6 tipů, jak rozpoznat scam nebo pochybnou investici

Čas čtení: 5 min.

V poslední době se vyrojily případy, kdy lidé přišli o peníze v investicích, které slibovaly pohádkové zisky. Jak se takovým investicím vyhnout? Sepsala jsem článek s 6 jednoduchými tipy, které ti mohou pomoci rozpoznat scam nebo pochybnou investici!

Nejvíce je teď patrně slyšet o kauze Glocin, kde spousta lidí investovala své úspory se „stabilním úrokem 20 % ročně“. Firma přestala vyplácet peníze a spousta investorů se tak nemůže dostat ke svým financím. Několik článků na toto téma sepsali redaktoři Seznam zpráv.

Těchto případů je ale více a neustále se opakují. Proto jsem se rozhodla dát dohromady jakýchsi 6 červených vykřičníků. Když některé z nich u nějaké společnosti vidím, své peníze bych jí rozhodně neposlala! Věřím, že ti mohou pomoci ochránit tvoje peníze…

1. Jak rozpoznat scam? Nereálné výnosy

Prvním znakem, jak rozpoznat scam, když ti někdo slibuje převratnou investici, jsou nereálné výnosy. Jak mohou takové výnosy vypadat? Mám pro tebe příklad. Tuto nabídku dostala na mail jedna z účastnic kurzu Zero to Hero a chtěla znát můj názor:

Úryvek nabídky, kterou dostala mailem jedna z účastnic kurzu Zero to Hero.

Pokud někdo objevil způsob, jak zhodnotit peníze o 500 % do 24 hodin, proč by ho sdílel s ostatními? Proč by prostě jen neinvestoval svoje vlastní peníze a nezbohatnul sám? Snaží se ti jen nezištně pomoci? Odpověď na tuto otázku nechám na tobě.

Odpověz si ale také na toto: proč tento zázračný způsob nabízí zrovna tobě? Možná je to náhoda, ale nemusí… Stává se, že převratné nabídky přicházejí stále těm samým lidem. Jednou už jsi o peníze přišla? Podvodníci bohužel vědí, že lidé, kteří ztratili peníze, mají tendenci snažit se získat finance rychle zpátky. Jsou proto zranitelní a je prostor navést je do dalšího podvodu.

Základní pravidlo: Akciový trh v průměru dlouhodobě přináší 7-8 % ročně. Patří přitom podle odborníků k nejvýnosnějším investičním instrumentům. Pokud ti někdo nabízí dvojnásobek, trojnásobek, nebo dokonce 100násobek, věř, že to není reálné zhodnocení!

2. Investice „bez rizika“

Druhá věc, která se u podvodníků v drtivé většině případů opakuje, je investice „bez rizika“ se „zaručeným ziskem“. Opět příklad z jednoho z podvodných e-mailů:

Podvodníci často slibují garantovaný výnos. V investování ale nic garantovat nejde.

Takto enormní zisk je do očí bijící a většina z nás si asi řekne, že tady něco nehraje. Stačí ale, pokud vám společnost nabízí třeba 20 % ročně stabilní výnos. Háček je v tvrzení, že se jedná o 100% ZÁRUKU. 

Když akciové trhy, které patří k nejprofitabilnějším dlouhodobým investicím, přinášejí kolem 7 % ročně, jdou přitom nahoru a dolů a nesou s sebou rizika, jak může někdo garantovat výnos 20 % ročně zcela bez rizika?

Základní pravidlo: V investování NEEXISTUJE 100% záruka. Pokud ti někdo říká, že se jedná o zaručenou investici, do které bys měla dát všechny své peníze, nebo si třeba na investici i půjčit, protože o peníze nemůžeš přijít, ruce pryč!

3. Netransparentní systém

Dalším červeným vykřičníkem, který ti pomůže rozpoznat scam by měly být výrazy a investiční strategie, kterým nikdo nerozumí. Tady je další příklad, který mi přišel e-mailem od jedné z vás:

Investice, která není dostatečně transparentní a které nerozumíš, není dobrá investice.

Kromě nereálného zisku 25 000 Kč za 24 hodin společnost prezentuje platformu postavenou na něčem, čemu vlastně nikdo z běžných lidí nerozumí. Žádné srozumitelné vysvětlení nečekej. Lidé, kteří se ti snaží investici prodat, budou pravděpodobně jen omílat naučené fráze, ze kterých chytřejší nebudeš.

Základní pravidlo: Pokud je společnost netransparentní a nedokážeš opravdu pochopit, jak vlastně projekt funguje a jak generuje zisky, tak do něj neinvestuj!

4. Obchodníci, kteří tě uhánějí všude

Velmi častou taktikou pochybných společností je to, že si naberou „obchodníky“, kteří jejich investice promují. A promují je velmi vehementně.

Převratnou investici ti často nabídne někdo ve zprávě (či v hlasové zprávě) na IG, na FB, na mailu. Pokud dostanou tvůj telefon, připrav se na telefonáty s vysvětlováním, proč je hloupé do investice nejít a jak ti tato příležitost nesmí uniknout. To bys přeci byla blbá, kdybys odmítla takové zhodnocení bez rizika!

Obchodníci tě mohou navádět na různé webináře, telefonické nebo osobní schůzky a bývají neodbytní. Pokud tě někdo takto vehementně lanaří, co za tím asi stojí? Samozřejmě, tučná odměna za každou ovečku, přivedenou do systému.

Základní pravidlo: Pokud tě někdo bombarduje zprávami, telefony a snaží se ti vnutit zázračnou investici, asi za tím nebude snaha ti pomoci vydělat, ale obohatit sebe sama!

5. Pyramida a potenciální Ponzi schéma

Tyto systémy často připomínají pyramidu. Každý, kdo přivede někoho nového, dostane odměnu. Nejvíce samozřejmě vydělávají ti nahoře. Ty jako nový klient o tom často ze začátku ani nevíš.

Ponzi schéma funguje na principu pyramidy.

Pokud investuješ peníze do pochybného projektu, může se stát, že investuješ „přes někoho“. Vlastně ani nevíš, co se s tvými penězi děje. Investují tvé peníze do slibovaných převratných technologií nebo ne?

V některých případech jsou tyto struktury postavené na takzvaném „Ponzi schématu“. Lidé v systému jsou vypláceni z nově příchozích a peníze třeba ani nikdo nikam neinvestuje. Na tomto systému je velmi zrádné to, že lidé mohou mít za začátku dobré zkušenosti. Nějaké ty peníze klidně i vyberou a získávají pocit, že to funguje. Svoji zkušenost pak sdílejí s ostatními. Tím projekt získává na kredibilitě.

Problém ale je, že Ponzi schéma funguje jen dokud přicházejí nové lidé, kteří přinášejí dost peněz do projektu. Každé Ponzi schéma jednoho dne zkolabuje!

S manželem jsme natočili krátké video o tom, jak vlastně funguje Ponzi schéma:

Video o tom, jak funguje Ponzi schéma.

TIP: Doporučuji mrknout se na Netflixu na dokument: MADOFF: The Monster of Wall Streed (MADOFF: Monstrum z Wall Street). Dokument srozumitelně vysvětluje, jak funguje Ponzi schéma a jaký vliv na lidi může mít. Za mě je dokument skvělý!

6. Podivné zprávy o zakladatelích

Posledním bodem, jak rozpoznat scam je to, že za podvodnými firmami často stojí pořád ti samí lidé. Po bitvě je každý generál, ale články o tom, že ředitel Glocinu je spojen s nechvalně proslulým Radovanem Krejčířem, tady byly už dlouho před tím, než firma přestala vyplácet peníze! Šlo tedy o známou věc.

Ale není to jen Glocin. Jména různých „guru na nezávislost“ se často opakují a mnohdy stačí jen zadat si jméno společnosti, do které chceš investovat, do Googlu. Pokud ti vyjedou nějaké znepokojivé články, tak by ses měla mít na pozoru. Nevím jak ty, ale já na „polepšení“ podvodníků moc nevěřím 😊

Základní pravidlo: Googluj! Vyhni se investicím, za nimiž stojí lidé s pochybnou minulostí.

Tohle je 6 červených vykřičníků, které bych vždy sledovala, než bych začala investovat do nějaké společnosti nebo projektu. Věřím, že mohou být dobrým základním vodítkem, které ti může pomoci při výběru vhodných dlouhodobých investic!

Chceš investovat do dlouhodobě prověřených investic na akciovém trhu, ale nevíš, kde začít? Přidej se do Zero to Hero akademie, online členství a komunity, kde tě naučíme, jak se starat o své finance a investovat tak, abys nepřišla o peníze a dosáhla finanční nezávislosti!

Pozn: Veškeré informace na webu jsou určeny pouze ke studijním účelům. Autorka není finanční poradkyní, neposkytuje poradenství a informace neslouží jako konkrétní investiční doporučení. Investování je rizikové a minulé výnosy nezaručují budoucí zisky.

2 komentáře u „6 tipů, jak rozpoznat scam nebo pochybnou investici“

  1. Zrovna Glocin a celej příběh okolo těch dvou influencerů sleduju docela dlouho a nečekala jsem, že to praskne tak rychle. No, a je to tu. Průser je, že se nikde ve školách moc neučí finanční gramotnost a pak to maj tihle šmejdi vždycky jednodušší. Ale lidi se bohužel nechaj ukecat….

    Odpovědět
    • Bohužel no… Finanční gramotnost se už prý nějak snad i učí, ale není to asi úplně dostatečné. Navíc dnešních dospělých se to nedotklo vůbec. Budeme doufat, že se to v budoucnu opravdu zlepší.

      Odpovědět

Napsat komentář