Work-Life-School balanc: 9 tipů, jak mít více času

Čas čtení: 3 min.

Létu odzvonilo, září máme také skoro za sebou a podzim pomalu klepe na dveře. Počáteční vystřízlivění s #backtoschool headlinem už také proběhlo, ale co přibývající aktivity, plnící se kalendáře, naskakující deadliny nebo sociální život? Jak najít správný balanc mezi prací, životem a školními povinnostmi a jak mít více času? V tomto článku ti ukážu několik tipů a osvědčených strategií, které mi pomáhají skloubit tyto tři oblasti a držet je v rovnováze.

Plánuj a organizuj

Kalendář a to-do listy nadevše. Doporučuji mít jeden kalendář, kde si budeš evidovat pracovní schůzky i osobní záležitosti. Vše je na jednom místě a při organizaci aktivit budeš tak mít kontrolu nad svým časem.

Pomůže ti to například organizovat čas mezi jednotlivými aktivitami – například cesta ze školy do práce může být taky dobře využita, zkus si naplánovat call (pokud jedeš v autě) nebo si opakuj zápisky ze školy.

Prioritizuj

Slovo „priority“ zní možná jako už známé zaříkávadlo, ale pro udržení balancu jsou priority nezbytné. Správné určení priorit ti pomůže využít čas i energii naplno. Pro určení priorit ti může pomoct denní (nebo klidně i týdenní či měsíční) seznam úkolů, ke kterým si přiřadíš úroveň priority. Úroveň si můžeš určit pomocí číselné stupnice (5 nejvyšší priority, 1 nejnižší priorita).

Vytvoř si rutinu

Co je pro tebe rutina? Zkus si popřemýšlet. Může se jednat o „pouhé“ čištění zubů, pravidelné cvičení nebo vaření jídla. Co mají tyto činnosti společné? Disciplínu. Vytvořením rutiny tedy získáš i disciplínu. Já si například plánuji lekce pilates vždy ve stejný den i čas každý týden. Udělala jsem si z toho rutinu a nemám pak výmluvy, že se mi to právě nehodí. 😊

Nauč se říkat „NE“

Říct „NE“ se může jevit jako poměrně jednoduché, přesto se to většina lidí učí celé roky. Toto pravidlo ti může pomoc k tomu, aby ses zaměřila na to pro tebe nejdůležitější. Není tvou povinností přijímat všechny úkoly, zkus na to příště myslet, až tě někdo požádá o něco, co je úplně mimo tvé plány a povinnosti.

Využívej čas efektivně

Existuje řada technik, které ti pomohou řídit tvůj čas efektivně. Jednou z těchto technik je technika Pomodoro, která je založena na principu 25 minut vykonávání činnosti a 5 minut odpočinku. Tato technika pomáhá bojovat s prokrastinací (s odkládáním věcí na později – například máme tendenci odkládat nepříjemný hovor nebo naplánování týmového meetingu).

Buď flexibilní

Jak mít více času? Může pomoci plánování? Ne vše se ti podaří vždy naplánovat na 100 %, i to je v pořádku. Důležité je být na možné změny připraven a umět se s nimi vypořádat.

Mysli na sebe

Měj sebe vždy na prvním místě, to je základní pravidlo, jak mít více času. V rámci svého rozvrhu si udělej čas na aktivity, které ti přinesou zasloužený odpočinek. Může se například jednat o návštěvu wellness, kávu s kamarádkou nebo nákupy. Nezanedbávej ani svoje fyzické zdraví – pokud nemáš čas na pravidelné cvičení, tak zkus místo výtahu jít po schodech nebo vystoupit o zastávku dřív a zbytek cesty dojít pěšky.

Dbej na otevřenou komunikaci

V komunikaci buď vždy otevřená – ať už se jedná o komunikaci s nadřízeným nebo učitelem. Potřebuješ si například přehodit čas schůzky nebo zkrátka nemůžeš dojít? Nic z toho se nestane, pokud to nebudeš dobře a včas komunikovat.

Řekni si o pomoc

Říct si o pomoc není v dnešní době nic neobvyklého, už dávno se nejedná o tabu! Pokud máš pocit, že je toho na tebe moc a nevíš jakou cestou se dále vydat, tak zkus například mentoring nebo koučing. V rámci univerzit existují velmi často různá kariérní centra, které tyto služby poskytují pro studenty zdarma.

A proč se snažit tyto tipy v životě aplikovat? Udržení této rovnováhy ti přinese mnoho pozitivních výsledků, které budeš postupně objevovat ve vztazích, zdraví a celkovém životním stylu. Work-life-school balance může být „formule“ pro zlepšení osobních vztahů, vyšší míru spokojenosti nebo jako prevence vyhoření. Může ti také přinést lepší výsledky ve škole i v práci.

Dnešní hektická doba bere za své – člověk se musí vyrovnávat s pracovními nároky, osobním životem a také vzděláním.

Každý z nás má jiné návyky, závazky a priority – aplikování jednotlivých „hacků“ přizpůsob svojí momentální situaci. Neboj se experimentovat, vše a stejně tak i work-life-school balanc chce hodiny praxe.

K udržení balancu ti mohou pomoc i různé seberozvojové knížky – tipy na ně najdeš zde:

Co pomáhá tobě při udržení balancu? Poděl se s námi v komentářích.

Autorka článku: Karolína Balatková

Napsat komentář