Tvůj finanční checklist: Jak si udělat pořádek ve financích v roce 2023

Čas čtení: 3 min.

Investování pro holky je tady už čtvrtým rokem. Díky tomu máme na blogu spoustu obsahu, který ti může pomoci udělat si pořádek ve financích! Aby ses v množství materiálu snáze zorientovala, připravili jsme pro tebe checklist, který poslouží jako jakýsi rozcestník a pomůže ti dát své finance dohromady na začátku roku 2023!

1. Špatné dluhy x Dobré dluhy

Sepiš si, jaké dluhy máš a rozděl je na ty “dobré” a “špatné”. Dobré dluhy jsou například: hypotéka, půjčka na auto (které potřebuješ k práci), na vzdělání, na podnikání apod. Dobrý dluh je takový dluh, který nám později přinese další příjmy. 

Špatný dluh naopak v budoucnu nic dalšího nepřinese. Ty špatné půjčky zvládneš dost pravděpodobně označit za špatné i ty sama, může to být například půjčka na dárky nebo na dovolenou.

2. Pojištění

Pokud již nějaké máš, zkontroluj si, jestli odpovídá tvým potřebám a jestli nebude potřeba ho upravit s ohledem na tvoji momentální životní situaci. Pojištění zatím nemáš a nejsi si jistá, jestli potřebuješ třeba životní pojištění? , Koukni na toto video s finanční poradkyní věnované právě pojištění!

3. Finanční rezerva

Finanční rezerva je důležitá vždy a bez ní bys na svojí cestě k finanční nezávislosti neměla začínat. Finanční rezerva by měla nejlépe tvořit alespoň 3 až 6 měsíců tvých životních nákladů. 

Nejlépe si ji ulož na spořicím účtu, kde se k ní snadno dostaneš a přitom se ti bude alespoň částečně zhodnocovat. Návod, podle jakých faktorů si vybírat spořicí účet, najdeš zde.

4. Zajištění na důchod

Jednou z priorit s ohledem na finance by mělo být to, jak se zajistíš na stáří, tedy na dobu, kdy již pravděpodobně nebudeš moci vydělávat a budeš se muset spoléhat na státní důchod a na to, jak se na toto období připravila v mládí. 

Ženy mají obecně nižší důchody, a proto je pro ně ještě o něco důležitější se na ně zaměřit. Více se o tom, jak šetřit na důchod, dozvíš v článku zde

5. Investování a diverzifikace

Investování je tou nejvhodnější formou, jak zhodnocovat své prostředky. My v IPH preferujeme dlouhodobé investování, které ve většině případů porazí to krátkodobé s častým prodejem/nákupem aktiv. 

Pokud ještě neinvestuješ a chtěla bys začít, koukni na našich 10 akčních kroků k investování zdarma, které tě provedou úplnými základy! 

6. Nastav si své finanční cíle

Sepiš si, jakých finančních cílů chceš v budoucnu dosáhnout. . Chceš cestovat? Chceš si koupit byt? Za jak dlouho? Kolik tě asi bude stát? 

Své finanční cíle bys měla rozdělit na: 

  • Krátkodobé (do 5 let, např. dovolená)
  • Střednědobé (do 10-15 let, např. koupě bytu)
  • Dlouhodobé (na více než 15 let, např. důchod, renta)

Tvé finanční cíle tě budou motivovat k tomu, aby sis udržela pořádek ve financích i v budoucnu. 

7. Finance v rodině/s partnerem

Vyřeš si nastavení financí a rozpočtu v rodině/s partnerem. O společném účtu pro partnery se dozvíš více v článku. Pokud plánuješ manželství a přemýšlíš, jestli potřebuješ předmanželskou smlouvu, mrkni na následující video s právničkou. 

8. Víš za co utrácíš/budget

Víš, za co nejvíce utrácíš? Děláš si pravidelně rozpočet a používáš při utrácení nějaké pravidla? Pokud ne, vyzkoušej tabulku pro sledování příjmů a výdajů. Nejde mít pořádek ve financích bez toho, abys měla přehled o tom, kolik vyděláš a utratíš a za co!

Kromě tabulky taky existují aplikace, jako je například Spendee nebo aplikace rovnou implementované do tvého bankovnictví, které sledují tvé výdaje a příjmy.

9. Předplatná a pravidelné platby

Zkontroluj si svá předplatná a pravidelné platby a přestaň odebírat ty, co už nevyužíváš. Pokud máš možnost, zkus se podívat, jestli neexistuje nějaká lepší varianta předplatného než ta, co právě máš (například rodinná verze pro více lidí atd.).

10. Automatizace

Automatizuj své finance a zjednoduš si tak život. Nejlepší je automatizaci nastavit tak, aby ti rovnou při výplatě peníze odešli na určená místa k investování, spoření (a další pravidelné platby) a na účtě ti zůstaly pouze prostředky ke spotřebě. Pak budeš mít pořádek ve financích bez toho, abys tomu musela věnovat každý měsíc spoustu času!

Kolik bodů sis odškrtla jako splněné? Přidala bys k našemu seznamu něco? Dej nám vědět do komentářů!

TIP: Pokud máš pořádek ve financích a chtěla bys začít investovat v roce 2023, přidej se do Zero to Hero akademie a nech tvé peníze, aby pracovaly pro tebe! 

Autorka článku: Míša Tóthová

Napsat komentář