Do čeho investuji? Moje investiční portfolio na konci roku 2022

Čas čtení: 6 min.

Máme ze sebou turbulentní rok. A já mám pro vás každoroční shrnutí toho, do čeho investuji! Pojď se se mnou podívat, jak vypadá moje investiční portfolio na konci roku 2022. Sdílím s vámi reálná čísla z mého vlastního portfolia!

Protože update na konci roku dělám už počtvrté, můžeš mrknout na má portfolia z předchozích let:

V grafu jsou barevně odděleny následující investiční oblasti:

  • Oranžová barva: Hotovost (běžný a spořicí účet)
  • Fialová barva: Akciový trh (ETF a akcie)
  • Zelená barva: Realitní sektor (investiční byt a REIT)
  • Růžová barva: Další, alternativní investice (P2P, bitcoin, zlato)
Takto vypadá moje investiční portfolio na konci roku 2022.

Hotovost: Běžný účet

Mám 2 hlavní běžné účty. Jeden z nich používám pro osobní potřebu (nákupy, pravidelné platby apod.) a druhý je výhradně spojený s podnikáním. Oddělení osobních a firemních financí mi pomáhá sledovat na jedné straně ziskovost Investování pro holky a na druhé to, kolik utrácím měsíčně za život.

Navíc využívám také Revolut kartu, která mi nabízí skvělý kurz pro směnu z českých korun do eur, ale i do řady dalších měn. Pro život v zahraničí je to za mě nezbytnost. Více o kartě Revolut si můžeš přečíst třeba v tomto článku na webu Travel Bible.

Partnerské finance

Jelikož jsem se v roce 2022 vdala, řešili jsme spojení financí. Zvažovali jsme založení společného účtu, ale muž je Němec a má peníze v eurech, zatímco já mám většinu v korunách, což dělá věc komplikovanější.

Vyřešili jsme to zatím následovně: abychom měli přehled, kolik jako pár utratíme, vytvořili jsme si společnou tabulku příjmů a výdajů. Na konci každého měsíce si do tabulky zapisujeme transakce z našich osobních účtů a máme tak přehled, kolik jsme dohromady utratili za náš život.

Ukázka tabulky, kterou používáme pro sledování příjmů a výdajů. Můžeš si ji zdarma stáhnout na webu investovaniproholky.cz

Tabulka nám pomáhá zjistit, kolik utrácíme například za jídlo v supermarketu, návštěvy restaurací, dopravu, elektroniku a další pravidelné i nárazové položky našeho rozpočtu. Stáhni si tabulku zdarma a udělej si pořádek ve svých financích v roce 2023!

TIP pro podnikatelky: Jednu separátní tabulku mám vytvořenou také pro své podnikání. Do ní si zapisuji veškeré příjmy a výdaje, spojené s projektem Investování pro holky. Pokud podnikáš a nejsi si jistá, kolik ti tvé podnikání vydělává po odečtení veškerých výdajů, tabulku mohu doporučit!

Hotovost: Spořicí účet

Jelikož úroky na spořicích účtech se koncem roku 2022 pohybují kolem 5 %, řada lidí jásá a ukládá všechny své peníze právě na spořicí účty. Vysoké úroky na spořicích účtech jsou fajn, je ale nutné počítat s tím, že proti inflaci nás neochrání. Takže nezapomínej také pokračovat v pravidelných investicích.

Já osobně mám momentálně v hotovosti celkem dost peněz, hlavním důvodem je to, že začínáme s mužem podnikat a potřebujeme mít dostatečně vysokou finanční rezervu pro nečekané situace.

Hotovost celkově činí aktuálně kolem 33 % mého portfolia.

Investiční portfolio a investice do ETF

A konečně jsme u investic! Protože chci ve svém portfoliu dosáhnout co nejlepší diverzifikace mezi různé země a firmy, nejvíce peněz mám investovaných v akciových ETF.

Primárně investuji do ETF, které sledují následující indexy:

  • MSCI World (rozvinutý západní svět)
  • MSCI Europe (Evropa)
  • MSCI Emerging Markets (Rozvojové země)

Moje hlavní investiční strategie spočívá v pravidelných investicích do těchto třech indexů, které mi umožňují kopírovat vývoj světové ekonomiky.

TIP: Pravidelné investice řeším převážně prostřednictvím brokera Trading 212, který mi umožňuje nakupovat části ETF. Určím si tedy, že chci pravidelně investovat např. 10 000 Kč v určitém poměru mezi mé 3 zvolené ETF a broker to udělá každý měsíc automaticky za mě.

Dále mám investice také u dalších brokerů, jako je DEGIRO, LYNX, FIO e-broker a zvažuji přidat také brokera XTB, u kterého se mi líbí jeho aktuální vývoj a prozákaznický servis.

Investice do akcií

Kromě ETF investuji peníze také do několika konkrétních akcií. Do akcií investuji spíše nárazově, když je některá z nich cenově atraktivní. Aktuálně investuji do následujících společností:

PLATÍCÍ DIVIDENDY

NEPLATÍCÍ DIVIDENDY

  • Alphabet (mateřská společnost Googlu)
  • Boeing (jedna ze 2 největších leteckých společností světa)
  • Amazon (americký internetový obchod)

Investování do jednotlivých akcií s sebou nese riziko poklesu konkrétní společnosti. Za mě se nejedná o nezbytnou součást portfolia, kterou by potřeboval každý. Proto také investuji větší část do ETF a akcie jsou jen doplňkem mého portfolia.

Na akciovém trhu v ETF a akciích mám aktuálně zhruba 38 % svého portfolia.

Investiční byt

Mé nemovitostní portfolio v posledním roce nikam neposunulo. Stále vlastním jeden investiční byt v Moravskoslezském kraji, který jsem koupila v roce 2019. Díky výraznému růstu cen nemovitostí v posledním roce se tato investice krásně zhodnocuje.

Na druhou stranu tento růst spolu se zvyšujícími úrokovými sazbami způsobil, že moje plány na nákup druhé investiční nemovitosti jsem dala k ledu. Investice do nemovitosti se v aktuální situaci tolik nevyplatí, proto raději budu pokračovat v alokování peněz na akciový trh, který teď nabízí zajímavé slevy.

Uvidíme, kam se bude nemovitostní trh vyvíjet v příštím roce…

Investice do REIT

Část peněz mám investovaných v nemovitostních fondech, takzvaných REIT. Tato investice je velmi nízká a v uplynulém roce jsem ji na rozdíl od ostatních investic na akciovém trhu nenavyšovala.

REIT jsou zajímavým způsobem, jak investovat do nemovitostí bez nákupu fyzické nemovitosti. Pokud ti nemovitost v portfoliu chybí, mohou být skvělým způsobem, jak diverzifikovat své investiční portfolio také do realitního sektoru. Zajímá tě, co jsou REIT? Mrkni do tohoto článku, kde vysvětluji jejich fungování.

Osobně se na REIT tolik nezaměřuji, protože mám dost peněz ve fyzické investiční nemovitosti.

Moje investice do nemovitostí (fyzické + REIT) aktuálně činí zhruba 18 % mého portfolia.

Investice do P2P

Investice do takzvaných P2P půjček jsem aktuálně značně omezila. Už od začátku korona krize se P2P platformy setkávají s problémy splácení úvěrů a válka na Ukrajině jim nepřidala.

Takto momentálně vypadá moje investiční portfolio na Mintos:

  • Průměrný výnos cca 11 % ročně
  • ALE! Cca polovina mojí investice je aktuálně v procesu vymáhání

Proces vymáhání neznamená, že peníze jsou ztraceny, ale může se stát, že o část investice přijdu. Na můj vkus je hodnota půjček v procesu vymáhání příliš vysoká, proto jsem se rozhodla svoji automatickou strategii na Mintos stopnout a uvidím, jak se situace bude vyvíjet dále.

Takto vypadá moje investiční portfolio na Bondster:

  • Na investici v EUR je očekávaný výnos cca 15 %
  • Na investici v CZK je očekávaný výnos cca 6 %
  • ALE! Cca polovina mojí EUR investice je v prodlení přes 60 dní

Na Bondster aktuálně mám investovány jen nízké částky, proto investici nechávám běžet.

Na Bondoře jsem v programu Go & Grow, kde mám zhodnocení do 6,75 %, z mojí zkušenosti je návratnost o něco nižší. Strategii tam rovněž nechávám běžet.

Investice do P2P aktuálně činí pouze 4 % mého portfolia.

Nešťastná investice do Bitcoinu podruhé

Pokud čteš moje články pravidelně, tak patrně víš, že jsem poprvé investovala do bitcoinu koncem roku 2017. Po krátkém růstu přišel výrazný propad na několik let. S touto původní investicí jsem již v plusu, velmi podobný scénář jsem však na bitcoinu zopakovala koncem roku 2022 😀

Zainvestovala jsem jednorázovou částku při mírném poklesu. Následně ale přišel o hodně větší pokles, a tak jsem se svým krypto portfoliem za poslední rok ve výrazném poklesu. Bohužel u krypta neaplikuji strategii Dollar Cost Averaging jako u ETF a takhle to dopadá.

No nevadí, když na investované peníze pár let zapomenu, snad mě krypto zase příjemně překvapí 😊

PS: Pokud tě zajímá, jak funguje strategie Dollar Cost Averaging u akcií nebo krypta, mrkni na toto video, které jsem natočila se Soňou z krypta.

V bitcoinu mám aktuálně jen cca 5 % svého portfolia.

Zlato jako ETC na burze

Co se týče zlata, tak fyzické zlato ve svém portfoliu nemám a ani to aktuálně nezvažuji.

Investovala jsem do zlata na akciovém trhu prostřednictvím ETC. ETC jsou instrumenty, které kopírují vývoj ceny zlata a umožňují tak investovat do zlata bez nutnosti nákupu a úschovy fyzického kovu. Více o výhodách a nevýhodách investování do zlata prostřednictvím ETC jsem psala v tomto článku.

Zlato může sloužit jako určitá pojistka v době krizí a dlouhodobě pokrývá inflaci, při dlouhodobém investičním horizontu mi ale dává větší smysl investovat do dynamičtějších investičních produktů. Proto mám ve zlatě jen nízkou investovanou částku.

Ve zlatě mám aktuálně 2 % svého portfolia.

Chceš vědět, jak si vytvořit vlastní investiční portfolio? Přidej se do Zero to Hero akademie! Zero to Hero akademie je online členství a komunita, která ti pomůže vzít své finance do vlastních rukou. Abys měla vždycky dost peněz, nebyla závislá na partnerovi a mohla žít život, jaký si představuješ!

Pozn: Veškeré informace na webu jsou určeny pouze ke studijním účelům. Autorka není finanční poradkyní, neposkytuje poradenství a informace neslouží jako konkrétní investiční doporučení. Investování je rizikové a minulé výnosy nezaručují budoucí zisky.

12 komentářů u „Do čeho investuji? Moje investiční portfolio na konci roku 2022“

    • Ahoj, díky za dotaz 🙂

      Na Portu mám nějaké investice, ale protože mě samotnou investování baví a vzdělávám se v tom, tak investuji většinu svých peněz přes brokera, kde nemám poplatek za správu. Portu je za mě super způsob investování pro každého, kdo to chce mít co nejjednodušší a pokud bych to chtěla mít co nejvíce automatizované a nechtěla to řešit sama, tak bych klidně investovala tam 🙂

      Eva

      Odpovědět
    • Ahoj Zuzi,

      žádné z těchto platforem nevyužívám, nic proti nim nemám, ale osobně raději investuji sama 🙂 Takže s nimi nemám žádné zkušenosti a nemůžu moc soudit.

      Eva

      Odpovědět
  1. Ahoj, chci si založit účet u trading 212, ale nevím, zda si nastavit měnu CZK nebo EUR. Zároveň přemýšlím o založení eurového účtu u banky. Chtěla bych předejít poplatkům za konverzi měny. Nevíš, v jaké měně je výhodnější mít účet? 🙂

    Děkuji
    Martina

    Odpovědět
    • Ahoj Marti,

      pokud máš české koruny, které chceš investovat (a nevyděláváš si třeba v EUR) tak nejjednodušší variantou za mě je účet u T212 v korunách. Zaplatíš sice poplatek za převod 0,15 % u brokera při investici do produktů v EUR (a také při prodeji a převodu zpátky) ale celkem se jedná o poplatek 0,3 % za nákup a prodej, což podle mě není taková hrůza.

      Pokud by sis založila účet v EUR, tak musíš na brokera posílat rovnou už EUR – tedy je potřeba převést peníze předem. U čekých bank jsou převody Kč na EUR velmi drahé, moje banka si třeba účtuje 3,5 % – takže to se nevyplatí. Je tady možnost posílat peníze na Revolut kartu a převést tam, což je nejlevnější možnost (levnější než převod u brokera) ale už potom zase přijdeš o plnou automatizaci, protože některé úkony je tam potřeba dělat ručně.

      Takže já osobně mám účet v Kč a neměnila bych, protože si můžu nechat posílat peníze na brokera automaticky a automaticky investovat, což je podle mě největší přínos brokera Trading 212 🙂

      Měj se
      Eva

      Odpovědět
  2. Ahoj,
    máte prosím nějakou zkušenost s podílovým investováním v nemovitostech, kdy lze koupit např. nějaký zlomek nemovitosti či pozemku a následně prodat za více? Byl na to zde již nějaký článek? popř. jaký na to máte názor 🙂

    Moc děkuji
    Mirka

    Odpovědět
    • Krásný den Mirko,

      děkuji za dotaz 🙂

      V ČR existují platformy, které umožňují investovat do úvěrů, které jsou kryté nemovitostmi, jako je Upvest nebo Investown. Z mého pohledu může dávat smysl investovat touto formou nějakou nižší část svého portfolia, pokud například investujete na akciovém trhu, tak vám to přidá expozici do nemovitostí a tím pádem zlepší vaši diverzifikaci 🙂 Osobně s těmito platformami zkušenost nemám, jelikož mám vlastní investiční nemovitost, takže zatím nemám důvod zvyšovat podíl svých investic v nemovitostech. Proto o těchto platformách ani nemám žádný článek na webu.

      Do nemovitostí se dá také také investovat prostřednictvím takzvaných REIT (případně REIT ETF), které umožňují investovat do nemovitostí na akciovém trhu. Je to jednodušší než nákup samotné nemovitosti a dá se tam diverzifikovat do více různých nemovitostí. Pokud by vás toto zajímalo, shrnutí informací o REIT jsem sepsala v tomto článku: https://investovaniproholky.cz/2021/09/02/do-ceho-investovat-na-akciovem-trhu/

      Mějte se krásně
      Eva

      Odpovědět
  3. Ahoj,
    super blog.
    Mam jednu otazku.
    Mas akcie rozdelene na:
    NEPLATÍCÍ DIVIDENDY a PLATÍCÍ DIVIDENDY.
    Da se to (plati ci neplati div.) nejak poznat uz pri vyberu akcie, krome toho, ze se podivam na historie? Napr. Spolecnost, ktera nikdy neplatila dividendy, muze se najednou rozhodnout „letos“ budeme platit dividendy?
    Neco podobneho jako „Acc“ vs „Dist“ u ETF?
    Ptam se kvuli danim.
    Diky predem za odpoved.

    Odpovědět
    • Ahoj, díky za dotaz 🙂

      Já se obvykle dívám na yahoo finance: https://finance.yahoo.com/ tam stačí zadat název akcie a pak se v přehledu (summary) mrknout pod Forward Dividend & Yield jestli tam je nějaká částka nebo ne. U akcií, které neplatí dividendy, je tam N/A. Jinak přímo v názvu společnosti to jako u ETF bohužel nenajdeš.

      Co se týče budoucnosi, tam je potřeba sledovat pak průběžně novinky ohledně té dané akcie, pokud by začala platit v průběhu držení, na to se nijak dopředu podívat nejde 🙂

      Měj se
      Eva

      Odpovědět

Napsat komentář