Spořicí účet a inflace: Jsou peníze na spořáku v bezpečí?

Čas čtení: 4 min.

V dnešním článku zodpovím otázku, kterou v období vysokých úrokových sazeb dostávám často. Není lepší nechat peníze na spořicím účtu, kde mám teď zajímavý úrok? Přečti si, proč spořicí účet neporáží inflaci a není tak dobrou volbou k držení peněz na naše dlouhodobé cíle!

Možná už tě to někdy napadlo, když čteš články o investování: Proč vlastně investovat s úrokem 7 % ročně, když můj spořicí účet aktuálně přináší 5 % ročně? Vždyť to není zase až takový rozdíl…

Dobrá dlouhodobá investice musí překonávat inflaci

Bohužel to je omyl! Spořicí účet není dobrá dlouhodobá investice. Abychom pochopili proč, pojďme si nejprve definovat, jak vlastně vypadá dobrá dlouhodobá investice.

Dobrá dlouhodobá investice je taková, ve které tvoje investované peníze dlouhodobě porážejí inflaci a neztrácejí na své kupní síle.

Například, v posledních 40 letech akciové trhy rostly zhruba o 11,6 % ročně, zatímco inflace byla 5,1 % ročně v tom samém období. To znamená, že akciové trhy rostly v průměru rychleji a inflace nebyla schopná snížit kupní sílu investovaných peněz.

V tomto článku si můžeš přečíst více o tom, jak se vyvíjela inflace v minulosti a proč dává smysl investovat i při vysoké inflaci.

Spořicí účet není dobrá dlouhodobá investice. Proč?

A teď přichází nepříjemná pravda o spořicích účtech… Spořicí účty nepřinášejí úrok, který by dlouhodobě porážel inflaci! Proč?

Chci ti ukázat srovnání oficiální míry inflace v ČR (označeno modře) a oficiální úrokové sazby od ČNB (označeno oranžově). Jedná se o data do konce roku 2022.

Na grafu můžeš vidět, že od poloviny roku 2010 inflace (modrá linka) je vždy vyšší než oficiální úroková sazba od ČNB (oranžová linka). Jen po velmi krátkou dobu na začátku roku 2010 byla inflace lehce pod úrovní úrokové sazby od ČNB.

Proč je úroková sazba od ČNB důležitá?

Oficiální úroková sazba od ČNB ovlivňuje úrokovou sazbu, kterou dostaneš na spořicím účtu v bance.

V ideálním případě bys na svém spořicím účtu měla stejnou úrokovou sazbu, jako je úroková sazba od ČNB. Realita je ale taková, že na většině spořicích účtů je úroková sazba o něco nižší. Například pokud oficiální úroková sazba od ČNB je 7 %, většina spořicích účtů nabízí úroky od 5 do 6 %.

TIP: Zhodnocení ve výši oficiální úrokové sazby nabízí platforma Portu.cz na jejich investiční rezervě. Mrkni se, co vlastně Investiční rezerva Portu nabízí zde!

Teď máš odpověď na to, proč spořicí účet není dobrá dlouhodobá investice! Je to zkrátka proto, že ve většině období nabízí nižší úrokovou sazbu, než jaká je inflace.

Neumožňuje tedy tvým penězům, aby rostly rychleji, než jak inflace požírá jejich kupní sílu. No a bezpečí spořicího účtu je pak vykoupeno postupnou ztrátou hodnoty tvých peněz!

Spořicí účet je skvělý pro krátkodobé cíle

Spořicí účet sice dlouhodobě nepřekonává inflaci, ale má také svá pozitiva!

Aktuálně jsou úroky na spořicích účtech velmi zajímavé. To znamená, že pokud máš nějaké peníze na krátkodobé cíle (například do 5 let) nebo finanční rezervu pro nečekané výdaje, aktuálně ti mohou přinést zajímavé úroky na spořicím účtu.

Pro tyto krátkodobé úspory je vhodné využít spořicí účet nebo termínované vklady na dobu, po kterou nebudeš své peníze potřebovat. Úroky na těchto produktech se neustále mění, tady je proto srovnání těch nejzajímavějších spořicích účtů a termínovaných vkladů.

Kam investovat dlouhodobě?

Peníze na dlouhodobé cíle je pak nutné investovat někam, kde budou vydělávat více. Já například investuji pravidelně na akciovém trhu (převážně do ETF), protože na rozdíl od spořicích účtů vývoj akciového trhu dlouhodobě překonává inflaci.

Na obrázku níže můžeš vidět, jak by se vyvíjela kupní síla 1 000 Kč investovaných do MSCI World indexu (zelená linka) oproti tomu, kdybys je nechala na spořicím účtu (růžová linka) od roku 1993 do roku 2021.

Věřím, že ti tento článek pomohl pochopit, proč spořicí účet a inflace nejdou dohromady pro dlouhodobé investice! A že teď už víš, k čemu by měly sloužit spořicí účty a k čemu ne.

Dej mi vědět do komentářů, jaký spořicí účet aktuálně využíváš pro své krátkodobé investice a finanční rezervu!

Chceš vědět, jak investovat své peníze, aby neztrácely na hodnotě na spořicím účtu? Přidej se do Zero to Hero akademie! ZTH akademie je online členství a komunita, která ti pomůže vzít své finance do vlastních rukou. Abys měla vždycky dost peněz, nebyla závislá na partnerovi a mohla žít život, jaký si představuješ!

Autorka článku: Eva Kellermann

Pozn: Veškeré informace na webu jsou určeny pouze ke studijním účelům. Autorka není finanční poradkyní, neposkytuje poradenství a informace neslouží jako konkrétní investiční doporučení. Investování je rizikové a minulé výnosy nezaručují budoucí zisky.

Napsat komentář