Rizika investování: Co bys měla znát, než začneš investovat?

Čas čtení: 7 min.

Na začátku bych chtěla zdůraznit, že se jedná o mé vlastní názory, které jsem si vytvořila četbou a sledováním zkušenějších investorů. Sama nemám vzhledem ke svému věku a tomu, jak dlouho investuji, zkušenosti z žádné větší krize (kromě krátkodobějších poklesů v březnu 2020, které za krizi nepovažuji). Zkusím ti přiblížit, jak rizika investování vnímám já.

Investování je jako řízení auta

O tom, že největším rizikem investování je samotný investor, už jsi možná slyšela. Je to jako při řízení auta. Když jede zkušený řidič po dálnici 130, většinou to bez problémů zvládne. Pokud ale posadíš za volant člověka, který má řidičák jen krátce, na dálnici může způsobit pěknou neplechu.

Měl by tedy začátečník sedět doma a nejezdit nikam? Při tom studovat teorii, jak řídit co nejlépe? Myslím, že takovou radu mu nikdo nedá. Každý totiž ví, že zkušeným řidičem se jen na základě teoretických znalosti nestane.

Měl by začít jezdit třeba padesátkou po vedlejší cestě. Když udělá v nižší rychlosti nějakou botu, nebude mít takové důsledky, jako by měla na dálnici.

Každý člověk ví, že řídit se jen studiem teorie nenaučíš. Potřebuješ i nějakou tu praxi. A to samé platí i pro investování.

Chybami se člověk učí. Ale neměly by být fatální

Podobně jako s řízením je to s investicemi. Žádný zkušený investor z nebe nespadl. Pokud ale budeme jen sedět, studovat a nevyzkoušíme si investovat ani nižší částky, zkušenosti nezískáme. Každá zkušenost, i ta, která trochu bolí, nás posunuje dále. Ukazuje nám, kterým směrem jít, a kterým ne.

Stejně jako v autoškole, také při investování je na začátku potřeba nastudovat základy. A pak začít pomalu a postupně. S nižšími částkami, které pro nás při ztrátě nebudou fatální.

Investovat bys měla vždy jen ty peníze, o které si můžeš dovolit přijít.

Na svém blogu a v e-booku se snažím ukazovat, jak začít investovat právě pomalu a s rozumem. Protože pokud vůbec nevíš, jak na to, můžeš se nechat snadno strhnout okolím. A udělat větší chybu, než jakou si můžeš dovolit.

Investiční laviny aneb jak investuje většina

Řada lidí začne investovat úplně jinak než postupnými kroky. Neuvědomělí investoři se často nechají strhnout lavinou a investují podle toho, co se právě probírá v médiích. A s vidinou velkých zisků někdy investují opravdu hodně…

Mohla jsi to vidět na Bitcoinu v roce 2017. Když se o kryptoměnách začalo mluvit, řada lidí je považovala za nesmysl. Jenže o Bitcoinu se psalo víc a víc.

Snad každý z nás četl nějaký článek o tom, jak si ten či onen přišel k pohádkovému bohatství díky kryptu. A právě tak začínají laviny.

I ti největší skeptici časem podlehli všeobecné euforii a nakoupili. No a pak to spadlo. Ti, kteří investovali jmění a čekali na pohádkové částky, pak dost často prodávali pod cenou. Protože co se stane, když začne investice klesat?

Opět se o tom píše v médiích. Lidé začínají být nervózní a katastrofické scénáře zaujmou své místo. Stejně jak hromadně nakupovali, začínají prodávat. A právě v tom spočívá princip lavin, nebezpečných pro investory.

Samozřejmě řada lidí Bitcoin v poklesu neprodala. A troufnu si tvrdit, že to byli spíše ti, kteří investovali nižší částku. Tedy začali pomalu a postupně. Já tehdy byla mezi nimi. Bitcoin mám stále, a i když nyní preferuji jiné investice, jako malou část portfolia ho plánuji držet dlouhodobě.

Rizika investování na akciovém trhu

Bitcoin byl něco velmi nového a dodnes je považován spíše za alternativní investici, či dokonce spekulaci. Investiční laviny ale můžou smést člověka i v mnohem tradičnějších způsobech investování. Třeba na akciovém trhu.

Ukážu ti to na příkladu indexových fondů, které kopírují chování samotného trhu a dnes jsou mezi investory (včetně mě) populární.

Historický příklad: S&P 500

Každý investor by měl chápat, že akciový trh se pohybuje nahoru a dolů. Je takzvaně volatilní. Kdykoliv přišla v historii nějaká krize, trh začal klesat. A někdy poklesl výrazně, třeba o desítky procent. To patří mezi rizika investování.

Chování investorů při poklesu trhu

Proč ale vlastně klesá akciový trh třeba i o 80 %? Je to snad tím, že by firmy najednou přišly o většinu své reálné hodnoty? Tak to samozřejmě není.

Trh reaguje na nabídku a poptávku, tedy na to, kolik investorů právě prodává akcie firmy a kolik jich nakupuje. A v krizích obvykle převažuje nabídka nad poptávkou. Řada investorů se snaží rychle akcie prodat, protože se nevydrží dívat na své ztenčující se portfolio.

Čím více investorů se strachem prodává, tím více klesají ceny. Nastává lavina, jakou jsme viděli u Bitcoinu. Ukázku, k jakým poklesům docházelo na indexu amerických akcií S&P 500 od roku 1928 do současnosti, vidíš na grafu.

Graf vývoje indexu S&P500, tedy 500 největších amerických firem 1928–2020. Zdroj historických dat: www.macrotrends.net

Jak můžeš vidět, i když po celou dobu se pohyboval vývoj nahoru a dolů, tedy vznikaly menší poklesy i větší laviny, zatím se nikdy v historii nestalo, že by akciový trh zkrachoval. Co to znamená?

Ti, kteří by zainvestovali do indexu, vydrželi a své akcie v poklesech neprodali, by se nakonec vrátili na původní hodnotu a pak dokonce vydělali, pokud by měli dostatečný investiční horizont. Ne nadarmo řekl známý investor Warren Buffett dnes již legendární větu:

„Akciový trh je nástrojem pro přesun bohatství od netrpělivých k trpělivým.“

Takže je to tedy s akciovým trhem opravdu tak jednoduché, že stačí vydržet a vyhraješ? Ne tak úplně, existují i další rizika investování. Poklesy totiž mohou někdy trvat proklatě dlouho. Podíváme se teď trochu blíže na nejdelší pokles – velkou hospodářskou krizi.

Trh postupně rostl. Ale co když jsi nakoupila na vrcholu?

Jak jsi viděla výše, trh od roku 1928 do současnosti průměrně rostl. Když bys dnes spočítala návratnost za celou tu dobu, byla by obrovská. Ale co by se stalo, když bys nakoupila jednorázově na vrcholu třeba právě v roce 1928?

Graf vývoje indexu S&P500 v letech 1928–1955 při velké hospodářské krizi. Zdroj historických dat: www.macrotrends.net

Pokud bys investovala všechny své úspory najednou, musela bys být podle Warrenova pravidla opravdu hodně trpělivá. A ještě k tomu požehnaná dostatečným věkem, abys měla čas si peníze vůbec užít.

V té době totiž proběhla velká hospodářská krize, neboli velká deprese, a trhu trvalo téměř 30 let, než se dostal na původní hodnoty. A takový investiční horizont opravdu nemá každý. Tak co tedy s tím?

Dám ti ještě jeden tip, jak můžeš zmírnit riziko, že budeš čekat na výnosy desítky let. A opět se tím ještě jednou vracíme k tomu, co jsem napsala už na začátku. K pravidlu začít pomalu a postupně.

Strategie Cost Averaging: Co to je?

Investoři, kteří se chtějí vyhnout nákupu na vrcholu, využívají takzvanou strategii Cost Averaging. Neboj, není to tak složité, jak to možná zní. Jde o to, že nenakoupíš jednou za velkou částku, ale nakupuješ průběžně za částky nižší. Ukážu ti to zase na příkladu S&P 500.

Graf indexu S&P500 od října 2019 do října 2020 a ukázka průměrování ceny nákupu (Cost Averaging). Zdroj dat: www.macrotrends.net

Jak vidíš na grafu, při využití strategie Cost Averaging bys nakoupila pokaždé za jinou cenu, jednou vyšší, jednou nižší. Tedy pokud jednou nakoupíš, když je právě trh na vrcholu, ale investuješ jen určitou částku, koupíš třeba 1 akcii. Když nakupuješ příště, a trh je dole, za tu samou částku koupíš třeba 2 akcie.

Podaří se ti zprůměrovat cenu nákupů. Vyhneš se riziku, že utratíš všechny peníze právě, když je trh na vrcholu, a snížíš tím i risk, že tě strhne lavina. 

TIP: Pro úspěšnou strategii Cost Averaging je vhodné předem si určit, jak často a za kolik přesně peněz budeš investovat. Této strategie by ses pak měla držet nehledě na to, co se právě děje na akciovém trhu.

Warren Buffett indexovým fondům věří

Dovolím si tu ještě jednou zmínit Warrena Buffetta. Warren je více jak 90letý investor a jeden z nejbohatších lidí světa, který své bohatství vydělal právě investováním. Proto také ovlivňuje dodnes řadu investorů.

A právě on doporučuje investování do indexových fondů široké veřejnosti, a nejen to. Warren doporučil své manželce, aby po jeho smrti investovala většinu dědictví do indexových fondů. Ne do aktivně spravovaných fondů, ani do jeho vlastního konglomerátu Berkshire Hathaway, ale do indexu!

Co říkají kritikové indexových fondů

I když takový investor jako Buffett podporuje veřejnost v investování do indexů, neznamená to, že má bezpodmínečně pravdu. Nikdo není neomylný. Kritikové indexových fondů zdůrazňují, že tak obrovský příliv peněz, jaký zažívají ETF dnes, je bezprecedentní. A stejně tak bezprecedentní může být i budoucnost.

Je totiž vždy potřeba počítat s tím, že historická data mluví o historii a neznamenají budoucí výsledky. Vždycky může dojít k něčemu, co se ještě v minulosti nikdy nestalo. Nebo můžeš ztratit nervy a prodat v poklesu.

Diverzifikace je důležitá, ETF mohou být začátek

Jeden druh investice tedy není odpovědí na všechno. Člověk by měl postupem času diverzifikovat své portfolio mezi různé druhy investic.

Myslím si ale, že investování do ETF může být zcela jistě začátkem. Osobně vidím ETF jako tu klidnější vedlejší cestu, po které můžeš jet padesátkou. Když začneš investovat nižší částky, s rozmyslem a předem danou strategií, můžeš částečně omezit rizika investování. Takže pokud chceš s investováním začít, můžeš vyzkoušet investice do ETF. Krok za krokem jak na to najdeš v mém e-booku.

Jak nastavit celkovou investiční strategii?

Chtěla by sis nastavit investiční strategii a diverzifikovat mezi různé druhy investic na burze? To vše v závislosti na tom, jaké riziko si můžeš dovolit ve své osobní situaci? Tak přesně to najdeš Zero to Hero akademii! Představuji v něm různé možnosti investování na burze. Naučíš se investovat smysluplně a s konkrétními cíli. A vytvoříš si systém, který ti pomůže dosáhnout pasivního příjmu.

 

Pozn: Veškeré informace na webu jsou určeny pouze ke studijním účelům. Autorka není finanční poradkyní, neposkytuje poradenství a informace neslouží jako konkrétní investiční doporučení. Investování je rizikové a minulé výnosy nezaručují budoucí zisky.

Napsat komentář