a Hluboká práce, které se zaměřují na soustředění.

Jaké jsou tvoje tipy na seberozvojové knihy? Kde a jak se ráda vzděláváš? Podělte se v komentářích.

Další z článků bych ráda věnovala e-zdrojům, kde se vzdělávat (Digitální garáž, atd.).

Zdravím komunitu Investování pro holky! Jmenuji se Karolína a studuji obor Finance a právo na Ekonomicko-správní fakultě MU.

Již rok jsem „závislá“ na marketingu, jelikož jsem součástí marketingového týmu kosmetické značky, kde se stále učím a hledám nové oblasti rozvoje. Kosmetický průmysl a marketing je zkrátka dream job. Dříve jsem působila v neziskovce INEV (Institut ekonomického vzdělávání), kde jsem se věnovala fundraisingu a péči o partnery. Ráda propojuji studium s praxí a účastním se různých workshopů nebo webinářů.

Napsat komentář