Moje investiční portfolio na konci roku 2021: Do čeho investuji své peníze?

Čas čtení: 5 min.

Závěrečný update mého portfolia za rok 2021 je tu! Pečlivě jsem prošla své investice a připravila pro vás přehled, kde ukážu, do čeho všeho aktuálně investuji. Co pro mě jednotlivé investice znamenají? I to se dozvíš v článku!

Protože takový update na konci roku dělám už potřetí, v těchto článcích můžeš pro srovnání mrknout na má portfolia z předchozích let:

V článku najdeš následující investiční oblasti:

  • Hotovost (běžný a spořicí účet)
  • Akciový trh (ETF a akcie)
  • Realitní sektor (investiční byt a REIT)
  • Další, alternativní investice (P2P, bitcoin, zlato)
Moje investiční portfolio na konci roku 2021: Do čeho investuji své peníze?

Moje investiční portfolio z konce roku 2021. Oproti předchozím letům jsem v grafu vyměnila barvy, aby jednotlivé kategorie byly snáze rozeznatelné.

Hotovost: Běžný a spořicí účet

Svoji hotovost mám rozdělenou na několik částí.

Mám aktuálně 2 běžné účty:

  • První z nich pro osobní potřebu (nákupy, pravidelné platby apod.)
  • Druhý se snažím držet odděleně pro účely spojené s podnikáním

Dále mám 2 spořicí účty:

  • Jeden slouží jako finanční rezerva pro případ nečekaných situací v životě
  • Druhý používám jako bezpečnostní složku svého investičního portfolia (např. pro nákupy, když jsou trhy v poklesech, rebalancování portfolia)

Proč vlastně peníze takto odděluji? Mám díky tomu jasno, k jakému účelu jsou které peníze určené a jsem schopná lépe reagovat jak na nečekané situace v životě, tak na poklesy na akciových trzích.

Hotovost celkově činí aktuálně kolem 28 % mého portfolia.

TIP: Založila jsem si aktuálně také jeden termínovaný vklad, který mi dává vyšší úrok na 6 měsíců u mojí banky (Equa bank). Možnost založení je od 1.12.2021, uvidíme, jak dlouho bude nabídka platit. Zkus zjistit u své vlastní banky, jestli něco podobného nenabízí také, u mě to bylo na pár kliknutí!

Akciový trh: Investice do ETF a akcií

Na akciovém trhu investuji do dvou oblastí: ETF a akcií jednotlivých firem.

Akciové ETF

Akciové ETF tvoří hlavní část mého portfolia. Zajišťují mi dostatečnou diverzifikaci mezi různé firmy, ale také do různých světových regionů.

Mým cílem je pokrýt celý svět, proto aktuálně investuji pravidelně do ETF na následující 3 indexy:

  • MSCI World (rozvinutý západní svět)
  • MSCI Europe (Evropa)
  • MSCI Emerging Markets (Rozvojové země)

Historicky jsem investovala například také do S&P 500 a aktuálně jsem část peněz vložila do malých firem přes MSCI Small Cap pro ještě lepší diverzifikaci. Hlavní strategie je však pravidelná investice do uvedených 3 indexů.

Jednotlivé akcie

Kromě ETF jsem v tomto roce přikupovala i menší množství akcií konkrétních firem. Hlavně proto, že mě to začalo docela bavit sledovat 😊

Část společností, do kterých investuji, vyplácí dividendy, část dividendy neplatí. Dividendy pro mě aktuálně nejsou na prvním místě a dává mi větší smysl reinvestovat zisky. Ale počítám s tím, že v budoucnu by se mohly hodit, proto část peněz alokuji i do dividendových společností.

Společnosti v portfoliu, které platí dividendy:

  • NextEra Energy (americká energetická společnost, která se přesouvá k tvorbě energie s podporou udržitelnějších zdrojů)
  • Comcast Corp. (americký gigant ve světě telekomunikací)
  • Jack Henry & Associates (poskytuje platební řešení podnikům v USA)

Společnosti v portfoliu, které dividendy neplatí:

  • Alphabet (mateřská společnost Googlu)
  • Boeing (jedna ze 2 největších leteckých společností světa)
  • Amazon (asi nemusím vysvětlovat 😊)

Jak už jsem uvedla v tomto článku o mém investičním portfoliu, k investování do těchto akcií mě vedly vždy určité okolnosti (např. akcie byla levnější apod.). Neber to tedy jako investiční doporučení. Než začneš investovat do konkrétní společnosti, vždy by sis měla udělat svou vlastní analýzu a tato investice by měla zapadat také do tvého investičního portfolia.

Na akciovém trhu v ETF a akciích mám aktuálně zhruba 37 % svého portfolia.

Investiční byt a investice do REIT

Co se týče investic na realitním trhu, tak investuji jak do reálných nemovitostí, tak jsem v tomto roce vyzkoušela také investice do takzvaných REIT.

Moje investiční portfolio na konci roku 2021: Do čeho investuji své peníze?

Většina mých investic na akciovém trhu je v investičním bytě. Vyzkoušela jsem ale investovat také do REIT, které umožňují investovat na realitním trhu už s nižšími investovanými částkami.

Investice do bytu

Aktuálně vlastním investiční byt, do kterého jsem zainvestovala v roce 2019. Tento investiční byt se nachází na Severní Moravě v okresním městě a dělá mi velkou radost. Obzvláště dnes, kdy ceny nemovitostí jdou strmě nahoru!

Momentálně se rozhlížím a zvažuji nákup další investiční nemovitosti, což je ale v současné době poměrně náročné. Bytů je málo a ceny jsou mnohem výše než před dvěma lety. A já trpím syndromem levného nákupu, tedy srovnávám s nákupem z roku 2019 vše mi přijde drahé 😊

O tom, jestli jsou nemovitosti opravdu předražené a jestli se dnes vlastně ještě vyplatí investovat do nemovitostí jsem si povídala s autorem podcastu Hypotécast Tomášem Rusňákem, kterého jsem pozvala již podruhé do svého živého vysílání na Facebooku! Mrkni se na záznam tady.

Investice do REIT

REIT jsou společnosti, které vydělávají peníze v realitním sektoru. Tyto společnosti vlastní, spravují, pronajímají nebo financují nemovitosti. Ty jako investorka můžeš nakoupit akcie REIT podobně, jako nakupuješ akcie běžných firem na akciovém trhu.

REIT ti umožňují generovat zisky díky investování na realitním trhu s nižšími investovanými částkami, než kdybys kupovala například vlastní nemovitost.

REIT společnosti často vyplácejí zajímavé dividendy, protože musejí 90 % svých příjmů investorům v podobě dividend. Já v loňském roce zainvestovala do REIT s názvem National Health Investors, ten ale v průběhu roku snížil dividendu, tedy vypadá to, že jsem si mohla vybrat lépe 😊

Ale to je právě problém investic do konkrétních firem. Když se ve firmě něco nečekaného stane, může například snížit dividendu jako to udělal tento REIT.

Výhody a nevýhody investování do REIT jsem popsala také v tomto článku.

V nemovitostech a REIT mám aktuálně celkově cca 19 % svého portfolia.

P2P půjčky: Investice na Bondster

Pokud mé články čteš už delší dobu, patrně sis všimla, že o P2P půjčkách v poslední době příliš nepíšu. I když jsem v roce 2021 vyzkoušela další P2P platformu, český Bondster, tak celkově moje investice do P2P poklesly.

Po zkušenostech z první vlny covidu, kdy se některé z P2P platforem dostaly do problémů, jsem se rozhodla, že v P2P nebudu své vklady aktuálně navyšovat. I když platformy, na kterých investuji, situaci nakonec zvládly podle mě celkem obstojně, tato oblast pro mě není tak atraktivní, jako akciový trh

Proto mají P2P půjčky v mém portfoliu momentálně 5% zapojení.

Bitcoin a jeho raketový růst

Asi všichni jste v posledním roce sledovali obrovský nárůst, který zaznamenal bitcoin a kryptoměny obecně. Protože mám v kryptu zainvestováno od roku 2017, tak mě jeho nárůst samozřejmě potěšil.

Vyzkoušela jsem si již dostatečně, že mě poklesy nechávají poměrně chladnou a myslím, že zvládnu mít v kryptu ještě o pár procent více, než kolik v něm aktuálně mám. Proto zvažuji, že bych při nějakém výraznějším poklesu zaspekulovala a nějakou menší část bitcoinu ještě dokoupila.

Moje investiční portfolio zahrnuje pouze bitcoin, do jiných kryptoměn neinvestuji. V bitcoinu mám aktuálně cca 10 % portfolia.

Zlato jako ETC na burze

Do svého portfolia jsem v tomto roce zařadila také zlato. Investování do zlata mi přijde jako fajn způsob k diverzifikaci, protože zlato se v krizích často chová jinak než například akcie a může růstem vyrovnávat poklesy akciového trhu.

Protože mám ale dlouhodobý investiční horizont a poklesy mi tolik nevadí, zatím zlato spíše zkouším a mám v něm jen malinkou část portfolia.

Investovala jsem do zlata prostřednictvím ETC. Jedná se o instrumenty, které kopírují vývoj ceny zlata a je možné je koupit na burze, stejně jako například akcie. Pro mě mají tyto instrumenty tu výhodu, že jsou jednoduché k nákupu, nemusím řešit uskladnění zlata a podílím se pouze na vývoji jeho ceny.

Možná v budoucnu zainvestuji i do reálného zlata, ale aktuálně to se svým životním stylem vidím jako příliš složité (žiji v zahraničí a nemám místo, kde bych zlato trvale uschovala). Více o výhodách a nevýhodách investování do zlata prostřednictvím ETC jsem také napsala v tomto článku.

Ve zlatě mám aktuálně pouze 1 % svého celkového portfolia.

Chceš vědět, jak investovat na akciovém trhu, ať už do ETF, akcií, zlata nebo do REIT? Přidej se do kurzu Zero to Hero, kde se to naučíš! Kurz otevírám 2* ročně (na jaře a na podzim) a když zrovna není otevřen, můžeš se přihlásit na list čekatelů a získat nějakou tu výhodu 😉

A do čeho investuješ na konci roku 2021 ty? Budu moc ráda, když se mnou budete v komentářích sdílet své vlastní investice!

Pozn: Veškeré informace na webu jsou určeny pouze ke studijním účelům. Autorka není finanční poradkyní, neposkytuje poradenství a informace neslouží jako konkrétní investiční doporučení. Investování je rizikové a minulé výnosy nezaručují budoucí zisky.

4 komentáře u „Moje investiční portfolio na konci roku 2021: Do čeho investuji své peníze?“

  1. Dobré ráno Evo,
    v tomto článku je nabušeno tolik praktických informací, že by mohl být základem pro knihu s tématem o finanční gramotnosti.
    Uznávám Vaší píli a úsilí, které je za získáním všeho, co zde píšete potřeba aktivovat.

    Má troška do mlýna, tedy mé TOP3:
    Nejlepší směnárna – Roklen fx, má trvale nejlepší kurzy.
    Nejlepší P2P platforma – Mintos, v autostrategii s úrokem do 10% lze pokrýt stávající inflaci.
    Nejlepší nákup Bitcoinu – SimpleCoin, komunikace v češtině a převod přímo do trezoru.

    Děkuji za prima článek, s úctou Miloš

    Odpovědět
  2. Dobrý den, Evo,

    díky za inspiraci k rozdělení investičního portfolia. Chtěl bych se zeptat, přes jakého brokera nakupujete ETF a akciové tituly?

    Zdraví,
    Honza

    Odpovědět
    • Dobrý den Honzo,

      děkuji za komentář 🙂 Investuji aktuálně hlavně na DEGIRO, dále pak na Trading 212, LYNX a mám i FIO ebroker, ale ten aktuálně příliš nevyužívám.

      Ať se daří!

      Odpovědět

Napsat komentář