Jsou ETF bezpečné? Co se stane, pokud zkrachuje broker!

Čas čtení: 4 min.

Investování do ETF je v posledních letech velmi populární. Jaká je ale bezpečnost ETF? Budou tady tvé ETF stále za 30 let? Co se s nimi stane když zkrachuje vydavatel ETF nebo tvůj broker? Přesně na to se podíváme v článku!

ETF jsou skvělým finančním produktem…

  • Investicí do ETF můžeš investovat do stovek, či dokonce tisíců společností
  • Dávají ti skvělou diverzifikaci mezi spoustu zemí a sektorů
  • Portfolio je méně ovlivněno v krizích, než pokud bys investovala do pár konkrétních společností
  • Poplatky ETF jsou velmi nízké, takže většina tvých peněz může opravdu pracovat pro tebe

Pravdou ale je, že ETF jsou celkem mladým finančním produktem. Byly vytvořeny před cca 30 lety. První ETF bylo prodáno v Kanadě a investoři v Evropě měli možnost investovat do ETF poprvé v roce 2000.

Od jedné z vás jsem dostala následující dotaz:

Abychom si a tuto otázku odpověděli, musíme se podívat na bezpečnost ETF.

ETF jsou vysoce regulované

Jako první je potřeba pochopit, že ETF vytvářejí obrovské společnosti (jako například Blackrock nebo Vanguard), které se starají o investice milionů lidí. Díky tomu, že jsou tak velké, existuje spousta zákonů a nařízení, které mají ochránit investory před krachem vydavatele ETF.

V Evropě například ETF spadají pod UCITS (Undertaking for Collective Investments in Transferable Securities) regulaci. Tato regulace dohlíží například na to, aby ETF:

  • Byly dostatečně diverzifikované
  • Peníze, investované do ETF, byly oddělené a nebyly přístupné ostatním účastníkům trhu
  • Měly dostatečnou likviditu, v případě krize musí mít investoři možnost nákupu a prodeje ETF

Zajímavost: ETF na zlato, které se nazývají ETC (Exchange traded commodities) nejsou UCITS, protože investují jen do zlata. Nejsou tedy dostatečně diverzifikované a nemohou splňovat tuto regulaci.

Do čeho všeho můžeš investovat (nejen) na akciovém trhu? Zjisti v tomto článku!

A jak vlastně poznat, jestli ETF spadá pod UCITS regulaci nebo ne? Většinou to mají napsáno přímo ve jméně (například iShares Core MSCI World UCITS ETF USD) aby ukázaly, že regulaci splňují.

Co když vydavatel ETF zbankrotuje?

Pojďme se podívat, co by se stalo, pokud by vydavatel ETF (např. Blackrock nebo Vanguard) zkrachoval.

Za prvé, o své peníze bys nepřišla.

Vydavatel pouze spravuje tvé peníze, ale není jejich vlastníkem. Tvé peníze, investované do ETF, jsou ze zákona oddělené od peněz, které vydavatel používá pro svůj business. Nemá tedy přístup k tvým penězům, ani když zbankrotuje.

V případě bankrotu se může stát, že nějakou dobu nebudeš schopná své ETF prodat, ale vydavatel ETF se musí postarat o to, abys dostala své peníze zpátky.

Nakonec bych chtěla říct, že se zatím se nikdy nestalo, že by vydavatel ETF zkrachoval. Evropské zákony jsou velmi striktní a neustále kontrolují vydavatele ETF, což dělá pravděpodobnost bankrotu velmi nepravděpodobnou. Ale samozřejmě, jistotu nemůžeme mít nikdy.

Co když tvůj broker zbankrotuje?

Takže když už víme, že bankrot vydavatele ETF není takovou hrozbou pro bezpečnost ETF, co by se stalo, když by zbankrotoval tvůj broker, u kterého jsi koupila ETF?

Tento případ je velmi podobný. Také zde fungují regulace, které neumožňují brokerovi používat tvé peníze pro svůj vlastní business (a to ani v případě bankrotu). Tvé ETF by byly přesunuty k jinému brokerovi nebo k bance, kde budeš mít možnost pokračovat v jejich nákupu a prodeji.

Také tady se může stát, že po nějakou dobu nebudeš schopná nakupovat a prodávat, zatímco tvé ETF budou v procesu přesunu k novému brokerovi. To může být dost stresující… Dlouhodobého investora by ale tato situace neměla výrazně ovlivnit v budování jeho finančních cílů.

Jsou ETF bezpečné?

Já věřím, že ANO. Aby mohly být obchodované na evropském trhu a dostupné pro běžné investory, jako jsi ty nebo já, ETF musejí splňovat spoustu regulací. Díky tomu se ETF staly vysoce regulovaným a kontrolovaným produktem, což výrazně snižuje riziko podvodu.

Ze zákona tvé peníze v ETF nejsou přístupné vydavateli ETF ani brokerovi, pokud by zbankrotoval. Proto také věřím, že ETF jsou skvělým nástrojem, který umožní tvým penězům pracovat pro tebe může ti pomoci k dosažení dlouhodobých finančních i osobních cílů.

Bonus tip:

Může se stát, že ETF je uzavřeno nebo spojeno s jiným ETF. To nastává, když je ETF příliš malé a nevydělává vydavateli dost peněz. Dobrou zprávou je, ani v tomto případě nejsou tvé peníze ztraceny!

Při uzavření ETF dostaneš vyplacenou aktuální hodnotu tvých ETF. Pokud bude ETF spojeno s jiným, automaticky dostaneš kusy nového ETF v hodnotě tvé původní investice.

Tato situace může být i tak nepříjemná…

Obzvláště pokud k zániku dojde, když jsou tvé ETF v poklesu a ty tak nuceně prodáš za nižší cenu, než za jakou jsi nakoupila. Aby ses tomuto vyhnula, je vhodné vybírat si větší ETF. Pro vydavatele začíná být ETF profitabilní, když je v něm investováno více než 50 milionů EUR.

Nevíš, jak si vybrat to pravé ETF? Přidej se do Zero to Hero akademie! Všechny ETF, která s vámi sdílíme v ZTH akademii jsou větší než 50 milionů EUR (většina z nich je větší než 100 milionů EUR) a jsou alespoň 3–5 let staré. Přidej se do online členství a komunity, která ti pomůže vzít své finance do vlastních rukou a zjisti, jak můžeš začít investovat (nejen) do ETF krok za krokem!

Pozn: Veškeré informace na webu jsou určeny pouze ke studijním účelům. Autorka není finanční poradkyní, neposkytuje poradenství a informace neslouží jako konkrétní investiční doporučení. Investování je rizikové a minulé výnosy nezaručují budoucí zisky.

Napsat komentář