Investování pro začátečníky: 6 tipů, jak investovat s minimalizací rizik

Čas čtení: 4 min.

Investování je pro začátečníky často matoucí. Nevědí, jak začít investovat a jak nejlépe dosáhnout slušných výnosů při minimalizaci rizika. Pokud jsi začátečník v investování, tento článek ti může dát základní představu o tom, jak začít investovat!

1) Vzdělávej se

Co je nejdůležitější, a na co lidé často zapomínají, je to, že základem je vzdělávání. Můžeš se svěřit do péče finančního poradce, ale pokud v něj nemáš naprostou důvěru a investování vůbec nerozumíš, stejně si nebudeš jistá, jestli navržený plán je tím nejlepším, co můžeš ve své situaci udělat. Vzdělávání je proto vždy na prvním místě!

Mrkni na náš starší článek o doporučených vzdělávacích zdrojích o investování zde!

2) Urči si své investiční cíle a strategii

Dále je důležité mít jasně definované investiční cíle a strategii, která ti pomůže správně alokovat své prostředky. Zjistíš tedy, kolik peněz bys zhruba měla investovat kam a s jakým výnosem, abys dosáhla svých dlouhodobých cílů. Investování pro začátečníky může být obtížné, ale s dobrým plánem a investiční strategií budeš na cestě k tomu, být v něm úspěšná!

3) Vyber si vhodné investiční produkty

Až na základě investiční strategie a finančních cílů si vybereš produkty, do kterých chceš investovat. Jaké investiční produkty vlastně mohou být vhodné pro dlouhodobé investování?  

“Investování do akcií se stává stále oblíbenějším způsobem, jak dosáhnout finančních cílů a zvýšit své bohatství. Akcie jsou k dispozici v mnoha odvětvích, což poskytuje mnoho možností pro diverzifikaci investičního portfolia. Existuje však také mnoho jiných investičních možností, které mohou být zajímavé pro investory, kteří chtějí rozšířit své portfolio,” uvedl obchodní ředitel brokera XTB Vladimír Holovka.

Důležitým faktorem pro úspěšné investování do akcií, ale i jinam je správa investičního portfolia. Diverzifikace portfolia může snížit riziko a zvýšit výnosy. Investice do různých odvětví a aktiv, jako jsou akciové indexy, ETF, investiční zlato a stříbro, mohou pomoci zajistit stabilnější růst tvého portfolia.

Chceš vědět, do jakých produktů investuji já? Přečti si tento článek!

4) Diverzifikuj portfolio díky indexům

Jedním z nejlepších způsobů, jak diverzifikovat své investice, je investování do akciových indexů. Tyto indexy jsou často složeny ze stovek, nebo i tisíců akcií a mohou tak investorům přinášet diverzifikaci do různých zemí, ale i oborů (samozřejmě v závislosti na tom, jaký index zvolí):

  • Při investici do indexu S&P 500, získáš expozici na 500 největších amerických společností
  • Při investici do indexu FTSE All Country World investuješ do cca 4 000 firem po celém světě

A to je slušná diverzifikace, která ti umožní snížit riziko spojené s investováním do individuálních akcií!

Do akciových indexů jde investovat dlouhodobě přes takzvané ETF (Exchange Traded Funds). ETF jsou fondy, které jsou obchodovány na burze stejně jako akcie. Investice do ETF může být zajímavou alternativou pro investory, kteří hledají snadný způsob, jak diverzifikovat svá portfolia pomocí akciových indexů a dalších investičních produktů.

TIP: Aktuálně (platí od 15.3.2023) není možné koupit FTSE All Country World u brokera DEGIRO. Alternativním brokerem k nákupu celosvětového indexu může být například XTB, kterého si můžete otevřít prostřednictvím mého affiliate odkazu zde.

5) Zvaž dodatečné produkty do portfolia

Pokud uvažuješ o investování do akcií, je důležité si uvědomit, že je to běh na dlouhou trať. Ceny jsou krátkodobě velmi volatilní (mohou jít nahoru a dolů i o desítky procent).

Do svého investičního portfolia proto můžeš přidat také další produkty. Například investiční zlato a stříbro se obvykle chovají odlišně než akcie a jiné investice, což může poskytnout dodatečnou ochranu proti nestabilitě na trhu. Možná ti nepřinesou takové výnosy, jako akcie a akciové ETF, ale investování do zlata dlouhodobě zajišťuje ochranu proti inflaci (na základě historických dat).

Z mého pohledu investice do zlata není něčím, co by potřeboval každý s dlouhodobým investičním horizontem. Na druhou stranu ale může dát jistou stabilitu tvému portfoliu a přinést ti klidnější spaní.

6) Neměj nereálná očekávání

Když investuješ, je důležité, abys měla rozumné očekávání ohledně výnosů. Investice do akcií sice může přinést zajímavé výnosy v dlouhodobém horizontu, ale také se mohou objevit ztráty. Proto je důležité mít dobře promyšlenou investiční strategii a dodržovat ji i v dobách největší volatility na trhu.

“Pokud se rozhodnete investovat do akcií, je důležité mít pečlivě vybrané akcie. Zvažte, jaká odvětví jsou momentálně v oblibě a která mají potenciál růstu v budoucnu. Některé společnosti, jako jsou technologičtí giganti, jsou v současné době velmi populární a mohou přinést vysoké výnosy. Avšak i v těchto případech je důležité sledovat aktuální vývoj a věnovat pozornost rizikům spojeným s daným odvětvím,” vysvětlil analytik brokera XTB Tomáš Vranka.

Ztrátám v podobě krachu konkrétní společnosti se můžeš částečně vyhnout tím, že budeš investovat do indexů (nebudeš mít všechny své peníze jen v jedné společnosti, která může zkrachovat). Ale i ty půjdou nahoru a dolů a na to musíš být připravena.

Zároveň je třeba počítat s tím, že při indexovém investování budeš dosahovat zhruba takových výnosů, jaké přináší akciový trh – historicky akciové trhy přinesly zisky zhruba 7 % ročně (záleží na horizontu).

Nevíš, kolik ti 7 % ročně může dlouhodobě přinést? Spočítej si to v mojí kalkulačce složeného úročení!

Co si z toho odnést?

Investování do akcií a jiných aktiv vždy závisí na tvé osobní situaci, rizikovém profilu a investičním cíli. Než se do toho pustíš, velmi doporučuji zvládnout základy finanční gramotnosti a zvážit své cíle a schopnosti. Investice do akcií a dalších aktiv mohou být zajímavým způsobem, jak dosáhnout svých finančních cílů, ale vyžadují pečlivé plánování a správu portfolia!

Chceš investovat do cca 4 000 společností přes ETF FTSE All Country World? ETF je aktuálně dostupné u brokera XTB nebo u brokera Trading 212.

Pozn: Veškeré informace na webu jsou určeny pouze ke studijním účelům. Autorka není finanční poradkyní, neposkytuje poradenství a informace neslouží jako konkrétní investiční doporučení. Investování je rizikové a minulé výnosy nezaručují budoucí zisky.

2 komentáře u „Investování pro začátečníky: 6 tipů, jak investovat s minimalizací rizik“

  1. Ahoj, jsem ráda, že existují „holky“ jako já, které se zajímají o peníze, finanční nezávislost a investování. Začínala jsem jako ty, akorát o hodně let dříve, takže investičních bytů mám několik a investice na burze taky není úplně malá. Měla jsem ambice na podobné osobní stránky, kde budu psát články o penězích, investování, finanční gramotnosti, napsala jsem e-book o pasivním příjmu z pronájmu. Nakonec jsem zůstala „jen“ u budování pasivních příjmů, ale moc se mi tvé stránky líbí a věřím, že inspirují nejen holky k investování. A hlavně co nejdříve, protože čas je v investování ta nejdůležitější komodita. Ať se daří!

    Odpovědět
    • Ahoj Ivet,

      moc děkuji za komentář, je super vidět ženu, která se v tomto oboru také našla! Budování pasivních příjmů je velmi zajímavá disciplína a holek, co by o tom mluvily, moc není 🙂 Souhlas, jde hlavně o to mít více časové nezávislosti a moci dělat to, co je pro nás v životě důležité a co nás baví – a v tom nám investování může pomoci.

      Měj se krásně a ať se daří,
      Eva

      Odpovědět

Napsat komentář