Přes 450 tisíc v roce 2023. Tohle je můj zisk z investic!

Čas čtení: 7 min.

Rok 2023 byl, pokud jde o zisk z investic, velmi úspěšný. Pouze mé akciové portfolio mi přineslo přes 240 tisíc Kč, krypto k tomu vyrostlo o dalších 170 tisíc. Spolu s dalšími investicemi jsem v plusu o více než 450 tisíc. Zajímá tě, jak to vypadá procentuálně? Podívej se, jak se vyvíjely jednotlivé složky mého portfolia v pravidelném reportu!

Jak se vyvíjelo moje portfolio v minulých letech? Předchozí reporty můžeš najít zde:

Toto byly cíle, které jsem si dala vloni v lednu pro rok 2023.

Shrnutí roku 2023: Jaké cíle jsem (ne)splnila?

Jako každý rok, pojďme stručně shrnout mé cíle, které jsem si dala začátkem minulého roku:

  • Pokračovala jsem v pravidelných investicích (Dollar Cost Averaging).
  • Když jsem měla hotovost navíc, investovala jsem ji.
  • S manželem jsme v minulém cestovali, pracovali na projektu Investování pro holky a žili jen z podnikání a úspor. Investovala jsem proto méně, než v předchozích letech.
  • V roce 2023 jsem investovala celkově zhruba 15 800 Kč měsíčně.
  • Odložila jsem přidání dalšího brokera a využila naplno stávající brokery pro lepší diverzifikaci.
  • Dříve jsem investovala hlavně na DEGIRO a Trading 212, měla jsem ale účty také u FIO brokera a LYNX. Jelikož jsem v tomto roce investovala celkově méně peněz a zakládání dalšího brokera mi přišlo nyní zbytečné, využila jsem k investování právě tyto dva brokery.
  • Investovala jsem každé 2 měsíce, abych nemusela platit každý měsíc poplatky, které jsou u FIO brokera a LYNX vyšší.

Zisk z investic na akciovém trhu téměř 20 %

Teď konečně k tomu, co tě asi zajímá nejvíce – jdeme na konkrétní čísla z mého portfolia! Moje investice na akciovém trhu vyrostly v roce 2023 o více než 240 tisíc Kč, což je zhruba 19,5 %.

V následujícím přehledu jsou investice, které mám u brokerů DEGIRO, Trading 212, FIO e-broker a LYNX. Jsou zde všechny ETF, akcie, ale také REIT nebo zlato (které držím jako ETC). Investice nadále pravidelně zapisuji do programu Portfolio Performance, který sleduje vývoj mého portfolia.

Pojďme si vysvětlit, co přesně znamenají čísla na obrázku výše.

Vnitřní výnosové procento prozrazuje roční růst investic. V roce 2023 rostly mé investice na akciovém trhu o 19,46 %.

Absolutní změna ukazuje absolutní změnu v mém portfoliu v korunách. Tedy na konci roku 2023 mám investováno o 430 755 Kč více, než jsem měla na konci roku 2022. Pozor, toto NEJSOU růsty mých investic, jsou zde započítány i peníze, které jsem investovala v průběhu roku.

Delta za sledované období zobrazuje výnos mých investic v korunách, tedy kolik mi mé portfolio vydělalo růstem (nezrealizované zisky) a dividendami (zrealizované zisky) v roce 2023. Dohromady mi mé portfolio přineslo 240 675 Kč. Později ti ukážu, kolik přesně činil růst hodnoty portfolia a kolik dividendy.

Měsíční výnosy v teplotní mapě ukazují volatilitu mého portfolia. Tedy v jakých měsících jsem byla v plusu, v jakých v mínusu a o kolik (v %). Vidíš tam, že pouze ve 4 měsících jsem byla v mínusu a zbytek roku v plusu – byl to tedy vydařený rok.

Chtěla bys také sledovat vývoj svého vlastního portfolia? Mrkni na můj video návod na to, jak používat program Portfolio Performance, který je ZDARMA!

Z čeho se skládá zisk přes 240 000 Kč?

Tady je ještě podrobnější celková kalkulace mého portfolia na akciovém trhu za rok 2023 v korunách.

Podrobná kalkulace vývoje mého portfolia za rok 2023.

Kapitálové výnosy (236 473,99 Kč) značí růst investic, které jsem neprodala, jejich hodnota se může každý den měnit.

Realizované kapitálové výnosy (0 Kč) pak znamenají investice, které jsem prodala se ziskem. V tomto roce jsem jako tradičně neprodala žádné své investice, protože mým cílem je dlouhodobé držení.

Výnosy (6 681,19 Kč) jsou shrnutím dividend, které jsem obdržela na účet.

Odečtou se poplatky brokerovi a daně (1477,62 Kč a 1991,74 Kč).

Pak se přičtou převody (190 080 Kč), tedy peníze, které jsem sama v loňském roce investovala a jsme na konečné aktuální hodnotě mého portfolia na akciovém trhu (1 566 355 Kč).

Shrnutí mého portfolia na akciovém trhu

Moje portfolio mi v minulém roce ukázalo, že opravdu dává smysl investovat vyšší částky v době, kdy je trh v poklesu. I když jsem v roce 2023 investovala méně než v předchozích letech, portfolio krásně rostlo. Důvodem je mimo jiné i to, že jsem investovala vyšší částky v roce 2022, kdy byly trhy v poklesu a spousta lidí se investovat bála. Investování v poklesech přitom může přinést ty nejlepší výsledky.

Odhadnout, kdy je ta vhodná chvíle investovat a vychytat poklesy, je však velmi náročné. Proto je za mě nejjednodušší investovat pravidelně metodou Dollar Cost Averaging (určitou částku každý měsíc) bez ohledu na to, kde je trh právě teď.

TIP: Já si vždy vyberu na začátku roku konkrétní částku, kterou pravidelně investuji v ohledu na své cíle a aktuální možnosti. Tu pak každý měsíc (či každé 2 měsíce) investuji. Zkus si určit, kolik chceš pravidelně investovat v roce 2024. Pak už si stačí dát poznámku do kalendáře a na investici nikdy nezapomeneš!

Růst krypto portfolia přes 150 %

Krypto nám v roce 2023 opět předvedlo svou schopnost růst tempem, o kterém se nám u akcií ani nesnilo. Na krypto portfolio jsem v roce 2023 nesáhla (nic jsem neinvestovala ani neprodala) a moje portfolio vyrostlo o více než 150 %. To mi přineslo růst přes 170 tisíc Kč.

Výnos mého krypto portfolia v roce 2023 – investuji pouze do Bitcoinu, jiné kryptoměny nemám.

Než se úplně nadchneš a začneš nakupovat kryptoměny ve velkém, mrkni na článek z předchozího roku (konec roku 2022), kde to vypadalo přesně naopak a moje ztráta byla ještě vyšší než zisky v roce 2023. Takto krypto zkrátka funguje a na jeho obrovskou volatilitu si musíme při investování zvyknout.

To je i důvod, proč bitcoin činí jen menší část mého portfolia. Umožňuje mi to v noci v klidu spát 😀

P2P půjčky v roce 2023

Teď se pojďme podívat v rychlosti na P2P půjčky. P2P půjčky se už od koronakrize potýkají spíše s problémy než se zajímavými zisky.

Procentuální částky u Mintos a Bondster jsou pouze orientační a vycházejí z aktuální investované částky. Na platformách bylo ale v průběhu roku investováno různé množství peněz.

Platformě Mintos se od minulého reportu nepodařilo svůj negativní vývoj otočit. Zatímco koncem minulého roku jsem měla na Mintos zhruba 50 % svých půjček ve vymáhání, dnes je to cca 80 % z investovaných peněz, které jsou po splatnosti. Jelikož se mi nechce půjčky složitě ručně vybírat (jeden z důvodů, proč jsem Mintos měla, byla jeho jednoduchost), aktuálně u Mintos již neinvestuji a pouze vybírám peníze, které se postupně hromadí na účtu ze splacených půjček.

Na Bondoře jsem měla v programu Go & Grow v roce 2023 výnos cca 7,7 %, což je dokonce lepší, než slibovaných 6,75 %, které Bondora promuje. Bondora mě proto celkem pozitivně překvapila a své peníze na ní plánuji nadále ponechat.

Na českém Bondsteru byl můj úrok v loňském roce pouze kolem 5,6 % (jak už jsem uvedla, je to pouze odhad). I zde jsou zhruba 2/3 půjček v prodlení nad 60 dní (hlavně eurové půjčky) a proto i zde patrně v tomto roce automatické investování pozastavím, nechám současné půjčky doběhnout a účet zruším, už pro snížení komplexnosti svého portfolia.

Kolik jsem vydělala na nájmu investiční nemovitosti?

Tak, a teď se dostáváme k poslední složce mého portfolia, a to je můj investiční byt. Musím se přiznat, že nájem ve svém bytě v posledních letech nezvyšuji, i když bych mohla (mám inflační doložku ve smlouvě). Mám v bytě velmi kvalitní nájemnici, která platí nájem včas a zároveň byt za vlastní peníze renovuje, například z vlastní iniciativy vyměnila podlahu. Proto jsem jí nájemné v posledních letech nezvýšila.

Vlastní investice je částka, kterou jsem již splatila. U zisku ze svého investičního bytu počítám pouze zisk z nájmu po zaplacení splátek hypotéky, tedy se jedná o zisk, který mi zůstal na účtu. V březnu je budu ještě danit.

Zisk čistě na nájmu z mojí nemovitosti byl cca 6,3 %. Pokud bych započítala také růst hodnoty bytu, byla bych výše, byt má aktuálně zhruba dvojnásobnou hodnotu, než byla jeho pořizovací cena. V průběhu března plánuji splatit zbytek své hypotéky, abych se vyhnula zvýšení úrokové sazby na dvojnásobek po skončení fixace.

Shrnutí portfolia a plány pro rok 2024

Jsem velmi ráda za to, že jsem v poklesech v roce 2022 investovala poměrně vysoké částky. To se pozitivně projevilo na vývoji mého portfolia v roce 2023, kdy jsem se dostala do pěkného plusu. Moje portfolio mi přineslo celkový růst (akcie a ETF, krypto, P2P, nájem z nemovitosti) přes 450 tisíc Kč v roce 2023. A to je fajn! I když samozřejmě počítám s tím, že za rok to může být zase jinak 😀

A jaké jsou mé plány na rok 2024?

Jak už jsem uvedla, chci splatit svůj investiční byt, abych se vyhnula vyššímu úroku po skončení fixace. Zbývá mi doplatit něco málo přes 200 tisíc Kč, a protože jsem nyní držela vysokou rezervu na spořicím účtu kvůli cestování, mohu tyto peníze nyní využít ke splacení investičního bytu.

Nadále budu samozřejmě (jako vždy) pokračovat ve svých pravidelných investicích v průběhu roku 2024, to už snad ani nemusím vysvětlovat 😊

Chceš si také postavit své vlastní investiční portfolio, které ti bude vydělávat a zhodnocovat tvé peníze? PRÁVĚ TEĎ se můžeš přidat do našeho lednového akcelerátoru, kde si za 6 týdnů vytvoříš kompletní investiční portfolio, které bude pracovat pro tebe! Ale pozor, máš čas se přidat jen do půlnoci 21.1.2024.

PS: Do akcelerátoru se můžeš přidat tak, že vstoupíš do ZTH akademie (minimálně na 3 měsíce). Akcelerátor bude probíhat v rámci ZTH akademie.

Pozn: Veškeré informace na webu jsou určeny pouze ke studijním účelům. Autorka není finanční poradkyní, neposkytuje poradenství a informace neslouží jako konkrétní investiční doporučení. Investování je rizikové a minulé výnosy nezaručují budoucí zisky.

3 komentáře u „Přes 450 tisíc v roce 2023. Tohle je můj zisk z investic!“

    • Ahoj Luci,

      akcelerátor jsme otevřeli 22.1., pokud bys chtěla ještě naskočit, můžeš mi napsat mail na eva@investovaniproholky.cz 🙂 Jinak bude další až příští leden, ale akademie do té doby určitě otevřená bude, jen ne s živým akcelerátorem, ale bude se dát projít si živá vysílání zpětně.

      Eva

      Odpovědět
  1. Krásný den přeji,
    zakoupila jsem si Vaši e-book knížku a zajímala by mě jedna věc. Rozlišujete, které platformy máte pro krátkodobé cíle a které pro dlouhodobé? Nebo investujete jednoduše řečeno částku, kterou máte k dispozici a hodláte si pak za těch cca 5 let peníze odněkud vybrat? 🙂 Předem moc děkuji za objasnění.

    Odpovědět

Napsat komentář