Investování do sebe vs. investování na akciovém trhu: Co dává smysl?

Čas čtení: 3 min.

Investování do sebe by měl dělat každý z nás. Investice do vzdělání je základ, protože nám ji nikdy nikdo nevezme. Má tedy vůbec smysl investovat 1000 Kč měsíčně do finančních produktů? V tomto článku zjistíš, proč investice do sebevzdělání (a třeba svého businessu) by neměla být ta jediná a jak si investice správně rozvrhnout!

Proč je investování do sebe důležité?

Investování do sebe je způsob, jak se o sebe starat, vzdělávat se a být šťastnější. Zároveň nám také umožňuje zvýšit své příjmy a investovat peníze dále pro naši budoucnost,  třeba do produktů na akciových trzích. 

Tím, že se budeš v dané oblasti neustále zlepšovat a vzdělávat, staneš se v ní pravděpodobně expertem a díky tomu si budeš moci dovolit rozvíjet své podnikání a třeba i díky navýšení příjmu zlepšit svoji work life balance. 

Investování do sebe je často opomíjené, přitom je ale startovním můstkem na začátku tvé cesty k finanční nezávislosti. Zároveň je taky způsobem, jak dělat, co tě baví a udržet se v kurzu s novými trendy v dané oblasti. Vědomosti ti totiž nikdo nevezme.

Díky dnešním možnostem se můžeš vzdělávat i zcela zdarma třeba pomoci YouTube. Pokud by ses chtěla zlepšit v IT, zkus Czechitas, pokud v marketingu, vyzkoušej naopak HolkyzMarketingu

Článek, ve kterém jsem se věnovala všem způsobům, jak a kde investovat do sebe najdeš tady.

Proč nestačí jen investovat do sebe?

U investic do sebe bys ale neměla skončit. Stejně jako je nutné diverzifikovat při výběru aktiv na akciových trzích, je nutné diverzifikovat i při výběru, jak a kam budeš investovat – pokud například podnikáš, neměla bys sázet vše na jednu kartu a nechávat všechny své prostředky právě v podnikání. 

Všechny formy investování – do sebe, na akciových trzích, do podnikání apod. mají svá specifika, jako je délka návratnosti, forma výnosu nebo třeba náročnost na další faktory, které můžou výsledek ovlivnit (u podnikání to byla například pandemie Covidu). Diverzifikuj tedy dostatečně, a nechej své prostředky pracovat pro tebe “na všech frontách”! 

Jaké jsou výhody investování na akciových trzích? 

+ investování na akciových trzích

  • akciové trhy mají dlouhou historii a můžeme vidět, jakou výnosnost v minulosti přinesly (to nám dá dobrou představu o tom, kolik nám naše peníze mohou vydělat)
  • investování například do ETF nezabere spoustu času a tvé peníze mohou pracovat pro tebe (po počátečním nastavení vhodné strategie)
  • investovat na akciových trzích můžeš s jakoukoliv částkou, třeba i tisícovka měsíčně ti může přinést zajímavé zisky (spočítej si v kalkulačce složeného úročení)
  • pokud zrovna nepodnikáš, bude návratnost investování do různých kurzů a seminářů ještě o něco pomalejší 
  • investování ti pomůže připravit se na důchod a další důležité životní události

zdroj: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Gender_pay_gap_statistics 

Ženy si vydělávají méně, a v důsledku toho mají také nižší důchody než muži. I proto je pro ně velmi důležité myslet na důchod a investovat dlouhodobě. Pokud si s investováním zatím nevíš rady, vyzkoušej ebook, který tě provede na cestě k tvojí první investici!

+ investování do sebe

  • návratnost nemusí být pouze finanční, ale třeba se ti peníze investované do nějakého kurzu vrátí v podobě získání vysněné práce, která tě bude bavit
  • vědomosti ti nikdo nikdy nevezme
  • investovat do vzdělání se dá i zadarmo např. díky YouTube (investuješ jen svůj čas)
  • pokud podnikáš je investování do sebe skvělou formou jak svoje podnikání posunout na nový level

Řešení? investuj do obojího

Nejlepší možnost, jakou můžeš zvolit, je investovat jak do sebe, tak na akciových trzích nebo třeba i do podnikání. Všechny typy investování se skvěle doplňují a pomáhají ti zajistit se nejen na důchod, ale dosáhnout také finanční nezávislosti.

Investování do sebe je forma investování, kterou ti nikdo nikdy nevezme a pomůže ti v rozvoji tvojí kariéry a nebo tě prostě jen udělá šťastnější, budeš se učit něco nového a rozvíjet se tak.

Investování do finančních produktů ti může zajistit finanční nezávislost a je důležité pro tvoji budoucnost. Začít se dá i s tisícovkou (třeba přes platformy jako je Portu nebo Fondee) a když tě to bude bavit, postupně můžeš přidávat další platformy a produkty. Investování do jednoho nevylučuje investování do druhého, diverzifikace je základ 🙂

Já osobně mám období, kdy do sebevzdělávání investuji např 80% příjmů a 20% na akcie a další měsíce je to například 100% do akcií (z peněz určených na investování) a 0% na seberozvoj.

Jak rozděluješ na tyto dvě formy investování své peníze ty? Napiš nám to do komentáře!

Pozn: Veškeré informace na webu jsou určeny pouze ke studijním účelům. Autorka není finanční poradkyní, neposkytuje poradenství a informace neslouží jako konkrétní investiční doporučení. Investování je rizikové a minulé výnosy nezaručují budoucí zisky.

Napsat komentář